
Helsingforsbiennalen 2021 öppnar den 12 juni

Efter det senaste årets utmaningar kan Helsinforsbiennalen stolt öppna upp för besökare och se fram emot att även välkomna internationell publik så snart reserestriktioner tillåter. Innan dess finns både digitala och virtuella aktiviteter att ta del av. Medan vissa konstverk väcker liv i vad som tidigare var krutkällare och gamla bostadshus, är ungefär en tredjedel av konstverken på Skanslandet placerade utomhus i naturen längs markerade stigar. Alla konstverk går att besöka när biennalen öppnar den 12 juni och kommer att förbli öppen för allmänheten i linje med olika Covid-19-scenarier.
Maija Tanninen-Mattila, chef för Helsingforsbiennalen, säger:
”Efter år av förberedelser är vi stolta över att äntligen öppna biennalen för vår publik och avtäcka denna enastående utställning. Vi står i tacksamhetsskuld till alla i vårt team, medarbetare och särskilt våra deltagande artister som har arbetat hårt och outtröttligt för att få detta att hända. Vi ser fram emot att välkomna så många besökare som möjligt till Skanslandet i sommar. ”
Jan Vapaavuori, borgmästare i Helsingfors, kommenterar:
”Det här är ett viktigt ögonblick för Helsingfors och dess invånare. Biennalen förkroppsligar styrkan och ambitionen som finns i Helsingfors konstscen och dess position i världen som en stad som värdesätter och kämpar för kreativiteten. Vi berömmer Helsingforsbiennalens team för deras orubbliga ansträngningar att väcka den här världsklassutställningen till liv under en tid då vi förstår – nu mer än någonsin – det värde som konsten kan ger oss. ”
The Same Sea
The Same Seaär kurerad av Pirkko Siitari och Taru Tappola, som är chefskuratorer på Helsingfors konstmuseum (HAM). Biennalen reflekterar kring begreppet ömsesidigt beroende och konstverken utforskar aktuella teman så som mänsklighetens relation till naturen, tid och förändring, gränser och identiteter samt empati.
Skanslandet
Ön Skanslandet är utgångspunkten för den första upplagan av biennalen. Med utgångspunkt i öns unika kulturhistoria och miljöer har konstverken skapats och placerats ut så att de ska interagera med omgicningen.
Många av platserna på Skanlandet ingår i själva konstverken. Bland annat kan nämnas Dafna Maimons verk som leder oss genom ett källarvalv som har förvandlats till ett matsmältningssystem. Tuomas A. Laitinen skapar en främmande livsmiljö i en tidigare krutkällare. Samir Bhowmik agerar värd för besökare på en expedition som finner vägen till en imaginär underjordisk undervattenskabel som löper längst ön. Tadashi Kawamatas Vallisaari Lighthouse är placerat ovanpå ett tidigare hisschakt och utgör ett tillfälligt landmärke som är skapat av gammalt skrotmaterial från ön.
Mänsklighetens relation till naturen utforskar i flera andra konstverk. Besökare som anländer möts av Jaakko Niemeläs installation Quay 6 som är skapad av sex meter höga byggställningar. Verket symboliserar hur mycket havsnivån kommer att stiga om Grönlands norra istäcke smälter helt. På den östra delen av ön möts besökare av Alicja Kwades Big Be-Hide. Skulpturen består av två stenar, en som är från Vallisaari och en som är en konstgjord kopia, placerade på var sin sida av en spegel. Verket ställer frågor om vår plats i universum och belyser den kontinuerliga omvandlingen av naturen.
På fastlandet
Vissa av konstverken som ingår i biennalen är placerade på fastlandet och inne i Helsingfors. Där bland Janet Echelmans skulptur sculpture1.78 som hängs upp på Senatstorget inne i Helsingfors under augusti. Helsingfors konstmuseum (HAM) är värd för en installation och en serie evenemang skapade av Rirkrit Tiravanija och Antto Melasniemi i samarbete med det finska möbelföretaget Artek.
Digitala initiativ
Helsingforsbiennalen erbjuder även digitala och virtuella upplevelser för publiken på distans. Bland annat intervjuer med konstnärer, inspelade föreställningar och utvalda digitala konstverk som finns tillgängliga på biennalens hemsida. Dessutom har två nya interaktiva VR-upplevelser skapats för att ta publik till Skanslandet och omfamna biennalens unika plats. Dessa upplevelser, kallade Quest Virtual Helsinki - Vallisaari Island, kan inom kort laddas ner från Oculus Store från den 9 juni.
För samtliga konstnärer och mer information, vänligen läs mer på:
https://helsinkibiennaali.fi/
Helsinki Biennial
Helsingforsbiennalen är ett internationellt samtida konstevenemang som äger rum på ön Skanslandet i Helsingsfors skärgård. Skanslandet är en före detta militärö med en unik kombination av vild natur och stadsarv. En kombination som ligger i linje med biennalens hållbara och ansvarsfulla värden. Det är gratis för allmänheten och varje upplaga av biennalen kommer främst att bestå av nya platsspecifika verk av ledande internationella konstnärer. Helsingforsbiennalen förkroppsligar stadens ambitiösa, kulturella vision om att utveckla Helsingfors konstscen både på en gräsrotsnivå och på en institutionell nivå. Biennalen är ett ambitiöst initiativ från Helsingfors stad och Helsingfors konstmuseum (HAM), under ledning av HAM:s chef Maija Tanninen-Mattila. Den inledande biennalen, The Same Sea, är kurerad av HAMs chefskuratorer Pirkko Siitari och Taru Tappola. Biennalen stöds av en internationell rådgivande kommitté bestående av kuratorer och akademiker inklusive Kari Conte, chef för program och utställningar vid International Studio and Curatorial Program (ISCP),Lena From, chef för specialprojekt vid Statens konstård och Joasia Krysa, professor i utställningsforskning vid Liverpool John Moores University och Liverpool Biennial.
Kontakter
Lisa BlomqvistPresskontakt Visit Finland
Tel:070-819 88 04visitfinland@obeyapr.seBilder



Om
OM VISIT FINLAND
Visit Finland, är en del av Business Finland, en myndighet för turism och internationell kännedom om Finland, med uppgift att utveckla bilden av Finland som en resedestination. För mer information, läs mer på www.visitfinland.com.
Följ Visit Finland
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Visit Finland
Finska favoriter – resenyheter du inte vill missa 202518.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
När reseplanerna för 2025 ska spikas gör du klokt i att blicka mot vårt östra grannland. Finland erbjuder hemliga lyxboenden, flytande bastuupplevelser, världens nordligaste Michelinrestaurang, Bottenvikens motsvarighet till Burning Man-festivalen och Mumintroll som firar 80 bast. Vi listar de hetaste finska resenyheterna som bör finnas med på din bucketlist för året.
5 finska Michelinkrogar som du måste besöka i sommar16.5.2024 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
Finland har utvecklats till en riktig matdestination. Ett bevis är de otaliga Michelinstjärnor som landet fått de senaste åren. Vi listar fem finska Michelinkrogar som du bara måste testa.
Finland är världens lyckligaste land – för sjunde året i rad20.3.2024 01:01:00 CET | Pressmeddelande
Finland har utsetts till världens lyckligaste land för sjunde året i rad. Detta enligt FN:s World Happiness Report som släpptes 20 mars. Nu kan man ansöka till landets nya initiativ ”Helsinki Happiness Hacks”, för att ta del av hemligheten bakom finländarnas lycka. – Den som har lycka bör dela med sig av den, säger Heli Jimenez på Business Finland.
Nu kan du ansöka till en unik lyckoexpedition i den finska huvudstaden13.3.2024 11:21:37 CET | Pressmeddelande
Finland, landet som utsetts till världens lyckligaste sex år i rad, bjuder nu in tio personer som får ta del av det finska receptet på lycka. Under den fem dagar långa lyckoexpeditionen i juni 2024 kommer några välvalda Helsingforsbor dela med sig av sina bästa hemligheter. Vill du bli en av de lyckliga att få följa med till Helsingfors – ansök nu.
Finska Lappland lanserar nytt samarbete – med en ren28.2.2024 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Nu kan du uppleva finska Lappland genom en rens ögon. Detta tack vare Visit Finlands nya influencersamarbete, med världens första ren-influencer Vesku. Följer du honom, har du möjligheten att vinna en högsommarhelg i finska Lappland, i renens fotspår.