Fler tåg i tid i mars – bästa resultatet på två år
Under mars kom resenärerna på fler än nio av tio persontåg fram i tid, det bästa resultatet sedan april 2023. Dessutom rullade nästan hela 95 000 persontåg på spåren, det är rekordmånga tåg under en månad – med undantag för i januari i år.

I mars reste resenärer med nästan 95 000 persontåg i Sverige och 90,3 procent av dem kom fram i tid, där de som var över fem minuter sena räknas som försenade. Om gränsen istället höjs till 15 minuter, som för flyget, var 96,9 procent av tågen i tid.

– Jag reser själv med tåg och kan förstå om de som blivit försenade undrar om det går att lita på att komma fram i tid nästa gång, men det är faktiskt fler tåg som kommer fram i tid idag än det överhuvudtaget gick tåg för bara tio år sedan, säger Ann-Sofie Atterbrand, avdelningschef järnvägsplanering, Trafikverket.
Över 40 tåglinjer med 95 procent av tågen i tid
Resenärerna kom fram i tid med fler tåg i mars än månaden innan oavsett om de reste med pendel-, regional- och fjärr-/snabbtåg. Bäst gick det för pendeltågen, som utgör över hälften av alla tåg, särskilt de i Östergötland där nästan 97 procent kom fram i tid. Dessutom var det ytterligare över 40 tåglinjer där över 95 procent var i tid, bland annat på sträckorna Sundsvall-Umeå, Helsingborg-Halmstad, Stockholm-Arlanda, samt i Göteborgsområdet och i Småland. Mellan Nässjö-Vetlanda kom samtliga regionaltåg fram i tid. Bästa snabb- och fjärrtågslinjer var mellan Göteborg-Helsingborg-Köpenhamn där över 90 procent var i tid.
Tågförseningarnas medel- och medianvärden
I mars blev resenärer som reste med tåg som var minst en minut försenade, i snitt 14 minuter sena med fjärrtåg som reser längre sträckor, sju minuter med regionaltåg och fyra minuter med pendeltåg. Om vi sorterar förseningarna från minsta till största och tar det mittersta värdet, medianen, är svaret istället sex minuter för fjärrtågen, tre minuter för regionaltågen och två minuter för pendeltågen. Den stora skillnaden beror på att medianvärdet inte påverkas lika mycket av exempelvis vissa tåg med väldigt långa förseningar. Orsaken till tågförseningar kan delas in i tre lika stora delar. Fel orsakade av infrastrukturen, tågen, eller yttre faktorer som dåligt väder eller obehöriga i spår. För att skapa en mer tillförlitlig järnväg satsar Trafikverket brett, bland annat rustar vi upp järnvägen i ökad takt.
Fokus på att få plats med fler arbeten och rekordmånga tåg
Järnvägen är störningskänslig på vissa platser där det vissa tider är mycket trafik, till exempel på stambanorna och runt storstäderna. Vid längre resor är risken för förseningar större. På helgen, när det går färre tåg, kommer fler fram i tid.
Nyckelord
Kontakter
För mer information
Ulrika Karlsson, nationell press- mediestrateg, 070-762 39 54
Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30
Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.
Följ Trafikverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trafikverket
Trafikverket fortsätter att förbättra vägarna i Västerbotten i sommar13.5.2025 23:44:20 CEST | Pressmeddelande
I sommar storsatsar Trafikverket på underhållsarbeten på de statliga vägarna. Bland arbetena finns allt från beläggningsarbeten och underhålla broar och tunnlar, till att bygga om och bygga nytt. Allt för att säkra framkomlighet och säkerhet på vägarna och med en strävan att tillsammans med entreprenörerna hitta ett så bra upplägg som möjligt för trafikanterna.
Trafikverket fortsätter att förbättra vägarna i sommar13.5.2025 08:16:30 CEST | Pressmeddelande
Det statliga vägnätet består av nästan 10 000 mil väg och under sommarmånaderna utförs mycket av våra vägarbeten. Bland arbetena finns allt från beläggningsarbeten och underhålla broar och tunnlar, till att bygga om och bygga nytt. Allt för att säkra framkomlighet och säkerhet på vägarna och med en strävan att tillsammans med entreprenörerna hitta ett så bra upplägg som möjligt för trafikanterna.
Trafikverket startar planeringsarbetet för en ny bro till Alnön13.5.2025 07:51:39 CEST | Pressmeddelande
Nu startar Trafikverket planeringsarbetet för en ny bro till Alnön. Utredningen ska ta fram förslag på en ny modern bro som klarar dagens och framtidens krav på bärighet och behov för oskyddade trafikanter. En ny bro kan bli aktuell tidigast om 20 år.
Här påverkas stockholmstrafiken mest i sommar – många arbeten när färre reser12.5.2025 12:01:37 CEST | Pressmeddelande
Under sommaren när många är lediga genomförs flera större trafikpåverkande arbeten i Stockholm. För att ge trafikanter en helhetsbild över trafiksituationen samverkar Trafikverket, Stockholms stad, Region Stockholm, Nacka kommun och Sundbybergs stad inom ramen för Trafik Stockholm och presenterar de arbeten som har störst trafikpåverkan.
Malmbanan blir smartare och mer tillförlitlig12.5.2025 10:24:58 CEST | Pressmeddelande
Den 6 maj utökades området som har det nya signalsystemet ERTMS på Malmbanan. Det sträcker sig nu från söder om Gällivare till ännu längre norr om Kiruna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum