3 av 4 vill skärpa straffen för stöld och inbrott

32 procent av svenskarna känner oro för att utsättas för stöld eller inbrott. 35 procent av alla tillfrågade säger att oron ökat under de senaste två åren – bara 8 procent känner sig mindre oroliga nu än för två år sedan.
If har frågat 1 500 svenskar om deras inställning till Sveriges hantering av stölder och inbrott. Resultatet är en tydlig passning till politikerna:
- 64 procent tycker inte att det görs tillräckligt mycket för att hindra och beivra brott i Sverige.
- 84 procent av de tillfrågade säger att de skulle vilja att tull och polis hade mer resurser.
– Alla ser att tull och polis behöver mer resurser och befogenheter. Politikerna har vetat det länge. Undersökningen visar att en stor majoritet av befolkningen också vet det. Mot bakgrund av det uppenbara behovet och den massiva opinionen för förändring är det svårt att förstå varför ingenting händer, säger Ann Hassel Tano.
Under 2020 ökade antalet stölder av katalysatorer ur bilar med drygt 4 000 procent. De flesta bildelsstölderna begås av utländska ligor som väljer att vara i verksamma i länder där risken att åka fast är låg och straffen milda. När det gäller stöld av bildelar, till exempel katalysatorer, klaras bara 0,7 procent upp.
I Norge finns en ”maffiaparagraf” i lagstiftningen, i syfte att komma åt organiserad brottslighet. Brott som kan knytas till organiserad brottslighet ska automatiskt bestraffas dubbelt. Ifs undersökning visar att en stor majoritet, 75 procent, vill att straffen för stöld och inbrott skärps. Bara 7 procent vill inte skärpa straffen.
– Det är uppseendeväckande att en så stor majoritet av befolkningen tycker att straffen för stöld och inbrott är otillräckliga, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Tidigare i sommar presenterade If sin årliga bilbrottsbarometer, med den senaste statistiken om bil- och bildelsstölder och med en jämförelse av bilbrottsligheten i de nordiska länderna. Den kan man läsa här: Ifs sida om vardagstrygghet
Resultat från Ifs undersökning
Känner du oro för att utsättas för stöld eller inbrott?
Ja: 32,0 procent
Nej: 57,2 procent
Vet inte: 10,9 procent
Har din oro för att utsättas för brottslighet ökat eller minskat de senaste två åren?
Ökat: 35,7 procent
Minskat: 7,9 procent
Samma som tidigare: 57,0 procent
Skulle du vilja att straffen skärptes för stölder och inbrott?
Ja: 74,9 procent
Nej: 7,0 procent
Vet inte/ingen uppfattning: 18,1 procent
Tycker du att det görs tillräckligt för att hindra stölder i Sverige?
Ja: 11,1 procent
Nej: 63,8 procent
Vet inte/ingen uppfattning: 25,1 procent
Skulle du vilja att tull och polis hade mer resurser för att hindra och beivra stölder och inbrott i Sverige?
Ja: 84,0 procent
Nej: 5,4 procent
Vet inte: 10,6 procent
Om undersökningen
Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1 508 respondenter från ett flertal onlinepaneler 4-7 juni 2021. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer.
Nyckelord
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-792 70 40press@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Nordisk hälsorapport: Framtidsoron störst bland unga i Sverige – män särskilt drabbade8.5.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
Unga svenskar är de i Norden som är mest stressade över sin framtid. Allra mest oroar sig svenska män i åldrarna 18-29 år. Det visar Ifs årliga undersökning om hälsa, som genomförts bland befolkningen i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Ny stressrapport: 97 procent av kvinnor i 30–44-årsåldern drabbade30.4.2025 08:40:09 CEST | Pressmeddelande
Stressnivåerna i Sverige är alarmerande höga – hela 82 procent av svenskarna uppger att de upplever negativ stress. Mest drabbade är kvinnor i åldrarna 30–44 år, där hela 97 procent rapporterar någon grad av stress. Det visar Ifs årliga hälsoundersökning bland den nordiska befolkningen.
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum