Dramaten

En föreställning till stöd för Belarus arrangerad av Dramaten och Svenska Institutet

Dela
Belarus omkullkastat är en kväll tillägnad folket i Belarus och ett svar på den appell som teatersamfundet i Belarus i augusti 2020 riktade till kollegor inom teater- och kulturorganisationer. En appell för att uppmärksamma situationen i landet, där kulturutövare utsätts för förtryck och censur. Medverkar under kvällen den 21 november gör den belarusiska poeten Dmitrij Strotsev, skådespelare från Dramaten och musiker. Biljetterna släpps idag klockan 13.00.
Foto: Nadia Buzhan.
Foto: Nadia Buzhan.

 –Att situationen för författare, konstnärer och överhuvudtaget det fria ordet fortfarande ser så nattsvart ut i Belarus är djupt deprimerande med tanke på alla internationella påtryckningar och all uppmärksamhet. För ett år sedan genomförde vi en läsning av Sista droppen av Andrej Kurejtjyk och nu i höst ger vi denna pjäs. Dramaten tänker fortsätta stötta och uppmärksamma teaterkollegor i Belarus tills dess att en betydande förändring kommer till stånd, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

I samband med att protesterna mot det fingerade presidentvalet i Belarus inleddes  i augusti 2020 började poeten Dmitrij Strotsev att varje dag skriva en ny dikt. Med tiden har det blivit diktcykeln Belarus omkullkastat som reflekterar över det hänsynslösa våldet och de starka motkrafter som satts rörelse. Svenska Institutet och Dramaten har bjudit in poeten Dmitrij Strotsev för att skriva en pjäs baserad på denna diktsamling.

Kvällen inleds med en introduktion av dramaturg Jacob Hirdwall, därefter spelas pjäsen Belarus omkullkastat av skådespelarna Thomas Hanzon och Nina Fex, i regi av Dmitri Plax. Som avslutning spelar musikerna Anna Lindal (violin) och Dmitri Plax (elektrisk ståbas) medans Dmitrij Strotsev läser sina dikter på ryska.

 –De människor som oförtrutet kämpar för förändring i Belarus – inte minst alla i det fria kulturlivet förtjänar omvärldens stöd mer än någonsin. Jag är väldigt glad över att SI och Dramaten fortsätter sitt samarbete för att stötta dessa, och därmed bidrar till att sätta ljus på den allvarliga situation som fortfarande råder i landet, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska Institutet.

Föreställningen spelar också den 22 november på Stora Teatern Göteborg och den 24 november på Stadsbiblioteket i Malmö.

Dmitrij Strotsev är född, uppvuxen och bosatt i Minsk. Hans poesi rör sig på ett alldeles eget sätt i gränslandet mellan politiska teman, frågor om maktmissbruk, religiositet och andlighet. Dikterna i Belarus omkullkastat skrev och publicerade han så gott som dagligen under protesterna och den folkliga resningen efter det falska presidentvalet 2020. Dikter som snabbt spreds och lästes under demonstrationerna och ledde till att Strotsev i november dömdes till fängelse. Belarus omkullkastat och Adams tystnad finns utgivna på svenska, liksom essän Belarus: motståndets konst.

Dmitri Plax är född och uppvuxen i Minsk bor och arbetar i Sverige sedan mitten av 90-talet. Han är dramatiker, författare, översättare, bild- och ljudkonstnär och regissör. Han är även verksam som radio- och filmproducent.

Anna Lindal är violinist inom främst kammarmusik och fri improvisation inom experimentella och samtida uttryck men även inom barock och klassisk repertoar. Hon har samarbetat med många tonsättare och drivit flera tvärkonstnärliga samarbeten i samarbete med regissörer, dansare, konstnärer och författare.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Nadia Buzhan.
Foto: Nadia Buzhan.
Ladda ned bild
Dmitrij Strotsev. Foto: Belarus PEN
Dmitrij Strotsev. Foto: Belarus PEN
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye