Akavia

Rätten att larma mot missförhållanden

Dela
Vilken rätt har man som arbetstagare att larma om oegentligheter och allvarliga missförhållanden på sin arbetsplats? Och är den som larmar skyddad från repressalier? Det var ämnet som diskuterades i Studio Akavia Möter där Akavias chefsjurist Karin Lundin var gäst.
Chefsjurist Karin Lundin förklarar visselblåsarlagen och meddelarfriheten.
Chefsjurist Karin Lundin förklarar visselblåsarlagen och meddelarfriheten.

Sedan 2017 finns lagen rörande visselblåsning, lagen om särskilt skydd mot repressalier för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden.

– En visselblåsare är en person som slår larm om missförhållanden eller oegentligheter. Oftast är det oegentligheter som man har upptäckt i sitt arbete. Det kan handla om alltifrån mutor eller att skattemedel använts på ett felaktigt sätt eller allvarliga arbetsmiljöproblem, säger Karin Lundin, chefsjurist på Akavia.

Redan nu i år, i december, väntas en ny lag träda i kraft. Detta beror på att EU har antagit ett direktiv om visselblåsare, vilket ställer krav på Sverige om att införa en rapporteringsfunktion om den nuvarande lagen inte har och att man utvidgar skyddet till fler än arbetstagare och inhyrda som den nuvarande lagen omfattar. Samtidigt finns yttrandefrihet och meddelarfrihet.

– Visselblåsarlagen är framför allt av betydelse på den privata delen av arbetsmarknaden. Meddelarskyddet gäller för de som är anställda inom offentlig sektor och även arbetstagare som jobbar inom offentligt finansierad verksamhet inom vård, skola och omsorg. Och det innebär ju att man kan gå till medierna och lämna uppgifter utan att straffas för det av sin arbetsgivare. Och skulle arbetsgivare då veta vem det är som har rapporterat så finns det ett repressalieförbud i meddelarskyddet som innebär att arbetsgivare inte får vidta några negativa åtgärder av något slag.

Om en statlig eller kommunal arbetsgivare bryter mot detta kan man vända sig till sin lokala fackliga företrädare om det finns en sådan eller till fackförbundet centralt då. Det finns även två myndigheter som har tillsyn över tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen, Justitiekanslern och Justitieombudsmannen.

– JK kan väcka åtal om det skulle vara så att arbetsgivare har överträtt repressalieförbudet eller efterforskningsförbudet, säger Karin Lundin.

Se hela samtalet i Studio Akavia Möter här.

Kontakter

Bilder

Chefsjurist Karin Lundin förklarar visselblåsarlagen och meddelarfriheten.
Chefsjurist Karin Lundin förklarar visselblåsarlagen och meddelarfriheten.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är fack- och professionsförbundet för dig som vill mer, som tror på din kompetens och förmåga att få saker att hända. För dig som kunnigt och tryggt driver utvecklingen framåt, för en upplyst framtid. Förbundet bildades av Civilekonomerna och Jusek 2020 och samlar i dag 144 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia är partipolitiskt obundet och det tredje största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye