Pressinbjudan: Omställningskraft för hållbara städer och samhällen i fokus för ny konferens
Under veckan kommer mycket kunskap att förmedlas, exempelvis om hur den byggda miljön kan klimatanpassas, vad universell utformning betyder för planeringen av miljöer och vad den senaste forskningen säger om hur vi kan ställa om till ett hållbart transportsystem. Media är välkomna att delta.
– Det är både roligt och hedrande för oss som finansierar så mycket forskning inom samhällsbyggnadsområdet att kunna erbjuda den här mötesplatsen där resultat och erfarenhetsutbyten står i centrum, säger Emma Gretzer, chef för avdelningen för samhällsbyggande på forskningsrådet Formas.
Workshops, diskussioner och föreläsningar om forskning och praktik
De tre första dagarna kommer att bestå av en mängd valbara sessioner utifrån olika perspektiv på mål 11 och dess delmål. Den senaste forskningen presenteras liksom exempel på hur kommuner och regioner har arbetat tillsammans med myndigheter och forskare. Det blir såväl interaktiva workshops som paneldiskussioner och föreläsningar.
Så når vi Agenda 2030-målen om hållbara städer och samhällen
På eftermiddagen torsdag 22 oktober avslutas Mål 11-veckan i ett sammanfattande program med fokus på möjliga vägar framåt mot mer hållbara städer och samhällen. Deltar gör:
- Statssekreterare Elin Olsson, Näringsdepartementet, som presenterar Sveriges politik på samhällsbyggnadsområdet.
- Sveriges Agenda 2030-samordnare Gabriel Wikström som sätter mål 11 i relation till Agenda 2030.
- Carlos Moreno, professor vid Paris1 Panthéon Sorbonne University och rådgivare till Paris borgmästare Anne Hidalgo, berättar om ”15-minutersstaden” som fått stor uppmärksamhet som planeringsideal under coronapandemin.
- Saskia Sassen, professor vid Columbia University, New York, pratar om globalisering, migration och om hur den pågående pandemin påverkar livet i staden och synliggör behov av social rättvisa och hållbar omställning.
- Edgar Pieterse, professor vid University of Cape Town och ledare för African Centre for Cities, Sydafrika, pratar om urbanisering i det globala syd och om hur en post-corona återhämtning måste vara inkluderande, hållbar och jobbskapande.
- Karolina Isaksson och Pernilla Hagbert, forskare på VTI och KTH pratar utifrån sin forskning kring kommuners kapacitet att arbeta för hållbarhetsomställning. Medverkar gör också Magnus Fredricson, strateg hållbar samhällsutveckling på Skaraborgs Kommunalförbund.
- Spanare som rapporterar från veckans tidigare sessioner.
Moderatorer är Helena Bjarnegård, riksarkitekt och ordförande för Rådet för hållbara städer samt Thabo Motsieloa, journalist och programledare.
– Jag ser fram emot en spännande vecka där vi tillsammans hittar vägar framåt, säger Helena Bjarnegård, riksarkitekt och ordförande för Rådet för hållbara städer.
Program, anmälan och mediekontakt
Alla programpunkter i Mål 11-veckan är digitala, kostnadsfria och går att se i efterhand. För media som önskar intervjua föreläsare kontakta Sofia Rickberg, Formas, sofia.rickberg@formas.se, 072-7189679.
Arrangemang i samverkan
Veckan arrangeras av Formas nationella forskningsprogram för hållbart samhällsbyggande och Rådet för hållbara städer tillsammans, med totalt 19 ingående organisationer. Det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande ska ta fram kunskap för nya lösningar och bidra till att skapa ett hållbart och inkluderande samhälle. Rådet för hållbara städer är ett forum med elva statliga myndigheter samt SKL och Länsstyrelsen. Rådet ska stötta kommunerna i arbetet med mål 11 i Agenda 2030 som handlar om långsiktigt hållbar stads- och samhällsutveckling.
Arrangörer: ArkDes, Statens centrum för arkitektur och design, Boverket, Energimyndigheten, Forskningsrådet Formas, Forskningsrådet Forte, Lantmäteriet, Länsstyrelserna, Mistra, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Myndigheten för delaktighet, Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet, Sida, Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, Statens konstråd, Sveriges Kommuner och Regioner, Tillväxtverket, Trafikverket, Vetenskapsrådet, Vinnova, Verket för innovationssystem
Kontakter
Elisabet BlombergKommunikationschefKommunikationsavdelningen
Tel:+46 (0)8 - 775 40 04Tel:+46 (0)72 - 233 40 04elisabet.blomberg@formas.seBilder
Om
Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Vi finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar. Våra verksamhetsområden finns inom miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Vi genomför forskningssammanställningar som syftar till att underlätta för Sverige att nå våra miljömål. Därutöver kommunicerar vi om forskning och forskningsresultat.
Följ Formas
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Formas
Nya satsningar till klimatneutrala och socialt hållbara kommuner20.12.2024 10:46:07 CET | Pressmeddelande
För att stärka omställningskraften hos flera kommuner och regioner i Sverige beviljar Formas 33 miljoner kronor till 14 projekt. Allt för att främja omställning till klimatneutralitet och social hållbarhet.
Fossilfritt, säkert och cirkulärt – nya centrum stärker Sveriges livsmedelssystem27.11.2024 16:01:03 CET | Pressmeddelande
Formas finansierar nu fem nya livsmedelscentrum med 300 miljoner kronor. Där ska näringsliv tillsammans med forskare och offentliga aktörer arbeta med en bredd av forsknings- och innovationsfrågor med bäring på beredskap och konkurrenskraft. Från fossilfritt jordbruk till långsiktigt hållbara måltider.
Myggbekämpning med Bti – hur påverkar det ekosystemet?23.5.2024 14:38:32 CEST | Pressinbjudan
Formas och Länsstyrelsen Gävleborg bjuder in till resultatseminarium: Vilka effekter har bekämpning av stickmyggor på andra organismer och processer i ekosystem? Seminariet äger rum 10 juni kl 10.00-11.30 på Gävle slott.
Sverige arrangerar världens största vetenskapliga skogskongress 202419.10.2023 16:00:00 CEST | Pressmeddelande
I juni 2024 anordnar SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, den 26:e IUFRO World Congress. Det är en vetenskaplig kongress inom skogsfrågor som lockar 5000–7000 deltagare från hela värden.
Så långt räcker våtmarksåtgärderna13.12.2022 15:13:49 CET | Pressmeddelande
Heta somrar med vattenbrist och torka blir vanligare i framtiden. Låga grundvattennivåer kan då ställa till stora problem. Att återställa våtmarker är ett sätt att bevara vatten i landskapet. En ny forskningssammanställning från Formas har undersökt hur våtmarksåtgärder påverkar grundvattennivån.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum