Ungdomsrånen har ökat i hela landet
– År 2020 minskade antalet anmälda ungdomsrån något, troligtvis till följd av covid-19-pandemin. Minskningen har dock endast skett i storstäder och storstadsnära kommuner. I övriga landet har antalet anmälda rån fortsatt att öka, säger Sara Jonsson, utredare, Brå.
De flesta ungdomsrån sker i storstäder och storstadsnära kommuner, där också ökningen har varit störst de senaste åren. Den procentuella ökningen är däremot störst i mindre städer och landsbygdskommuner. Allt fler ungdomar uppger också att de känner oro för att utsättas för rån, vilket är särskilt tydligt bland pojkar.
– Även om rån är en ganska liten del av den totala ungdomsbrottsligheten är det ett mycket allvarligt brott. Att bli utsatt för rån är en traumatisk upplevelse som kan ta lång tid att bearbeta, säger Maria von Bredow, utredare, Brå.
Ungdomsrånen sker vanligtvis efter skoltid mellan 15 och 22, i områden där det finns större köpcentrum och gallerior, knutpunkter för kollektivtrafiken, skolor och idrottsanläggningar. De flesta rån sker i närheten av andra människor, och vanliga byten är mobiltelefoner, märkeskläder och trådlösa hörlurar.
Majoriteten av de som misstänks för ungdomsrån är pojkar i åldern 15–17 år med utländsk bakgrund och som bor i socialt utsatta områden. Motiven till ungdomsrånen är vanligtvis behov av pengar, status inom den egna gruppen, spänning eller en bakomliggande konflikt mellan misstänkt och brottsutsatt. Närmare hälften av alla ungdomsrån begås av en person som blivit misstänkt för ungdomsrån mer än en gång.
Även om misstänkta pojkar utgör en majoritet har andelen flickor som misstänks för ungdomsrån ökat, från fyra procent till åtta procent under perioden 2015–2019. Särskilt tydlig är ökningen i polisregion Stockholm. Kartläggningen visar att karaktären på de rån, där minst en flicka finns med som misstänkt, delvis ser annorlunda ut än när misstänkta är enbart pojkar.
– De är ofta under 15 år och är, till skillnad från när enbart pojkar misstänks, vanligtvis inte okända för de brottsutsatta. Det förekommer dessutom förhållandevis mycket hot, våld, maktutövning och förnedringslag i samband med dessa rån, säger Anna Öström, utredare, Brå.
Fakta
Brå har kartlagt utvecklingen över tid av rån mot unga personer under 18 år samt den geografiska fördelningen avseende brottsplatser, misstänkta och brottsutsattas boendeområden. I rapporten beskrivs också vem som misstänks och vem som utsätts, karaktären på brotten samt ungdomars erfarenheter av personrån.
Underlag för studien är Brås kriminalstatistik, register- och geografiska data från Polismyndigheten och SCB, enkätundersökningar riktade till ungdomar, förundersökningar som rör ungdomsrån samt intervjuer med unga gärningspersoner, brottsutsatta samt föräldrar till brottsutsatta.
Ladda ner rapporten på bra.se. Där finns också kartor som visar i vilka kommuner som det har skett ungdomsrån under perioden 2015–2019.
För mer information
Kontakta Brås presstjänst:
Tfn: 072-99 58 500, e-post: press@bra.se.
Om
Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se
Följ Brå
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Brå
Få poliser på stora ytor och tystnadkultur försvårar det brottsförebyggande arbetet på landsbygden12.6.2025 08:38:40 CEST | Pressmeddelande
På landsbygden är brottsligheten generellt lägre än i städerna. Men få poliser på stora geografiska ytor, tystnadskultur och sämre samhällsservice kan innebära utmaningar för det brottsförebyggande arbetet. Det visar en ny rapport som Brå publicerar idag.
Skjutningar och sprängningar inträffar ofta geografiskt nära varandra11.6.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Var skjutningar och sprängningar sker är inte slumpmässigt, utan de inträffar ofta i närheten av tidigare skjutningar eller sprängningar. De inträffar också oftare i socialt utsatta områden där boende upplever problem med olika typer av ordningsstörningar. Det visar en ny studie från Brå.
Internationella kriminologer samlas i Stockholm9.6.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Idag, 9 juni, startar en av världens främsta kriminologikonferenser – The Stockholm Criminology Symposium på Münchenbryggeriet i Stockholm. Justitieminister Gunnar Strömmer deltar i den inledande paneldiskussionen. I samband med konferensen delas även The Stockholm Prize in Criminology ut av H.M. Drottning Silvia.
Judiska organisationer upplever att antisemitismen har ökat i Sverige5.6.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Representanter för judiska församlingar och organisationer upplever att uttryck för hat och annan antisemitism har eskalerat efter Hamas terrorattack den 7 oktober 2023. Offentliga, synligt judiska personer samt barn och unga upplevs vara särskilt utsatta. De uppger också att det finns en bristande kunskap om antisemitism hos såväl skolan som polisen. Det visar en ny rapport från Brå där 21 nyckelpersoner inom judiska verksamheter har intervjuats.
Framgångsrikt arbete med att minska onödigt stränga reaktioner på brott4.6.2025 10:03:54 CEST | Pressinbjudan
- övergripande tema på internationell kriminologikonferens i Stockholm
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum