Ekodukten på Hallandsåsen redo för älgarna
I början av januari 2021 startade arbetet med en ekodukt över E6 på Hallandsåsen. Arbetet har gått över förväntan.
- Det känns väldigt roligt att ekodukten nu är klar. Hela det här projektet har varit positivt laddat och engagemanget har varit stort från alla inblandade parter. Det har kommit intressanta idéer under arbetets gång och flera av dem har vi kunnat jobba vidare med, exempelvis trafiklösningen med portaler som gjort att vi har kunnat bygga stålvalven som utgör själva ekodukten, samtidigt som trafiken har kunnat passera under. Det har också sparat oss ungefär sex veckors byggtid. säger Fatri Rexhepi, projektledare på Trafikverket.
Bortsett från portallösningen har ytterligare en lite annorlunda teknik använts i projektet, nämligen gabionmuren som omgärdar ekodukten. En stenmur som hålls på plats av en nätkorg tillverkad av ståltråd.
- Muren har en livslängd på minst 100 år vilket är tre gånger längre än det träplank som från början var planerat. Dessutom är den i princip underhållsfri och låter landskapet och naturen dominera landskapsbilden.Som en extra bonus kan håligheterna mellan stenarna potentiellt utgöra boplatser för små djur och insekter, säger Fatri Rexhepi.
Redan nu har spår efter älg och rådjur hittats på marken på ekodukten. Och framöver hoppas Trafikverket på betydligt fler gäster.
- Kameror har satts upp vid och på ekodukten för att vi på ett bra sätt ska kunna följa upp vilka djur som passerar. Men i liknande projekt har vi tidigare sätt hur djuren snabbt ser den här typen av passager som ett naturligt val, säger Annelie Rossander, miljöspecialist på Trafikverket.
För att göra ekodukten så lik den övriga faunan som möjligt har växter till planteringarna valts ut med omsorg.
- De har valts utifrån vad som är vanligt förekommande i den direkta närmiljön. Växterna har placerats för att gynna passagen för både stora och små djur. För större klövvilt är det viktigt att ha fri sikt över passagen och mindre djur ska kunna ta sig över skyddade av vegetationen, säger Annelie Rossander.
Också människan kommer att dra nytta av att ekodukten och andra kringåtgärder nu är på plats. Utöver ekodukten har det byggts viltuthopp som möjliggör för djuren som kommit in i vägområdet att ta sig ut igen. Det har också satts upp viltstängsel på en 12 kilometer lång sträcka. Målet är att viltolyckorna på E6 ska minska. Men för att kunna dra några slutsatser kring effekten krävs tålamod.
- För att kunna se förändringar i mängden viltolyckor behöver vi titta på statistiken i femårscykler. Det kan vara stora variationer i viltets rörelser från ett år till ett annat, beroende på till exempel väderförhållanden och tillgång på foder. Vi kommer därför följa trafiken vid ekodukten och med hjälp av statistik från nationella viltolycksrådet och dra slutsatser längre fram, säger Annelie Rossander.
Läs mer: www.trafikverket.se/faunapassagehallandsasen
Kontakter
Fatri Rexhepi, projektledare Trafikverket, 010-123 62 42
Sara Lindström, mediekommunikatör Trafikverket, 070-7247598
Bilder

Om
Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.
Följ Trafikverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trafikverket
Trafikverket planterar 315 träd8.5.2025 06:35:00 CEST | Pressmeddelande
Under våren planterar Trafikverket 315 träd vid 46 vägalléer i mellersta Sverige. Insatserna ska bevara alléernas betydelse för kulturmiljön, landskapsbilden och den biologiska mångfalden.
Färre döda i vägtrafiken – men mer insatser krävs för att uppnå Nollvisionen25.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 omkom 213 personer i olyckor på vägarna, enligt Trafas officiella statistik. Det är färre än både år 2023 (229 personer omkom) och år 2022 (227 personer). Utvecklingen över tid går åt rätt håll – men samtidigt för långsamt för att nå de uppsatta etappmålen för 2030.
Fler tåg i tid i mars – bästa resultatet på två år24.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under mars kom resenärerna på fler än nio av tio persontåg fram i tid, det bästa resultatet sedan april 2023. Dessutom rullade nästan hela 95 000 persontåg på spåren, det är rekordmånga tåg under en månad – med undantag för i januari i år.
Nu fortsätter vi satsningarna på Malmbanan16.4.2025 08:50:33 CEST | Pressmeddelande
I sommar ska Sveriges tyngst trafikerade järnväg bli ännu bättre och mer tillförlitlig. Med start redan i maj kommer Trafikverket att genomföra ett stort antal åtgärder längs de 50 milen mellan Boden och Riksgränsen.
Omkörningsförbud på E4 norr om Gävle – för ett bättre flöde i påsktrafiken14.4.2025 06:42:00 CEST | Pressmeddelande
Påsken är snart här och därmed en av årets stora trafikhelger. E4 norr om Gävle är en av de mest trafikerade vägarna under påskhelgen när trafikanter ska till och från fjällen. Även i år kommer det att vara förbjudet att köra om på E4 mellan Gävle och Tönnebro för att skapa ett bättre flyt i trafiken.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum