Bilbrottsbarometern 2021 – ta del av webbinarium och referat om bil- och bildelsstölder

Ifs bilbrottsexpert Patrik Andersson inledde med att konstatera att problemet är stort. Nästan 60 000 bil- och bildelsstölder anmäldes 2020, en ökning på 4 800 stycken mot året innan.
”Förra året ökade antalet katalysatorstölder med 4 300 procent. Samtidigt ligger andelen uppklarade bildelsstölder på 0,7 procent. Det är praktiskt taget riskfritt att begå bilstölder i Sverige”, konstaterade han.
”Det oroande är att Sverige sticker ut så tydligt. Våra grannländer har inte alls de här problemen. Det stjäls 10 gånger fler bilar i Sverige än i Norge, till exempel. De här brotten ses som mängdbrott – men de hänger ihop. Det är allvarlig, organiserad brottslighet som leder till en betydande otrygghet för människor i deras vardag.”
If har därför tagit fram en årlig rapport som sammanställer kunskapen om bilbrotten – och ger konkreta förslag på vad som borde göras. Vissa beslut måste fattas av riksdagen, andra handlar om prioriteringar av polisens och tullens arbete.
Gränspolisen, Polisens Nationella operativa avdelning (NOA) och Larmtjänst var inbjudna för att kommentera rapporten. Diskussionen präglades av en betydande enighet, frustration över att ingenting händer, men också ett mått av hopp.
Polisen konstaterade att de internationella nätverken står för 90 procent av bilbrottsligheten i Sverige.
”De här pengarna göder ju annan brottslighet också: narkotikabrott, människosmuggling, etc. Det här är en del i kedjan. Vi slåss mot stora makter”, sa Inga-Lill Fransson vid NOA. ”Vi borde kunna lägga lite mer resurser på att komma åt det här.”
”Jag har jobbat med det här i 12 år, och jag har vid två tillfällen varit i riksdagen och pratat om det här med alla partier. ’Det här är inte klokt, vi måste göra något’ har ALLA partier sagt. Ändå har det inte hänt någonting på tolv år. Då blir man ju lite bekymrad”, sa Mats Galvenius, VD på Larmtjänst.
”De internationella brottsnätverken orsakar kostnader på 1,5-2 miljarder kronor varje år”, fortsatte han. ”Men det är ganska enkelt att komma åt de här brotten. Det är enkelt att höja trösklarna så att de åker någon annanstans. Det har vi sett att andra länder har gjort med framgång. Skjut till resurser för 50 tjänster, som får ägna sig åt det här långsiktigt. Då kommer vi klara av det här.”
”De är flexibla utifrån hur vi jobbar, men de är också störningskänsliga. När vi agerar, om vi får till bra straff, ser vi att de flyttar på sig. Vi kan bli av med problemet, eller i alla fall en stor del, om vi jobbar aktivt emot det”, sade Monica Krüger, gruppchef vid Gränspolisen.
Se hela webbinariet där bil- och bildelsstölder diskuteras.
Medverkande i paneldebatten:
Patrik Andersson, bilutredare på försäkringsbolaget If
Inga-Lill Fransson, polisens nationella operativa avdelning (NOA)
Mats Galvenius, vd på Larmtjänst
Monica Krüger, kriminalinspektör hos Gränspolisen
Sofia Arkelsten, moderator på Hallvarson & Halvarson
Nyckelord
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-792 70 40press@if.seBilder

Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum