Historisk framgång när EU-parlamentet gav sitt stöd till medborgarinitiativet End the Cage Age
Mycket stod på spel när EU-parlamentet skulle debattera och rösta om End the Cage Age idag. Tidigare i maj fick initiativet stöd från jordbruksutskottet i EU vilket bådade gott inför dagens omröstning. Med överväldigande majoritet, 558 antal röster mot 37 nej (85 avstod), fick medborgarinitiativet stöd från parlamentet.
- Det är oerhört stort och viktigt att EU-parlamentet ställer sig bakom att fasa ut burarna inom EU till år 2027. Ett liv i bur innebär stort lidande och det är verkligen dags att vi avvecklar burarna i Europa. Medborgarna i Europa har genom End the Cage Age tydligt visat att de vill se ett förbud och nu är det upp till bevis hur EU-kommissionen väljer att agera, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Initiativet End the Cage Age är ett samarbete mellan Djurens Rätt och 170 andra organisationer och har skrivits under av 1,4 miljoner EU-medborgare. I oktober förra året lämnades det över till EU-kommissionen. End the Cage Age är det första framgångsrika medborgarinitiativet som rör förbättrat djurskydd inom EU. Tidigare i år gick 140 forskare ut i ett öppet brev där man vädjade till EU-kommissionen att ta fram ett lagförslag för att burhållning av djur i jordbruket ska fasas ut senast 2027.
I förra veckan vädjade Djurens Rätt i ett öppet brev till Sveriges EU-politiker att stödja förslaget när frågan idag skulle tas upp i EU-parlamentet. Det var därför glädjande att se att samtliga svenska EU-parlamentariker röstade nej till burar och ja till ett starkare djurskydd.
Näst på tur väntar besked från EU-kommissionen i slutet på juni hur de avser gå vidare med förslaget. Går initiativet igenom hela vägen är det en historisk seger för djuren. Omröstningen idag är en stor framgång och ett viktigt steg på vägen. Djurens Rätt har under lång tid drivit på för att burhållning av djur ska förbjudas, både i Sverige och i EU. Under 2019 samlade organisationen in närmare 50 000 underskrifter till initiativet, som lämnades över till EU-kommissionen 2020.
Miljontals djur lever ett liv i bur
Trots att EU:s fördrag säger att djur är kännande varelser hålls mer än 300 miljoner grisar, hönor, kalvar, kaniner, ankor och vaktlar i burar inom livsmedelsproduktionen i EU:s medlemsländer. Majoriteten av burarna är kala, trånga och förnekar djuren en möjlighet till naturligt beteende. Att avveckla burarna skulle innebära en radikal förändring för de djur som föds upp i djurfabrikerna och skulle innebära en förändring för miljontals djur varje år.
Nyckelord
Kontakter
Linn ÅkessonKommunikationschef
Tel:08-555 914 47Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seBilder
Om
Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Glädjebeskedet − slutet för minkfarmerna är här24.1.2025 13:20:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen lovade redan hösten 2023 att minkfarmerna skulle få avvecklingsstöd för att lägga ned sin verksamhet. Nu är det klart att 180 miljoner kronor ska betalas ut till före detta minkfarmer. Samtliga förväntas vara tomma på djur senast i juni. Djurens Rätt är glada att det innebär en fullständig avveckling av en oetisk industri, men påpekar att det samtidigt behövs en utredning om förbud.
27 000 kräver starkare djurskydd 202515.1.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
I slutet av november lanserades Djurens kravlista 2025 – en namninsamling för att sätta press på regeringen att förbättra djurskyddet i Sverige. Över 27 000 djurvänner skrev under på mindre än två månader.
Panglistan 2024 – så hanterar Sveriges kommuner fyrverkerier18.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Inför årets nyårsfirande planerar 66 procent av Sveriges kommuner att begränsa privatpersoners användning av fyrverkerier. Dessutom uppger omkring 95 procent av kommunerna att de inte arrangerar fyrverkerier i kommunal regi. Djurens Rätt, som står bakom kartläggningen, ser detta som viktiga beslut för ett mer djurvänligt nyårsfirande.
Ny rapport: Kommuner prioriterar hållbarhet och säger nej till turbokycklingar10.12.2024 10:00:04 CET | Pressmeddelande
Sveriges kommuner vill bidra till en omställning av kycklingproduktionen i landet. Mer än var fjärde kommun säger att de kommer att använda möjligheten att välja bort turbokycklingar redan vid nästa upphandling. Det visar Djurens Rätts senaste rapport.
Riksdagens djurskyddsforum får en nystart – Djurens Rätt uppmanar alla partier att delta27.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
November markerade en nystart för riksdagens djurskyddsforum. Med Djurens Rätt som medarrangör och Rebecka Le Moine (MP) som sammankallande ordförande, samlades politiker för att diskutera den aktuella och omdebatterade frågan om betesrättens framtid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum