Vattenindustrin

Rutinerad ledamot till Vattenindustrins styrelse

Dela
Samverkan, ökad medvetenhet hos allmänheten och kompetensförsörjning är några av de frågor som ligger Vattenindustrins nya ledamot Stefan Indahl varmt om hjärtat.

Stefan Indahl har mångårig erfarenhet från både vatten- och avloppsindustrin samt arbetet med branschorganisationer. Han har dessutom själv varit med och startat branschorganisationer.

- Den samlade kraften är oerhört viktig inom alla branscher. Vattenindustrins verksamhetsmål och seriositet som en aktör att räkna med, tilltalade mig och därför vill jag vara en aktiv del av organisationen. Därtill representerar vi en unik bransch och är en viktig aktör för utvecklingen framåt, förklarar Stefan Indahl.

Stefan hoppas att Vattenindustrin ska kunna medverka till att nödvändiga investeringar genomförs och att allmänhetens förståelse för dessa ökar, något som kräver en stor portion ansvarstagande och mod.

- Samlad branschexpertis har gjort bedömningen att vi står inför stora investeringar från idag och ett par decennier framåt. Det är viktigt att behoven av dessa investeringar blir allmänt kända, säger han.

För att komma ikapp underhållsskulden på Sveriges vatten- och avloppssystem skulle investeringarna årligen behöva uppgå till 23 miljarder kronor enligt undersökningar från Svenskt Vatten. Idag beräknas investeringar göras på endast 16 miljarder. Det som inte blir åtgärdat i år läggs på nästkommande år.

- Det gäller att alla berörda aktörer krokar arm nu för att vi ska få mer för pengarna. Jag ser gemensamma insatser som det enda sättet för oss att fortsättningsvis få ha ett rent och friskt dricksvatten. Det är vårt viktigaste livsmedel och ligger i allas intresse, fortsätter Stefan Indahl.

Politisk enighet
Det finns en politisk stor enighet om nödvändiga investeringar men för att ta Vattenindustrins påverkansarbete till nästa nivå tror Stefan att synergier är nyckeln till framgång.

- Flera branschorganisationer driver motsvarande frågor, bland annat inom byggsektorn. Vi måste kunna snegla på varandra och skapa bättre samordning och fler samarbeten. Det är viktigt att vi samverkar mellan organisationerna eftersom vi har gemensamma mål.

Att säkra framtidens kompetens är en högaktuell fråga för både industrin och byggsektorn. Stefan tror att utbildningarnas utformning är en del av lösningen och att de kan ge positiva attitydförändringar till vissa yrken redan längre ned i åldrarna.

- Vatten är livsviktigt, det vet alla. Branschen behöver nyfikna människor för att klara de vardagliga inslagen av kreativitet och egna initiativ. Erbjudandet från oss i branschen är brett och utvecklingspotentialen i alla roller är oändlig. Det gäller både genom kontinuerlig teknisk utveckling och i lösningsorienterat teamwork.

- Till Vattenindustrins verksamheter behöver vi alla former av kompetens. Givetvis behövs excellent forskning, attraktiva utbildningar och skickliga hantverkare. De investeringar vi har framför oss är viktiga och förutsätter ett samspel mellan kompetensområdena. Vi måste försäkra oss om yrkesskicklighet i alla led. Tillsammans kan vi arbeta för att utbildningar i alla nivåer ska ha tillgång till den senaste tekniken för att tidigt fånga upp unga talanger. Först då tror jag vi råder bot på kompetensbristen, avslutar Stefan Indahl.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Vattenindustrin
Vattenindustrin
Box 5510, Storgatan 5
114 85 Stockholm

08-782 08 50http://www.vattenindustrin.se

Samlad kompetens för framtidens vatten.

Vattenindustrin är branschorganisationen för konsulter, entreprenörer och produktleverantörer inom vattenrening och vattenbehandling. Vi arbetar för att skapa resilienta och långsiktiga lösningar där medlemmarna bidrar med innovation och kompetens för hållbara lösningar i ett gott affärsklimat.

Vattenindustrin har sitt hos Teknikföretagens Branschgrupper AB.

Följ Vattenindustrin

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vattenindustrin

Vattenindustrin lanserar gemensamt Internship Program 202426.10.2023 06:55:00 CEST | Pressmeddelande

Vattenindustrin står inför ett generationsskifte. Samtidigt finns ett mycket stort investeringsbehov i VA och utvecklingen går snabbare än någonsin tidigare. Sammantaget innebär detta att vi inte bara behöver ersätta de som går i pension, vi behöver också attrahera fler och nya typer av kompetenser. För att locka unga att välja en karriär inom vatten lanserar Vattenindustrin ett Internship program som kommer att sträcka sig över sommaren 2024.

Novusrapport: 9 av 10 kommuner har behov av underhåll och investeringar i vattentjänster25.10.2023 10:05:02 CEST | Nyheter

I en kartläggning anser 88 procent uppger att de har ett mycket eller ganska stort behov av underhåll och investeringar och 83 procent svarar att underhåll och investeringar i vattentjänster är ganska eller mycket högt prioriterat. Samtidigt säger 45 procent att de saknar eller inte vet om det finns en budget som täcker behovet av dessa investeringar enligt rapporten “Temperaturen på Vatten-Sverige" som Novus genomfört på uppdrag av Mötesplats Vatten2023.

Idag arrangerar Vattenindustrin forum för viktiga vattenfrågor29.11.2022 07:35:00 CET | Pressmeddelande

Vattenindustrin bjuder idag, tisdagen den 29 november, för första gången in till ett nytt forum där dialog, framtidsfrågor och mötet står i fokus. Vattenindustrin FORUM22 fokuserar på inspel i tre för VA-branschen viktiga frågor; hur projekt som ska fungera länge bäst realiseras kopplat till det stora investeringsbehovet, hur vi som bransch kan bli klimatneutrala samt kompetensförsörjning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum