Regeringen har sig själv att skylla för kompetensbristen i staten

Pandemin har mestadels medfört elände, men vissa positiva bieffekter har också skymtats. Till exempel en påskyndad digitalisering och utökade möjligheter till distansarbete. De statliga arbetsgivarna har också dragit vissa fördelar. Exempelvis har allt fler unga fått upp ögonen för samhällsbärande yrken. Dessutom hade statliga arbetsgivare enklare att hitta rätt kompetens under krisen. Det visade Kompetensbarometern för hösten 2020, som görs av Konjunkturinstitutet på uppdrag av Arbetsgivarverket. Förklaringen till detta var enligt Arbetsgivarverkets chefsekonom Roger Vilhelmsson enkel. Han hänvisade till att historiskt har försämringar på arbetsmarknaden tenderat att underlätta den statliga kompetensförsörjningen. När hjulen nu börjat snurra verkar det som att han får rätt i det.
Kompetensbristen ökar - igen
Resultaten från den undersökning som gjordes i maj visar nämligen att kompetensbristen ökar igen. Nu uppger så många som 62 procent av de statliga arbetsgivarna att de upplever en brist på lämpliga sökande. Efter ett kortvarigt positivt trendbrott ser det återigen dystert ut. Faktum är att kompetensbristen, undantaget tillfälliga nedgångar, har vuxit sedan 2005.
Vad den ihållande negativa trenden beror på kan inte förklaras i en handvändning. Vad som behöver göras är däremot tydligt. De statliga arbetsgivarna med Arbetsgivarverket i spetsen behöver stärka statens attraktivitet som arbetsgivare. Det har vi i Fackförbundet ST påpekat många gånger tidigare, exempelvis inför förra årets avtalsrörelse. Det framhåller också regeringen i höstbudgeten (Utgiftsområde 2, sida 58). Arbetsgivarverket då? De håller med. Alla är med på tåget alltså. Då kan vi förvänta oss att den negativa trenden som varat i snart tjugo år inom kort kommer vända. Eller?
Förvaltningsanslagen räcker inte till
Jag tror det inte förrän jag ser det. Dessvärre finns det åtminstone en central faktor som talar mot. Pengar. Eller snarare frånvaron av pengar. Ett stort problem kopplat till myndigheternas kompetensförsörjning är att deras förvaltningsanslag urholkas år efter år. Utvecklingen av förvaltningsanslaget, som ska täcka bland annat personalkostnader, hänger inte med. Uppdragen blir större och fler, samtidigt som medlen myndigheterna får för att utföra uppdragen inte utvecklas i samma takt.
Det här beror bland annat på det generella produktivitetsavdraget. Produktivitetsavdraget görs årligen på förvaltningsanslagen och syftar till att uppnå generella effektiviseringar på myndigheterna. Problemet är att det i praktiken blir ett besparingskrav. Ett återkommande sådant, som inte tar hänsyn till om det finns möjlighet att göra besparingar eller ej. Det rimmar inte väl med att de faktiska förhållandena ofta är de motsatta. Det vill säga att mer pengar behövs eftersom myndigheternas uppdrag tenderar att växa med tiden.
De generella effektiviseringar som tvingas fram när förvaltningsanslagen urholkas innebär istället att färre tvingas göra mer. Myndigheterna har helt enkelt inte råd att hålla sig med den personalstyrka som krävs för att utföra uppdraget. Eftersom detta sker år efter år leder det till att arbetsmiljön blir allt mer pressad på myndigheterna. Det är förståeligt nog svårt att höja, eller ens bibehålla, attraktiviteten som arbetsgivare med de förutsättningarna.
Det här upplägget är något vi i Fackförbundet ST har varit starkt kritiska mot under en längre tid, något vi påpekade för regeringen senast i samband med att höstbudgeten släpptes. Vi är inte heller ensamma. Även Arbetsgivarverket ifrågasätter mekanismen. De har höjt varningsflagg för att myndigheterna inte kommer kunna utföra sina uppdrag i takt med att ekonomin blir allt mer pressad.
Produktivitetsavdraget måste ses över
Om de statliga myndigheterna ska kunna utföra sina viktiga uppdrag även i framtiden behöver något göras. Statens attraktivitetskraft behöver höjas, nya medarbetare måste lockas till sektorn och befintliga anställda måste vilja stanna kvar. Här spelar såklart myndigheterna själva huvudrollen. Det är de som i praktiken kan genomföra förändringar som gör deras tjänster mer attraktiva.
För att lyckas med det behöver dock myndigheterna rätt förutsättningar. Det är tydligt att de inte har det idag. Vad återstår? Tja, att regeringen vaknar upp och inser att de inte kan ställa fler och högre krav utan att också ge tillräckliga medel. Den ekvationen går inte ihop. Produktivitetsavdraget är en del i uträkningen som de behöver skruva på för att lösa ut ekvationen. Det skulle göra såväl Arbetsgivarverket, myndigheterna liksom fackförbunden och våra medlemmar glada. För att inte tala om medborgarna. De är de riktiga vinnarna när förvaltningen ges rätt förutsättningar och därmed fungerar som den ska.
Björn Hallberg
utredare Fackförbundet ST
Nyckelord
Bilder
Om
ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 100 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Fackförbundet ST: Ge medarbetarna större inflytande över distansarbete23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Distansarbete är här för att stanna. Det slår Fackförbundet ST fast i en ny rapport och uppmanar arbetsgivarna att ge medarbetarna större inflytande över hur det ska regleras. Det är ett av STs krav i 2025 års avtalsrörelse inom staten.
Arbetslösheten kräver insatser – inte effektiviseringar15.4.2025 10:20:50 CEST | Pressmeddelande
Sverige har en historiskt hög arbetslöshet som kräver en aktiv arbetsmarknadspolitik från regeringen. Men istället för att presentera stora satsningar i vårbudgeten för fler i jobb fortsätter regeringen på den inslagna vägen med besparingar på myndigheter och en arbetsmarknadspolitik som mest handlar om ökade krav.
Nya regler för säkerhetsprövningar litet steg i rätt riktning14.4.2025 09:45:59 CEST | Pressmeddelande
Fackförbundet ST ser i stora drag positivt på förslaget till ny lagstiftning för säkerhetsprövningar av anställda. Förbundet menar dock att förslaget fortfarande saknar viktiga tydliggöranden kring hur prövningar av personers lämplighet ska göras, vilka faktorer som ska få spela in i bedömningen, och framför allt hur ett beslut om säkerhetsklassning ska överprövas.
Fackförbundet ST vill ha kortare nattarbete och inflytande vid säkerhetsklassning11.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fackligt inflytande vid säkerhetsklassning och korrigerad nattarbetstid. Det är två av de krav som fackförbundet ST ställer på arbetsgivarna inom post och flygplats i avtalsrörelsen.
Frukostseminarium om en aktiv arbetsmarknadspolitik19.3.2025 10:01:55 CET | Pressmeddelande
Arbetslösheten stiger i Sverige därför behöver vi en aktiv arbetsmarknadspolitik. Hur lyder en arbetsmarknadspolitisk vision i det här läget? Och vilken roll och vilka förutsättningar har Arbetsförmedlingen? På vårt frukostseminarium 26 mars kan du lyssna till politiker, sakkunniga och STs förbundsordförande Britta Lejon.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum