Vattenindustrin

Kompetensförsörjning och samverkan - Ledord för ny styrelseledamot i Vattenindustrin

Dela
Att attrahera nya kompetens och öka den internationella samverkan är centrala frågor för Vattenindustrins nya styrelseledamot John Skantze. Därtill krävs både upprustning och modernisering på flera håll vilket är bidragande orsaker till att han tackat ja till uppdraget.

- För mig är Vattenindustrin en given organisation att var medlem i men också en spännande organisation med mycket på gång som jag vill vara med och påverka, berättar John Skantze.

Flera frågor ligger John extra varmt om hjärtat, däribland kompetensförsörjningen, en utmaning han tror kan lösas genom att modernisera både arbetssätt och företagskulturer.

- Vi behöver få in bra människor i branschen, det är en stark drivkraft hos mig. Unga talanger måste se vilken otroligt häftig bransch det här är och att vi tillsammans verkligen har möjlighet att rädda vår planet. För att attrahera dem måste vi vara moderna arbetsgivare och synas i rätt kanaler, säger John Skantze.

Till vardags arbetar John på Hydropress Huber AB, marknadsledande inom silning, filtrering och slambehandling till reningsverk, ett arbete som ger honom både stor förståelse för branschen och för kundperspektivet.

- Det är viktigt för hela den svenska vattenindustrin att vi har en gemensam plattform att verka inom för att främja branschen. Vi på Vattenindustrin ska vara en parallell organisation till Svenskt Vatten där 100% av våra kunder är anslutna, säger John.

Sverige står inför sin tids största upprustningsbehov av VA-systemen för att kunna fortsätta tillgodose vattentillförseln i hela landet. Även om tekniken att rena vatten är känd sen århundraden beräknas investeringsbehoven uppgå till 23 miljarder kronor årligen.

- Idag har vi möjlighet att rena nästan allt ur vattnet och få rent vatten ut i våra sjöar och vattendrag igen. Tekniken finns och fungerar redan idag och det är först när investeringarna är gjorda som vattnet blir renare. Vi behöver inte mer teknikinnovation eller forskning om dagens utmaningar, vi behöver samverkan och beställarkompetensen att genomföra investeringarna nu, menar John.

John tycket att branschen är på rätt väg och att allt fler börjar inse att rent vatten måste få kosta men det finns mycket arbeta kvar att göra. Att snegla på de nordiska grannländerna kan vara en väg framåt.

- Norrmännen har förvisso mycket att lära av oss tekniskt sett men vi kan lära oss effektiva upphandlingsprocesser av dem. Idag har vi alla ett nationellt synsätt och jag tror vi måste lära mer av varandra internationellt för att vi ska lösa våra utmaningar, avslutar John Skantze.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Vattenindustrin
Vattenindustrin
Box 5510, Storgatan 5
114 85 Stockholm

08-782 08 50http://www.vattenindustrin.se

Samlad kompetens för framtidens vatten.

Vattenindustrin är branschorganisationen för konsulter, entreprenörer och produktleverantörer inom vattenrening och vattenbehandling. Vi arbetar för att skapa resilienta och långsiktiga lösningar där medlemmarna bidrar med innovation och kompetens för hållbara lösningar i ett gott affärsklimat.

Vattenindustrin har sitt hos Teknikföretagens Branschgrupper AB.

Följ Vattenindustrin

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vattenindustrin

Vattenindustrin lanserar gemensamt Internship Program 202426.10.2023 06:55:00 CEST | Pressmeddelande

Vattenindustrin står inför ett generationsskifte. Samtidigt finns ett mycket stort investeringsbehov i VA och utvecklingen går snabbare än någonsin tidigare. Sammantaget innebär detta att vi inte bara behöver ersätta de som går i pension, vi behöver också attrahera fler och nya typer av kompetenser. För att locka unga att välja en karriär inom vatten lanserar Vattenindustrin ett Internship program som kommer att sträcka sig över sommaren 2024.

Novusrapport: 9 av 10 kommuner har behov av underhåll och investeringar i vattentjänster25.10.2023 10:05:02 CEST | Nyheter

I en kartläggning anser 88 procent uppger att de har ett mycket eller ganska stort behov av underhåll och investeringar och 83 procent svarar att underhåll och investeringar i vattentjänster är ganska eller mycket högt prioriterat. Samtidigt säger 45 procent att de saknar eller inte vet om det finns en budget som täcker behovet av dessa investeringar enligt rapporten “Temperaturen på Vatten-Sverige" som Novus genomfört på uppdrag av Mötesplats Vatten2023.

Idag arrangerar Vattenindustrin forum för viktiga vattenfrågor29.11.2022 07:35:00 CET | Pressmeddelande

Vattenindustrin bjuder idag, tisdagen den 29 november, för första gången in till ett nytt forum där dialog, framtidsfrågor och mötet står i fokus. Vattenindustrin FORUM22 fokuserar på inspel i tre för VA-branschen viktiga frågor; hur projekt som ska fungera länge bäst realiseras kopplat till det stora investeringsbehovet, hur vi som bransch kan bli klimatneutrala samt kompetensförsörjning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum