Stockholms läns sjukvårdsområde

Hjälp vid akuta allergiska reaktioner

Dela

På närakuten kan vuxna och barn i alla åldrar få hjälp med akuta allergiska problem. 

Person med matallergi, röd och svullen hals, håller en gaffel med räka.
Anafylaxi, som i dagligt tal kallas allergisk chock är en livshotande reaktion som kan orsakas av exempelvis mat (nötter, skaldjur), insektsstick (bin eller getingar) eller läkemedel. Foto: AdobeStock

Många som har allergi eller astma kan leva ett helt normalt liv med hjälp av läkemedel. Men för några kan det bli mer allvarligt och kräva akut behandling.

— Vissa akuta allergiska reaktioner är så allvarliga att man behöver få akut vård. Är då inte vårdcentralen öppen kan man få hjälp hos oss på närakuten, säger Septimiu Enache som är medicinskt ledningsansvarig läkare på Närakut Haga.

Vad som händer på närakuten

Patienter som kommer till närakuten med en akut allergisk reaktion får behandling med läkemedel. Därefter får man vänta under observation tills symtomen går tillbaka.

— Ofta får man recept på läkemedel för att fortsätta med behandling i hemmet under ett par dagar, eller att använda vid behov. Vi är extra tydliga med att informera, vad man ska göra om besvären försämras, säger Septimiu Enache.

Sådana försämringar kan vara något av följande:

  • Svårt att andas,
  • Hjärtklappning och tryck över bröstet,
  • Svullnad eller klåda i munhålan,
  • Smärta i magen,
  • Kräkningar,
  • Diarréer,
  • Nässelutslag som snabbt sprider sig på kroppen,
  • Svimningskänsla.

Upplever du något av det efter en akut allergisk reaktion ska du omedelbart söka till en akutmottagning på sjukhus.

Allergisk chock, anafylaxi

Anafylaxi, som i dagligt tal kallas allergisk chock är en livshotande reaktion som kan orsakas av exempelvis mat (nötter, skaldjur), insektsstick (bin eller getingar) eller läkemedel.

Symptomen på anafylaxi kan vara svullnad i ansikte och hals, svårt att andas, svag eller snabb puls, och medvetslöshet. Även stora, kliande utslag som snabbt sprider sig och orsakar svullnad, kan vara ett tecken på en allvarlig allergisk reaktion, särskilt om svullnaden sitter i ansiktet eller halsen.

— Det här kan vara tecken på att en anafylaktisk reaktion är på väg att utvecklas. Då behöver man omedelbart få behandling, ofta med adrenalin, säger Septimiu Enache.

Astma och andningssvårigheter

Har man samtidig allergi och astma, kan det hända att allergin utlöser ett astmaanfall som inte går att kontrollera med hjälp av sina vanliga mediciner i hemmet. Symtomen kan vara andnöd, pipande andning och svårighet att prata.

— Upplever man något eller några av de här symtomen bör man söka vård snarast möjligt, annars kan det vara livshotande säger Septimiu Enache.

Ring alltid 112 om du har svårt att andas eller om liv är i fara på annat sätt. Annars kan du ringa 1177 så får du råd av en sjuksköterska om du bör vända dig till din vårdcentral, närakut eller akutmottagning på sjukhus.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye