Budgeten måste prioritera långtidsarbetslösheten

Om några veckor, preliminärt den 20 september, presenterar regeringen sin budgetproposition. Då har man möjlighet att möta och svara upp mot den illavarslande utveckling som alltmer präglar arbetsmarknaden; den dramatiska ökningen av långtidsarbetslösheten. Gruppen arbetslösa består i allt högre utsträckning av långtidsarbetslösa som får det allt svårare att få in en fot på arbetsmarknaden.
Detta ska ses i ljuset av den demografiska utvecklingen som innebär att allt färre ska försörja allt fler. Vi behöver göra det möjligt för fler att kunna få ett jobb. Pandemin har förvärrat en redan svår situation för de som står långt från arbetsmarknaden och påskyndat en pågående strukturomvandling där till exempel kompetensutveckling blir allt viktigare.
Utbildning är nyckeln
Den enskilt viktigaste faktorn för att komma in på arbetsmarknaden är en fullgjord gymnasieutbildning. Men de som befinner sig långt från arbetsmarknaden har ofta en låg utbildningsnivå. En av de främsta arbetsmarknadspolitiska utmaningarna borde därför vara att rusta de långtidsarbetslösa så de kan närma sig arbetsmarknaden och så småningom ta sig in på densamma.
Denna arbetsmarknadspolitiska utmaning möts framför allt genom ökade anslag till Arbetsförmedlingen när det gäller arbetsmarknadspolitiska program och insatser och att myndigheten i sin verksamhet prioriterar de som står längst bort från arbetsmarknaden. Men detta har inte varit fallet de senaste åren. Utan tvärtom. Och det har hittills getts oroväckande signaler om att denna utveckling ska fortsätta.
Av den senaste budgeten framgår att anslagen till arbetsmarknadspolitiska program och insatser ska fortsätta minska framöver. Dessutom har regeringen varit tydlig med att reformeringen av Arbetsförmedlingen ska fortsätta. En reformering som innebär att de som står längst från arbetsmarknaden inte omfattas av de tjänster som fristående aktörer ska tillhandahålla. Den grupp som tidigare prioriterades av Arbetsförmedlingen.
Ändrade förutsättningar
Men den inrikespolitiska utvecklingen där januariavtalet har fallit och förutsättningarna för budgetarbetet förändrats gör att det kan finnas möjligheter, om regeringen har den politiska viljan, att bryta utvecklingen mot minskade resurser till de i störst behov av arbetsmarknadsstöd. Närheten i tid till nästa ordinarie val är en faktor som torde tala för att intresset hos de två partier som tolererat nuvarande statsminister för att stoppa en budget och därmed skapa en regeringskris är litet.
Det ena partiet har ställt krav om strandskydd, stärkt äganderätt i skogen och att reformen om arbetsrätten ska fullföljas. Inget som hindrar ökade anslag till arbetsmarknadspolitiska insatser till de i störst behov av sådana, alltså. Även om den pågående reformeringen av Arbetsförmedlingen i sig, såsom den hittills utformats, försvårar detta. Det andra partiet har i olika kanaler framfört att man vill se åtgärder för att få ner arbetslösheten. Detta tillsammans med finansministerns signaler om en ”kraftfull budget” kan tolkas som att det finns förutsättningar för höjda anslag till arbetsmarknadspolitiska program och insatser.
Att inte prioritera långtidsarbetslösheten i kommande budget kan få långtgående konsekvenser. Människor riskerar att tappa tron på att kunna forma sin egen och kanske sin familjs framtid och känslan av att inte vara en del av samhällsgemenskapen och kunna bidra till den.
Henrik Ludvigsson
Utredare, Fackförbundet ST
Nyckelord
Bilder
Om
ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 100 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Nej till sänkt straffbarhetsålder14.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Förslaget om att sänka straffbarhetsåldern till 14 år riskerar att skada barns utveckling och öka stigmatiseringen. Fackförbundet ST säger nej till utredningens förslag och varnar för att detta kan leda till att barn hamnar ännu längre bort från samhället och att deras rehabilitering försvåras.
Flera förbättringar i avtalet för anställda inom Sveriges järnvägsinfrastruktur13.5.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Lönehöjningar i nivå med märket, höjt OB-tillägg och en gemensam satsning mot hot och våld – det är några av Fackförbundet STs vinster i det nya kollektivavtalet för medlemmar inom bransch järnvägsinfrastruktur. Dessutom får deltidsanställda nu rätt till övertidsersättning från första timmen – en efterlängtad förbättring.
Nytt avtal klart för spårtrafiken2.5.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Löneökningar på 6,4 procent på två år och en stärkt individgaranti. Det är resultatet av avtalsförhandlingarna inom spårtrafiken. Dessutom kan deltidsanställda räkna med högre övertidsersättning framöver. Parterna har också kommit överens om att intensifiera arbetet för förkortad arbetstid.
Fackförbundet ST: Ge medarbetarna större inflytande över distansarbete23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Distansarbete är här för att stanna. Det slår Fackförbundet ST fast i en ny rapport och uppmanar arbetsgivarna att ge medarbetarna större inflytande över hur det ska regleras. Det är ett av STs krav i 2025 års avtalsrörelse inom staten.
Arbetslösheten kräver insatser – inte effektiviseringar15.4.2025 10:20:50 CEST | Pressmeddelande
Sverige har en historiskt hög arbetslöshet som kräver en aktiv arbetsmarknadspolitik från regeringen. Men istället för att presentera stora satsningar i vårbudgeten för fler i jobb fortsätter regeringen på den inslagna vägen med besparingar på myndigheter och en arbetsmarknadspolitik som mest handlar om ökade krav.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum