Zeina Mourtada och Paul Svensson ger ut kokbok med Naturskyddsföreningen

– Det känns fantastiskt roligt att få göra det här tillsammans och Zeina och Paul, två stora matinspiratörer som också brinner för hållbarhet. Den mat vi äter har stor inverkan på miljön och klimatet. Tillsammans vill vi på ett tankeväckande och lustfyllt sätt lyfta frågan om matens påverkan och samtidigt inspirera läsaren genom nya och spännande recept, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
Med Årets bok ”Middagskompassen” vill Naturskyddsföreningen visa att det går att njuta av riktigt god mat samtidigt som man tar hänsyn till klimatet och miljön. Så mycket som en tredjedel av hushållets klimatpåverkan kommer från maten. Zeina Mourtada och Paul Svensson är sedan länge favoriter hos svenska folket när det kommer till inspirerande matlagning men de har också ett stort engagemang för hållbarhet.
Tillsammans har de tagit fram 80 goda, lättlagade och miljösmarta recept. Där hittas allt ifrån en svensk variant av bibimbap till svampstroganoff och klimatsmart taco. Boken, som ges ut av Bonnier Fakta, tipsar även om hur man kan göra miljösmarta val i mataffären och minska matsvinnet.
– Det har varit både kul och lärorikt att göra boken tillsammans med Naturskyddsföreningen. Och framför allt att försöka tänka så hållbart som möjligt. Ta vara på hela råvaran och använda gårdagens rester till att testa något nytt. Det har varit en rolig utmaning att behöva tänka om och byta ut vissa råvaror, men bibehålla den goda smaken, säger Zeina Mourtada.
– Ett oerhört inspirerande arbete. Jag har fått utforska mitt eget sätt att bygga måltider på och hoppas såklart att alla som läser boken också ska våga utveckla och förnya sina matvanor. Jag tänker att man, genom att laga hållbar mat, skapar mat som smakar gott för både dig, din hälsa och planeten, säger Paul Svensson.
På onsdag den 29 september kl. 18-19 bjuder Naturskyddsföreningen in till ett digitalt webbinarium om boken. Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén i samtal med kockarna Zeina Mourtada och Paul Svensson om den nya boken, matlagning och hållbar mat. Det finns även möjlighet att ställa frågor via chatten. Anmäl dig här.
Läs mer om Årets bok Middagskompassen här.
Beställ boken hos Naturskyddsföreningen här.
Recensionsexemplar pch pressbilder hos Bonnier Fakta här.
Zeina Mourtada har med sin passion för mat, smaker och inspirerande recept blivit en extremt uppskattad matprofil och kock. Hon driver den välbesökta bloggen zeinaskitchen.se, instagramkontot Zeinaskitchen med nästan 300 000 följare och syns ofta i tv-rutan. Zeina vann Allt om Mat's stora matpris år 2018 och har sedan dess vunnit flera andra priser inom matlagning.
Paul Svensson brinner för att inspirera till en matfilosofi där de gröna råvarorna står i centrum. Han driver, sedan 2014, restaurangen på Fotografiska i Stockholm – som 2017 utsågs till världens bästa museirestaurang – tillsammans med Christofer Ekman. 2019 öppnade han också restaurangen och lanthandeln Paul Taylor i Sundbyberg tillsammans med Tareq Taylor.
För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, berättar om Årets bok 2021: Middagskompassen.Fler videor
Nyckelord
Kontakter
Lisa PerssonPressekreterare
Tel:070-916 41 79lisa.persson@naturskyddsforeningen.seBilder




Om
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Allvarligt att stöd till klimatanpassningsfonder utraderas19.12.2025 13:32:29 CET | Pressmeddelande
Regeringen meddelade idag att den minskar medlen till Sida med 20 procent. Beslutet innebär också att Sveriges stöd till två klimatanpassningsfonder helt utgår. Naturskyddsföreningen kommenterar beslutet.
Domstolen stoppar all licensjakt på varg15.12.2025 15:08:24 CET | Pressmeddelande
Förvaltningsrätten i Luleå har i dag beslutat att upphäva licensjakten på varg i samtliga fem berörda län. Därmed stoppas den planerade jakten på 48 vargar som skulle ha inletts den 2 januari 2026. Naturskyddsföreningen, som överklagade besluten, välkomnar domen.
Julgran – vilken ska jag välja? Naturskyddsföreningen reder ut10.12.2025 07:51:08 CET | Pressmeddelande
En bra gran ur miljösynpunkt är en KRAV-märkt gran. Ett annat bra alternativ är att försöka få tag på en ”vild gran” från skogen, men då behövs såklart markägarens tillstånd. Om dessa alternativ inte finns är den bästa granen en svensk rödgran, och om möjligt en närodlad sådan.
Ny rapport: Sverige eldar för kråkorna9.12.2025 06:30:00 CET | Pressmeddelande
Att effektivisera energianvändningen i Sverige är utan tvekan det bästa verktyget för att ställa om energisystemet och få ner klimatutsläppen. Den mängd el som kan frigöras genom effektivisering är många gånger högre än den el som kan produceras i två planerade vindkrafts- och kärnkraftsprojekt. Men trots EU-regler saknas det svensk politik för att effektivisera. Samtidigt förbrukar svensken nästan dubbelt så mycket hushållsel som den genomsnittliga EU-medborgaren. Det visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen.
Överklagar vargjakten i samtliga län: ”Bryter mot lagen”8.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag överklagar Naturskyddsföreningen länsstyrelsernas beslut om licensjakt på varg i samtliga berörda län och kräver att den planerade jakten stoppas. Jakten bygger på felaktiga grunder och om besluten inte dras tillbaka riskerar vargpopulationen att minskas till farligt låga nivåer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum
