Enklare och säkrare med uppdaterad egenregistrering
Sedan en tid kan patienter som söker vård vid någon av våra närakuter registrera sin ankomst och symtom via Alltid öppet. Nu har funktionen förbättrats, vilket gynnar både patienter och medarbetare i vården.

— För invånarna blir det ett smidigare flöde och inte riktigt lika många frågor. För medarbetarna blir det lättare att journalföra det som patienten har svarat, säger Camilla Andreassen, objektspecialist i central förvaltning för Alltid öppet inom Stockholms läns sjukvårdsområde.
Så fungerar det
Patienterna registrerar själva sin eller sitt barns ankomst vid aktuell närakut genom att scanna en QR-kod som finns i väntrummet. De kommer då till Alltid öppet och fyller där i ett formulär med frågor om vad de söker vård för på närakuten, beskriver sina symtom, med mera.
Svaren skickas från Alltid öppet till Vårdportalen, där medarbetarna på närakuten kan läsa dem. Tidigare har vårdgivare bara kunnat se frågor och svar i Vårdportalen. Efter den nya uppdateringen kan vårdgivare även välja att läsa och kopiera informationen från en så kallad klinisk vy, som gör meningar av frågor och svar. Se bilderna nedan för exempel på jämförelse mellan den gamla och den nya vyn.
Det här gör det möjligt att kopiera in informationen direkt i patientens journal. Att patientens egen beskrivning av sina symtom finns med i journalen minskar risken för missförstånd och bidrar därmed till en säkrare vård.
— Förändringen gör det också enklare för oss på förvaltningen att bygga erbjudanden i Alltid öppet. Tidigare behövde vi ha olika erbjudanden för att täcka behoven att kunna ställa specifika frågor till exempelvis barn eller kvinnor. Nu räcker det med ett enda erbjudande med olika kriterier inbakade i själva formuläret. Så bättre och säkrare, konstaterar Camilla Andreassen.
Utveckling som sprider sig
Även andra vårdgivare inom Region Stockholm har kunnat använda funktionen med att låta patienter registrera ankomst och symtom via Alltid öppet. Det gäller till exempel barnakuten vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, som anpassat sin funktion utifrån närakuternas.
— Det är jätteroligt att vi kan samarbeta inom akutsjukvården i regionen, även när det gäller tekniska innovationer, säger Sarah Lachnit, biträdande enhetschef vid Närakut Haga där den första piloten av egenregistreringen skedde.
I dagsläget använder cirka 30-35 procent av de patienter som kommer till närakuterna möjligheten att registrera sin ankomst och symtom via Alltid öppet.
— Vi hoppas naturligtvis att fler kommer att vilja använda egenregistreringen framöver, särskilt när den nu blivit smidigare att använda, säger Sarah Lachnit.
Nyckelord
Kontakter
Marie KristenssonKommunikatörStockholms läns sjukvårdsområde
Tel:08-12338927marie.kristensson@regionstockholm.seStockholms läns sjukvårdsområdePressfunktion
Tel:08-123 40 444press.slso@regionstockholm.seBilder


SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.
Följ Stockholms läns sjukvårdsområde
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde
Hjälp vid akuta allergiska reaktioner24.4.2025 08:00:00 CEST | Nyheter
På närakuten kan vuxna och barn i alla åldrar få hjälp med akuta allergiska problem.
Tydligare samarbete mellan vårdcentraler och hemtjänst i Tyresö8.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårdcentraler och hemtjänstutförare i Tyresö kommun samarbetar ökar patientsäkerheten samtidigt som vårdens och omsorgens resurser används mer effektivt. Nu vet alla vem som gör vad på vilket sätt.
Fyra av tio gravida får inte frågan om våldsutsatthet trots tydliga riktlinjer17.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Endast sex av tio gravida får frågan om våld i nära relation, trots nationella riktlinjer. Samtidigt söker var sjätte nybliven mamma akutvård inom en månad efter förlossningen– ofta för besvär som primärvården hade kunnat hantera. Det visar en avhandling av barnmorskan Ragnhild Eikemo vid Akademiskt primärvårdscentrum, som betonar barnmorskans nyckelroll i att upptäcka ohälsa och våldsutsatthet.
Vårdcentraler i Huddinge samarbetar med kommun kring äldre7.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom ett nära samarbete mellan kommun och vårdcentraler fångas sköra äldre i Huddinge upp och erbjuds förebyggande insatser.
Närakuterna gipsade 9 000 frakturer förra året5.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 fick drygt 9 000 personer hjälp med att få en fraktur gipsad på någon av våra närakuter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum