Så kan jordbruket bli mer klimatsmart
Formas släpper nu en ny rapport där vi har granskat all publicerad vetenskaplig forskning, närmare 8000 artiklar, om hur olika växtföljder påverkar kolinlagringen i jordbruksmark.
– För att nå de långsiktiga klimatmålen måste många sektorer genomföra olika åtgärder. I Sverige har vi kommit på god väg, men det återstår många utmaningar. Inom jordbruket handlar det bland annat om att marken både kan binda in och släppa ut växthusgaser, säger Magnus Land, analytiker på Formas.
Vissa växtföljder lagrar mer kol än andra
Resultaten visar att baljväxter respektive flerårsväxter har en positiv effekt på kolinlagringen vid varierade växtföljder. Det vill säga, när vi lägger samman all vetenskaplig litteratur ser vi att växtföljder som innehåller sådana växter ger en högre kolinlagring i jordbruksmark än andra växtföljder. Det är statistiskt säkerställt.
– Jordbrukssektorn står för cirka 14 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. En stor del av jordbrukets utsläpp kommer från marken och är svåra att minska. Därför är åtgärder som bidrar till ökad kolinlagring i jordbruksmark viktiga, säger Erik Eriksson, avdelningschef på Formas.
Varierade växtföljder skulle inte bara vara en viktig klimatåtgärd utan också bidra till minskad övergödning eftersom en högre halt av organiskt kol gör marken bördigare. Därigenom kan behovet av mineralgödsling minska.
Ändrade växtföljder är samhällsekonomiskt lönsamma
Rapporten visar också att det är samhällsekonomiskt lönsamt att genomföra åtgärder som bidrar till ökad kolinlagring i jordbruksmark, det vill säga att nyttan överstiger kostnaden. Nyttan består, utöver klimatnyttan, av minskat behov av mineralgödsel i framtiden, minskad övergödning samt potential för ökade framtida skördar. För lantbrukaren betyder det dock, i det korta perspektivet, lägre intäkter av att inte kunna odla de för tillfället mest företagsekonomiskt lönsamma grödorna.
Formas styrmedelsanalys visar att eftersom samhällets nytta av åtgärden är stor samtidigt som kostnaden faller på lantbrukaren, kan det finnas skäl för staten att överväga att kompensera lantbrukaren. Ett ersättningssystem i form av så kallad omvänd auktionering kan utgöra ett lämpligt styrmedel.
Läs mer
Resultat i korthet: Ändrade växtföljder kan göra jordbruket mer klimatsmart
Hela rapporten: Växtföljders påverkan på inlagring av organiskt kol i jordbruksmark
Kontakt:
Magnus Land, Analytiker, Avdelningen för analys och policy
08-775 41 02, magnus.land@formas.se
Kontakter
Elisabet BlombergKommunikationschefKommunikationsavdelningen
Tel:+46 (0)8 - 775 40 04Tel:+46 (0)72 - 233 40 04elisabet.blomberg@formas.seBilder
Om
Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Vi finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar. Våra verksamhetsområden finns inom miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Vi genomför forskningssammanställningar som syftar till att underlätta för Sverige att nå våra miljömål. Därutöver kommunicerar vi om forskning och forskningsresultat.
Följ Formas
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Formas
Nya satsningar till klimatneutrala och socialt hållbara kommuner20.12.2024 10:46:07 CET | Pressmeddelande
För att stärka omställningskraften hos flera kommuner och regioner i Sverige beviljar Formas 33 miljoner kronor till 14 projekt. Allt för att främja omställning till klimatneutralitet och social hållbarhet.
Fossilfritt, säkert och cirkulärt – nya centrum stärker Sveriges livsmedelssystem27.11.2024 16:01:03 CET | Pressmeddelande
Formas finansierar nu fem nya livsmedelscentrum med 300 miljoner kronor. Där ska näringsliv tillsammans med forskare och offentliga aktörer arbeta med en bredd av forsknings- och innovationsfrågor med bäring på beredskap och konkurrenskraft. Från fossilfritt jordbruk till långsiktigt hållbara måltider.
Myggbekämpning med Bti – hur påverkar det ekosystemet?23.5.2024 14:38:32 CEST | Pressinbjudan
Formas och Länsstyrelsen Gävleborg bjuder in till resultatseminarium: Vilka effekter har bekämpning av stickmyggor på andra organismer och processer i ekosystem? Seminariet äger rum 10 juni kl 10.00-11.30 på Gävle slott.
Sverige arrangerar världens största vetenskapliga skogskongress 202419.10.2023 16:00:00 CEST | Pressmeddelande
I juni 2024 anordnar SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, den 26:e IUFRO World Congress. Det är en vetenskaplig kongress inom skogsfrågor som lockar 5000–7000 deltagare från hela värden.
Så långt räcker våtmarksåtgärderna13.12.2022 15:13:49 CET | Pressmeddelande
Heta somrar med vattenbrist och torka blir vanligare i framtiden. Låga grundvattennivåer kan då ställa till stora problem. Att återställa våtmarker är ett sätt att bevara vatten i landskapet. En ny forskningssammanställning från Formas har undersökt hur våtmarksåtgärder påverkar grundvattennivån.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum