Stark efterfrågan på ingenjörer 2024 gav höga löneökningar trots färre arbetsbyten
Tre av fyra ingenjörer fick reallöneökningar under 2024, vilket är en hög andel jämfört med de senaste åren. Att byta arbete till en ny arbetsgivare har varit det effektivaste sättet för en ingenjör att höja sin lön, men arbetsbytena hamnade på en jämförelsevis låg nivå. Höga löneökningar trots färre arbetsbyten visar att arbetsgivarna börjar inse ingenjörernas värde.

– Det som har tillkommit de senaste åren är en storskalig försvarsupprustning, som följd av det oroliga säkerhetspolitiska läget i vårt närområde och vår omvärld. I kombination med samhällets storskaliga digitalisering och klimatomställning innebär det en urstark efterfrågan på ingenjörskompetens inom såväl privat som offentlig sektor, och en låg arbetslöshet för gruppen, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer.
De individuella löneökningarna 2024 för ingenjörerna hamnade på 6,5 procent i privat sektor, 5,6 procent i statlig sektor och 4,5 procent i kommunal/regional sektor. Då inflationen sjönk kraftigt 2024, innebar det att tre av fyra ingenjörer fick reallöneökningar förra året. Det så kallade märket, lönenormeringen som följer av industriavtalet, var som jämförelse 3,1 procent för 2024.
– En historiskt hög andel av ingenjörerna fick 2024 löneökningar som inte äts upp av inflationen. Ingenjörerna har nyckelroller på företagen och är helt centrala för företagens produktion, innovation och lönsamhet. Ska Sverige fortsätta att ha världsledande teknikföretag måste vi ha världsledande ingenjörskompetens, säger Camilla Frankelius.
Att byta arbete till en ny arbetsgivare har år efter år varit det effektivaste sättet för en ingenjör att höja sin lön. Men arbetsbytena hamnade dock på en jämförelsevis låg nivå 2024, bara 20 procent av ingenjörerna i privat sektor bytte arbetsgivare under året.
– Kombinationen av rekordhöga löneökningar och rekordlåga arbetsbyten är överraskande. Gruppen som inte bytte jobb under 2024, utan stannade kvar på samma arbetsplats och befattning, fick höga löneökningar i samtliga sektorer, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer.
Lönestatistik 2024
- Medellönen för samtliga ingenjörer 2024 var 61 900 kronor
- Löneökningarna var 6,5 procent i privat sektor, 5,6 procent i statlig sektor och 4,5 procent i kommunal/regional sektor.
- Rapporten baseras på Sveriges Ingenjörers lönestatistik för åren 2013 till 2024.
- 85 procent av de svarande är verksamma inom den privata sektorn, 9 procent i statlig sektor och 6 procent inom kommunal sektor
- Lönestatistiken samlas in genom en löneenkät till samtliga yrkesverksamma medlemmar i Sverige och besvarades 2024 av 84 900 individer, vilket innebär en svarsfrekvens på 63 procent.
- Löneökningarna redovisas för identiska individer, det vill säga medlemmar som varit med i förbundets lönestatistik två efterföljande år.
Nyckelord
Kontakter
Mattias BengtssonPresschef
Tel:08-33 74 29mattias.bengtsson@sverigesingenjorer.sewww.sverigesingenjorer.se/opinion-och-press/Bilder


Dokument
Länkar
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Almegastrejken avvärjd – nya kollektivavtal med arbetstidsförkortning tecknade17.4.2025 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega har tecknat nya kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer som ger drygt 10 000 medlemmar löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Sveriges Ingenjörer drar därmed tillbaka tidigare lagda varsel om strejk.
Budgetkommentar: Vi saknar satsningar på Ingenjörslandet Sverige15.4.2025 08:53:51 CEST | Pressmeddelande
Ingenjörslandet Sverige riskerar att hamna på efterkälken om det inte sker kraftfulla investeringar i kompetens och inom naturvetenskap, matematik och teknik. Regeringens satsningar i vårbudgeten räcker inte på långa vägar, kommenterar fackförbundet Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer varslar om strejk inom Almega9.4.2025 17:19:35 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega om strejk den 23 april. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen avvisar förslag om löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Totalt berörs runt 1 000 ingenjörsmedlemmar på Kiwa, Tyréns, Sweco och Academedia support – främst i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Första avtalet med arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn införs i IT-avtalet3.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu införs för första gången arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn. Först ut blir kollektivavtalet TechSverige IT. Det tecknade avtalet ger omkring 6 000 ingenjörer inom IT-sektorn arbetstidsförkortning motsvarande en dag om året och höjda löner motsvarande märket inom industrin på 6,4 procent på två år. Även avsättningen till flexpension har byggts på.
Klart med löneökningar och arbetstidsförkortning inom industrin1.4.2025 09:12:38 CEST | Pressmeddelande
Nu är avtalsförhandlingarna inom industrin klara med en av de högsta nivåerna i industriavtalets historia: 6,4 procent på två år. Nu har alla kollektivavtal inom industrin avsättning till arbetstidsförkortning, och befintliga tidbanker har fått utökad arbetstidsförkortning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum