Stark opinion mot samarbete med tobaksföretag
I en ny Novusundersökning, som gjorts på uppdrag av A Non Smoking Generation, uppger enbart nio procent av vuxna i 18-79 års ålder att de helt eller delvis instämmer i att det är okej, för exempelvis kommunikationsbyråer och influencers, att samarbeta med tobaksföretag. På Tobaksfria dagen den 31 maj inledde A Non Smoking Generation initiativet ”Quit Big Tobacco Sweden” för att uppmana fler svenska aktörer att ta avstånd från tobaksindustrin – vilket tydligt stöds av den allmänna opinionen.
- Vi hoppas att allmänhetens inställning till tobaksindustrin kan påverka politiker, organisationer, företag och influencers att avstå samarbeten med tobaksföretag. Utöver att främja folkhälsan och hållbar utveckling kan ett sådant beslut även stärka det egna varumärket, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.
Samtidigt visar undersökningen att tobaksindustrin har lyckats dölja dess effekter på global hållbar utveckling. 20 procent av allmänheten svarar att de är medvetna om att rökning bidrar till barnarbete, 13 procent vet att barn som arbetar på tobaksodlingar ofta blir nikotinförgiftade, och bara 11 procent vet att tobaksindustrin orsakar massiv skogsavverkning. Industrin har också varit framgångsrik i sin vilseledande marknadsföring av nya nikotinprodukter som ”tobaksfria”. Endast fyra procent svarar att de vet att nikotinet i vitt snus och e-cigaretter framställs av tobak.
- De allra flesta känner till att stora delar av t.ex. kläd- eller matindustrin brottas med hållbarhetsproblem men få känner till hur tobaksindustrin kränker mänskliga rättigheter och orsakar globala miljö- och klimatproblem. Genom att öka denna kunskap kan fler få motivation att avstå tobak vad gäller egen konsumtion men också samarbeten och investeringar, säger Helen Stjerna.
För att åtgärda kunskapsbristen i Sverige, men även sprida kunskap internationellt, har A Non Smoking Generation nu lanserat en engelsk kortfilm med namnet Child Labour in New Packaging: ”Tobacco-Free” Products Exposed. Filmen belyser tobaksindustrins negativa effekter på människor och miljö genom hela produktionskedjan, och avslutas med ”call to actions” riktade till beslutsfattare, organisationer, företag, byråer, banker och pensionsfonder.
Filmen finns att se på A Non Smoking Generations Youtube-kanal och på nonsmoking.se.
För mer information eller för att ta del av undersökningen, kontakta:
Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation: helen@nonsmoking.se, 073-339 36 44
Om undersökningen
Denna undersökning har genomförts av Novus på uppdrag av A Non Smoking Generation för att undersöka allmänhetens inställning till tobak. Målgruppen var den svenska allmänheten i åldrarna 14–79 år. Totalt genomfördes 1 402 webbintervjuer under perioden 16-28 april 2021, varav 1071 gjordes med målgruppen 18-79 år och 331 gjordes med målgruppen 14–18 år. Deltagarfrekvensen var 63 procent.
Nyckelord
Bilder
Om
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm
08-10 93 00http://www.nonsmoking.se/
Stiftelsen En Rökfri Generation
Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.
Följ A Non Smoking Generation
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation
Den svenska modellen sätter barns hälsa på spel9.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Befolkningens nikotinanvändning ökar och andelen gymnasieelever som inte har använt någon form av nikotin är nu en minoritet. Fler än hälften av de unga i 14-18 års ålder uppger att man testar vitt snus och e-cigaretter på grund av tilltalande smaker, och åtta av tio uppger att man kan köpa via kiosker som inte kontrollerar leg. A Non Smoking Generations nya Novusrapport beskriver orsakerna till den pågående nikotinepidemin bland svenska ungdomar och hur lagstiftningen måste stärkas för att stoppa spridningen.
Ny digital föreläsning: Barnarbete i ny förpackning28.11.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande
A Non Smoking Generation lanserar nu den nya digitala föreläsningen ”Barnarbete i ny förpackning”, som i fyra olika delar belyser tobaksindustrins barnarbete, marknadsföring, hälsorisker och miljöpåverkan. Föreläsningen är helt kostnadsfri och särskilt anpassad för högstadie- och gymnasieelever. Syftet är att öka ungas kunskap, engagemang och motivation för att avstå från alla former av nikotinanvändning.
Nytt konstnärligt samarbete mellan Umeåbaserade Art by Mira och A Non Smoking Generation4.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Den Umeåbaserade konstnären Art by Mira har designat ett julkort till förmån för den icke-vinstdrivande organisationen A Non Smoking Generation. Kortet skickas i form av en digital julhälsning och hela kostnaden på 20 kronor går direkt till organisationens arbete med att skydda barn och unga från tobaks-/nikotinprodukter.
Brynäs IF, Gävle Kommun och A Non Smoking Generation i samarbete för nikotinfria barn och unga26.9.2024 14:40:34 CEST | Pressmeddelande
Allt fler ungdomar luras in i ett nikotinberoende genom godisliknande vitt snus och e-cigaretter. Samtidigt ökar även bruket av traditionella cigaretter bland skolelever runt om i landet. Den här utvecklingen vill Brynäs IF och Gävle kommun vända på tillsammans med A Non Smoking Generation.
Sveriges unga kan motverka slaveriet på tobaksodlingar16.9.2024 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
En ny Novusundersökning visar att en av fem unga vet att nikotin ökar risken för psykisk ohälsa, och bara en av tio vet att nikotin ökar risken för inlärningssvårigheter. Samtidigt fortsätter nikotinbruket bland svenska ungdomar att öka. Nu beger sig A Non Smoking Generation ut på sin årliga föreläsningsturné för att vända denna trend och ge unga nya starka argument – barnarbete, slavliknande arbetsvillkor och miljöförstöring – för att avstå från alla former av tobak och nikotin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum