BUP-forskare får aktat pris
Association for Child and Adolescent Mental Health (ACAMH) är en medlemsorganisation som arbetar med att sprida forskning och behandling inom barn- och ungdomspsykiatri. Priset för digital innovation går till en kliniker eller forskare som omsatt evidens i praktiken inom området.
Eva Serlachius är specialist i barn- och ungdomspsykiatri och internationellt ledande inom digital innovation för unga. Hon får priset för sitt arbete med att utveckla internetförmedlad behandling för barn och unga med psykisk ohälsa.
Eva Serlachius startade 2011 det så kallade Barninternetprojektet (BIP) som är ett samarbete mellan BUP Stockholm och Karolinska Institutet. BIP är idag ett nätverk med flera forskargrupper, och i samarbete med bland andra professor Clara Hellner, professor David Mataix-Cols, docent Brjánn Ljótsson och docent Ola Olén, har internetförmedlad behandling för unga med självskadebeteenden, Tourettes syndrom respektive Funktionella magsmärtor utvecklats. BIP-behandlingar för barn och unga med Tourettes och tvångssyndrom har även prövats internationellt via forskningsstudier.
– Jag är mycket hedrad över ACAMH-priset för digitala innovationer. Detta erkännande betyder mycket för vårt fortsätta arbete med att förbättra psykisk hälsa för barn och ungdomar. Pandemin har vidare visat att digitala innovationer är av stor betydelse för framtidens hälso- och sjukvård, säger Eva Serlachius.
Goda resultat med internetbehandling
Forskning som gjorts inom BIP visar att internetbehandling för en rad psykiatriska tillstånd, som ångest, tvångssyndrom, självskadebeteende och ont i magen, både fungerar och uppskattas av såväl barn och ungdomar som deras vårdnadshavare. Forskning pågår kring ytterligare psykiatriska tillstånd, som depression, överdriven oro och dysmorfofobi. Psykologiska behandlingar över internet har potentialen att öka tillgängligheten och leda till en effektivare användning av vården genom att överbrygga avstånd och minska väntetider.
Internetbehandling nu en del av vården
Internetförmedlade behandlingsprogram som tagits fram av forskargruppen finns nu i den reguljära vården. I januari 2020 startades BUP Internetbehandlingsenhet, som leds av psykolog Sarah Vigerland som dessutom var den första doktoranden inom BIP.
Kontakt
Liza Junker, kommunikationsansvarig BUP Stockholm
liza.junker@sll.se
Om utmärkelsen
ACAMH Awards för digital innovation går till en kliniker eller forskare som omsatt evidens i praktiken inom digital barn- och ungdomspsykiatri. Se kort filmklipp om priset här
ACAMH Awards 2020 - Digital Innovation Winner (youtube)
Läs mer om Eva Serlachius forskargrupp
Eva Serlachius forskargrupp om internetförmedlad behandling har fått finansiellt stöd från Kavli Fondet, Forte, Jane och Dan Olssons forskningsstiftelse, HSF Region Stockholm, Centrum för Psykiatriforskning, ALF och PPG projektmedel.
Just nu söker Barninternetprojektet barn och ungdomar med tics (som Tourettes syndrom) till vår forskningsstudie om internetbehandling.
Läs mer om BUP Internetbehandling
BUP Internetbehandling är en mottagning som ger familjer psykologisk behandling över internet.
Kontakter
Stockholms läns sjukvårdsområdePressfunktion
Tel:08-123 40 444press.slso@sll.seLänkar
Om

Solnavägen 1
113 65 Stockholm
08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/
SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.
Följ Stockholms läns sjukvårdsområde
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde
Tydligare samarbete mellan vårdcentraler och hemtjänst i Tyresö8.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårdcentraler och hemtjänstutförare i Tyresö kommun samarbetar ökar patientsäkerheten samtidigt som vårdens och omsorgens resurser används mer effektivt. Nu vet alla vem som gör vad på vilket sätt.
Fyra av tio gravida får inte frågan om våldsutsatthet trots tydliga riktlinjer17.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Endast sex av tio gravida får frågan om våld i nära relation, trots nationella riktlinjer. Samtidigt söker var sjätte nybliven mamma akutvård inom en månad efter förlossningen– ofta för besvär som primärvården hade kunnat hantera. Det visar en avhandling av barnmorskan Ragnhild Eikemo vid Akademiskt primärvårdscentrum, som betonar barnmorskans nyckelroll i att upptäcka ohälsa och våldsutsatthet.
Enklare och säkrare med uppdaterad egenregistrering13.2.2025 08:00:00 CET | Nyheter
Sedan en tid kan patienter som söker vård vid någon av våra närakuter registrera sin ankomst och symtom via Alltid öppet. Nu har funktionen förbättrats, vilket gynnar både patienter och medarbetare i vården.
Vårdcentraler i Huddinge samarbetar med kommun kring äldre7.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom ett nära samarbete mellan kommun och vårdcentraler fångas sköra äldre i Huddinge upp och erbjuds förebyggande insatser.
Närakuterna gipsade 9 000 frakturer förra året5.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 fick drygt 9 000 personer hjälp med att få en fraktur gipsad på någon av våra närakuter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum