Miljöhälsorapport Stockholms län 2021 om barn

Barn är känsligare än vuxna för luftföroreningar och andra miljöfaktorer som buller, kemikalier och UV-strålning, samtidigt exponeras de ofta i större utsträckning än vuxna, visar den nya miljöhälsorapporten för Stockholms län som släpps den 1 december.
– Trots att luftkvaliteten i Stockholms län blivit bättre de senaste decennierna bidrar fortfarande luftföroreningar från vägtrafiken till sjukdom som förkortar våra liv. Resultaten visar att närmare 70 procent av tolvåringarna i länet dagligen vistas mer än 30 minuter i trafiken. Det är den miljö som innebär högst exponering för luftföroreningar, säger Antonios Georgelis, författare till kapitlet om luftföroreningar.
– Allt fler barn lyssnar dagligen på hög musik i hörlurar, vilket kan leda till hörselnedsättning och tinnitus. Andelen barn som störs mycket eller väldigt mycket av buller från trafik i hemmiljön har dubblerats under senare år. Mer tillåtande byggregler kan vara en orsak till detta. Sammantaget ger utvecklingen vad gäller barns utsatthet vad gäller buller i regionen anledning till oro, förklarar Charlotta Eriksson, författare till kapitlet om buller.
– Det finns en stark koppling mellan socioekonomiska förhållanden och barns exponering för olika miljöfaktorer. Barn till vårdnadshavare med grundskola som högsta utbildning exponeras i större utsträckning än andra barn. De vistas i genomsnitt längre tid i trafiken och exponeras ofta för högre nivåer av luftföroreningar och buller i sin hemmiljö eftersom de ofta bor i trafikutsatta lägen, säger Pia Isaksson, författare till kapitlet om jämlik miljöhälsa.
– Barns vistelse till grönområden och naturmiljöer har stor betydelse för både deras utveckling och hälsa. Tillgången till grönområde inom gångavstånd från bostaden påverkar hur ofta barnen vistas i dessa. Dessutom påverkas barns naturvistelse av föräldrarnas etniska bakgrund; andelen barn som besökte grönområden ofta var högst bland barn vars föräldrar var födda i Sverige och lägst bland barn vars föräldrar var födda utanför Europa, säger Mare Löhmus Sundström, författare till kapitlet om grönska.
Webbinarium 1 december kl 9.00, anmälan krävs.
Webbinarium: Presentation av Miljöhälsorapport Stockholms län 2021 (regionstockholm.se)
Kontakter
Antonius Georgelis
Frågor om luftkvalitet
Göran Pershagen
Frågor om buller
Charlotta Eriksson
Frågor om buller
Mare Johmus Sundström
Frågor om klimat och grönsstruktur
Pia Isaksson
Frågor om jämlik miljöhälsa
Stockholms läns sjukvårdsområdePressfunktion
Tel:08-123 40 444press.slso@sll.seBilder

Länkar
Om

Solnavägen 1
113 65 Stockholm
08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/
Fakta Miljöhälsorapporten
Miljöhälsorapporten ges ut vart fjärde år, varannan gång med fokus på vuxna och varannan med fokus på barn. Årets rapport handlar om barn i Stockholms län.
Miljöhälsorapport Stockholms län 2021 har tagits fram av Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM), Region Stockholm. Rapporten bygger på aktuell forskning och på enkätsvar från drygt 15 000 vårdnadshavare till barn i åldrarna 8 månader, 4, och 12 år. Den är ett viktigt underlag för beslutsfattare och andra verksamma inom miljö och hälsa.
Följ Stockholms läns sjukvårdsområde
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde
Hjälp vid akuta allergiska reaktioner24.4.2025 08:00:00 CEST | Nyheter
På närakuten kan vuxna och barn i alla åldrar få hjälp med akuta allergiska problem.
Tydligare samarbete mellan vårdcentraler och hemtjänst i Tyresö8.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårdcentraler och hemtjänstutförare i Tyresö kommun samarbetar ökar patientsäkerheten samtidigt som vårdens och omsorgens resurser används mer effektivt. Nu vet alla vem som gör vad på vilket sätt.
Fyra av tio gravida får inte frågan om våldsutsatthet trots tydliga riktlinjer17.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Endast sex av tio gravida får frågan om våld i nära relation, trots nationella riktlinjer. Samtidigt söker var sjätte nybliven mamma akutvård inom en månad efter förlossningen– ofta för besvär som primärvården hade kunnat hantera. Det visar en avhandling av barnmorskan Ragnhild Eikemo vid Akademiskt primärvårdscentrum, som betonar barnmorskans nyckelroll i att upptäcka ohälsa och våldsutsatthet.
Enklare och säkrare med uppdaterad egenregistrering13.2.2025 08:00:00 CET | Nyheter
Sedan en tid kan patienter som söker vård vid någon av våra närakuter registrera sin ankomst och symtom via Alltid öppet. Nu har funktionen förbättrats, vilket gynnar både patienter och medarbetare i vården.
Vårdcentraler i Huddinge samarbetar med kommun kring äldre7.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom ett nära samarbete mellan kommun och vårdcentraler fångas sköra äldre i Huddinge upp och erbjuds förebyggande insatser.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum