Hur förändras vår matkonsumtion av corona-krisen och hur formar digital teknik nya vanor kring mat?
Corona-krisen och dess behov av social distansering har påverkat vår matkonsumtion och våra vanor kring mat. Matkassar, nätbutiker, delningssajter, appar, QR-koder och andra tekniska resurser har gjort det möjligt att på ett bekvämt och flexibelt sätt utföra de flesta inköp, hitta recept och inspiration för matlagning. Att beställa hem mat från restauranger har också blivit ett sätt att stötta lokala restauranger under krisen. Dessutom har människor börjat umgås kring maten digitalt.
– Forskning har visat att matvanor under normala omständigheter är svåra att förändra. Genom att dra lärdomar från de nya beteenden som corona-krisen tvingat fram kan vi också bättre förstå vilka roller digitala plattformar kan ha i att stödja nya former av matkonsumtion samt göra hushållens matförsörjning mer uthållig och hållbar, säger projektledaren Christian Fuentes.
Praktikteori och digital etnografi kommer att användas i projektet för att kartlägga och utforska nya beteenden. Projektet får pengar i Formas Akututlysning som öppnade med anledning av utbrottet av covid-19. I utlysningen kan forskare inom alla discipliner söka pengar för att samla in data och forskningsmaterial som annars skulle gå förlorat.
– Vårt samhälle står inför stora utmaningar och frågor kring livsmedelsförsörjning, hållbar matkonsumtion och bärkraftiga livsmedelssystem har aktualiserats än mer av corona-krisen. Vi på Formas kan bidra till att forskare får möjlighet att samla in data och forskningsmaterial från vad som händer just nu, för att kunna lära av det i framtiden. Just det här projektet går dessutom i linje med våra mer omfattande satsningar på forskning och innovation inom livsmedelsområdet, säger Johanna van Schaik Dernfalk, avdelningschef för areella näringar på Formas.
Formas ansvarar för ett tioårigt nationellt forskningsprogram för livsmedel som ska bidra till ökad produktivitet och innovation i livsmedelskedjan samt till hållbar produktion och konsumtion av livsmedel. Formas har också utlyst medel för Centrumbildningar för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet. Utlysningen är öppen för ansökningar till början av september.
Kontakt för projektet som beviljats akutbidrag:
Christian Fuentes, forskare vid Högskolan i Borås och Lunds universitet
Telefon: 070 343 55 76
E-post: christian.fuentes@ism.lu.se
Kontakter
Elisabet BlombergKommunikationschefKommunikationsavdelningen
Tel:+46 (0)8 - 775 40 04Tel:+46 (0)72 - 233 40 04elisabet.blomberg@formas.seBilder
Om
Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Vi finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar. Våra verksamhetsområden finns inom miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Vi genomför forskningssammanställningar som syftar till att underlätta för Sverige att nå våra miljömål. Därutöver kommunicerar vi om forskning och forskningsresultat.
Följ Formas
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Formas
Nya satsningar till klimatneutrala och socialt hållbara kommuner20.12.2024 10:46:07 CET | Pressmeddelande
För att stärka omställningskraften hos flera kommuner och regioner i Sverige beviljar Formas 33 miljoner kronor till 14 projekt. Allt för att främja omställning till klimatneutralitet och social hållbarhet.
Fossilfritt, säkert och cirkulärt – nya centrum stärker Sveriges livsmedelssystem27.11.2024 16:01:03 CET | Pressmeddelande
Formas finansierar nu fem nya livsmedelscentrum med 300 miljoner kronor. Där ska näringsliv tillsammans med forskare och offentliga aktörer arbeta med en bredd av forsknings- och innovationsfrågor med bäring på beredskap och konkurrenskraft. Från fossilfritt jordbruk till långsiktigt hållbara måltider.
Myggbekämpning med Bti – hur påverkar det ekosystemet?23.5.2024 14:38:32 CEST | Pressinbjudan
Formas och Länsstyrelsen Gävleborg bjuder in till resultatseminarium: Vilka effekter har bekämpning av stickmyggor på andra organismer och processer i ekosystem? Seminariet äger rum 10 juni kl 10.00-11.30 på Gävle slott.
Sverige arrangerar världens största vetenskapliga skogskongress 202419.10.2023 16:00:00 CEST | Pressmeddelande
I juni 2024 anordnar SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, den 26:e IUFRO World Congress. Det är en vetenskaplig kongress inom skogsfrågor som lockar 5000–7000 deltagare från hela värden.
Så långt räcker våtmarksåtgärderna13.12.2022 15:13:49 CET | Pressmeddelande
Heta somrar med vattenbrist och torka blir vanligare i framtiden. Låga grundvattennivåer kan då ställa till stora problem. Att återställa våtmarker är ett sätt att bevara vatten i landskapet. En ny forskningssammanställning från Formas har undersökt hur våtmarksåtgärder påverkar grundvattennivån.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum