Stockholms läns sjukvårdsområde

Närakuterna gipsade 9 000 frakturer förra året

Dela

Under 2024 fick drygt 9 000 personer hjälp med att få en fraktur gipsad på någon av våra närakuter.

En gipstekniker gipsar foten på en patient på en närakut.
Utbildade gipstekniker arbetar på alla sex närakuter som drivs av Stockholms läns sjukvårdsområde. Foto: Yanan Li, Stockholms läns sjukvårdsområde

— På närakuterna har vi tillgång till röntgen och gipsar okomplicerade arm- och benbrott. Då frakturer är en vanlig diagnos hos oss är vi vana och skickliga på gipsbehandling, säger Sisko Jalkanen Ahlholm som är gipstekniker på Närakut Rosenlund. 

Idag finns utbildade gipstekniker på alla de sex närakuter som drivs av Stockholms läns sjukvårdsområde.

Innan närakuterna infördes var den som råkade ut för en fraktur hänvisad till att söka hjälp på en akutmottagning på sjukhus. Där kunde personen ibland få vänta länge, eftersom en fraktur ofta inte kan prioriteras lika högt som allvarligare sjukdomar och skador.

— Gipsning av frakturer ingår inte i vårdcentralernas uppdrag. Därför är gipsning ett bra exempel på hur närakuterna kan hjälpa dem som behöver akutvård men som inte nödvändigtvis måste vara på en akutmottagning på sjukhus, säger Anna Färg Hagansbo, verksamhetschef för närakuterna inom Stockholms läns sjukvårdsområde. 

Mer komplicerade frakturer behöver fortfarande hänvisas till en akutmottagning på sjukhus. Men även där kan den bedömning som läkaren på närakuten redan gjort snabba på arbetet för sjukhusets läkare. 

Om närakuterna

Hos närakuterna kan vuxna och barn i alla åldrar få hjälp med akuta sjukdomar och skador som inte är livshotande. I Stockholms län finns 10 närakuter, varav sex drivs i Region Stockholms egna regi av Stockholms läns sjukvårdsområde. Övriga fyra närakuter drivs av privata vårdgivare på uppdrag av Region Stockholm. 

Kontakta alltid sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 innan du åker till närakuten. Sjuksköterskorna på 1177 kan ge dig råd om du får bäst hjälp hos en närakut, akutmottagning på sjukhus, eller om du bör vända dig till din vårdcentral. Vid livsfara ska du alltid ringa 112.

Läs mer om närakuterna på deras webbplats: narakuter.regionstockholm.se

Nyckelord

Kontakter

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

Fyra av tio gravida får inte frågan om våldsutsatthet trots tydliga riktlinjer17.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Endast sex av tio gravida får frågan om våld i nära relation, trots nationella riktlinjer. Samtidigt söker var sjätte nybliven mamma akutvård inom en månad efter förlossningen– ofta för besvär som primärvården hade kunnat hantera. Det visar en avhandling av barnmorskan Ragnhild Eikemo vid Akademiskt primärvårdscentrum, som betonar barnmorskans nyckelroll i att upptäcka ohälsa och våldsutsatthet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye