Sveriges Ingenjörer

Examensarbete för bättre optisk pincett belönas med Lilla Polhemspriset

Dela
Lilla Polhemspriset går i år till ingenjören Daniel Nilsson för hans arbete med optiska pincetter. Priset tilldelas årets bästa examensarbete på utbildningen till civilingenjör och prissumman är på 50 000 kronor.
Daniel Nilsson belönas med Lilla Polhemspriset 2021 för sitt examensarbete vid civilingenjörsutbildningen
Daniel Nilsson belönas med Lilla Polhemspriset 2021 för sitt examensarbete vid civilingenjörsutbildningen

– Daniel Nilsson har i ett grundligt exjobb lyckats bygga upp ett nytt system som förbättrar redan kända tekniker för optiska pincetter. Hans arbete gynnar sannolikt forskningen på området under många år framöver, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer. 

En optisk pincett är ett verktyg som använder ljus för att fånga mycket små objekt. Den är konstruerad av en laser som genom sitt strålningstryck och en lins kan fås att fixera mycket små föremål i en optisk fälla. Tekniken belönades 2018 med Nobelpriset i fysik. Utvecklingen av tekniken har gjort det möjligt att studera levande system som bakterier, virus och extremt små objekt som enskilda molekyler i levande celler.

– I en tid då mikroorganismer har världen i sitt grepp är behovet av forskning på små biologiska och fysikaliska system mer relevant än någonsin. Det är där den förbättrade optiska pincetten kommer in, säger Ulrika Lindstrand.

Daniel Nilsson är 26 år gammal, bor i Örnsköldsvik, och är doktorand på institutionen för fysik vid Umeå universitet.

Kontaktuppgifter
Daniel Nilsson, årets mottagare av Lilla Polhemspriset: n.leinad@hotmail.com / 0730 49 85 95

Om Lilla Polhemspriset och ingenjörsutbildningen
Lilla Polhemspriset delas ut av Sveriges Ingenjörer till årets bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen och består av 50 000 kronor och ett diplom. Utbildningen motsvarar fem års heltidsstudier (300 högskolepoäng). Ordet civilingenjör har funnits sedan 1800-talet men det var 1915 som civilingenjör blev en examenstitel.

Livesändning 2 december
Daniel Nilsson deltar 2 december i en livesändning på Sveriges Ingenjörers Youtube-kanal. Då sker även utdelning av Polhemspriset – Sveriges finaste och äldsta tekniska utmärkelse.

Vid det digitala evenemanget deltar bland andra Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer, Sofie Lindblom, innovationsexpert, Claudia Olsson, Stellar Capacity, Elin Tornblad, Potato Plastic och Bzzt, Joel Hellermark, VD Sana Labs, Maria Persson Gulda, teknikchef H2 Green Steel, Robert Falck, VD Einride.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Daniel Nilsson belönas med Lilla Polhemspriset 2021 för sitt examensarbete vid civilingenjörsutbildningen
Daniel Nilsson belönas med Lilla Polhemspriset 2021 för sitt examensarbete vid civilingenjörsutbildningen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Ingenjörer
Sveriges Ingenjörer
Box 1419
111 84 Stockholm

08 - 613 80 00https://www.sverigesingenjorer.se/

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Svenskt Näringsliv, Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och PTK presenterar förslag till uppdaterad ägarstyrning av Alecta10.4.2024 17:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svenskt Näringsliv, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Förhandlings- och samverkansrådet PTK har genomfört en översyn av ägarstyrningen av Alecta. Detta i syfte att långsiktigt stärka Alecta genom mer strukturerade processer, ökad transparens och större förutsägbarhet i ägarstyrningen. Mot bakgrund av denna översyn lämnas nu ett antal förslag på förändringar för Alectas överstyrelse att besluta om på nästkommande ordinarie överstyrelsemöte, den 25 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye