M Sverige

Kör säkert i helgtrafiken

Dela
Under jul- och nyårshelgerna är trafiken som mest intensiv när alla samtidigt är på väg för att besöka släkt och vänner. Det gäller att planera sin resa och se till att köra säkert. Under perioden 20 december–12 januari omkommer cirka 14 personer årligen i trafiken och varje dag behöver i genomsnitt 100 personer uppsöka vård på akutsjukhus på grund av olyckor i vägtrafiken.

– Jul- och nyårshelgerna är en chans att koppla bort stressen och att glädjas tillsammans med nära och kära. Men tyvärr upplevs resorna i samband med detta inte sällan som ansträngande och hektiska på grund av intensiv trafik, osäkert väglag, mörker och snävt uppsatta tidsmål. Det är onödigt och ökar olycksrisken ute på vägarna. Genom att resa i god tid kan du undvika onödiga stressmoment, säger Heléne Lilja, chef kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige

Förbered resan genom att vara utvilad. Acceptera att resan kan ta lång tid och ta därför med exempelvis mat och dryck, varma kläder och en laddad mobiltelefon.

– Att komma tryggt fram är viktigare än att komma precis i tid. M Sveriges bästa råd till bilisterna är att hålla hastighetsbegränsningarna, anpassa hastigheten till rådande väglag och hålla avståndet till framförvarande fordon. Sträckkör inte utan ta pauser om resan tar lång tid.

– Det är inte bara bilföraren som ska vara i toppform, bilen behöver också ses över inför resan. Den ska givetvis ha bra vinterdäck, rätt däcktryck och påfylld spolarvätska. Det är också viktigt att packa bilen rätt. Den tyngsta lasten ska ligga längst ner mot baksätet.

Antalet olyckor ökar under helgerna och det beror inte bara på att många färdas på vägarna, utan också på att en stor del av trafiken koncentreras till vägar med bristande standard. Dessutom sitter ofta hela familjer i bilen vilket kan leda till att många skadas om det sker en olycka.

– Många olyckor sker på de högtrafikerade vägarna men de svåraste skadorna uppstår oftast på det mindre vägnätet, säger Heléne Lilja. Välj en mötesseparerad väg om du har möjlighet, även om det innebär en omväg. Mötesseparerade vägsträckor minskar risken för de allvarligaste olyckorna med 80 procent. Bra vägräcken förhindrar inte bara mötesolyckor, utan också många allvarliga singelolyckor med bil.

15 tips för säker körning under helgerna

 • Ha bra vinterdäck som ger grepp på både isiga och snöiga vägbanor. Kontrollera lufttrycket innan du åker iväg.
 • Håll hastighetsgränserna och håll avståndet till andra fordon.
 • Planera din resväg och välj om möjligt motorvägar och mittseparerade vägar.
 • Anpassa hastigheten till väglaget.
 • Kontrollera alla lampor före avfärd.
 • Kontrollera också att bakljusen verkligen tänds när du kör i dimma eller mörker.
 • Var utvilad. Pausa ofta om du åker långt och turas om att köra om ni är flera i bilen.
 • Ta med bogserlina, snöskyffel, startkablar och sand i påse eller pet-flaska (om bilen fastnar och står och slirar).
 • Se över torkarbladen. Fyll på och ta med extra spolarvätska.
 • Packa rätt. Tungt bagage längst ned och mot ryggstödet.
 • Se till att mobiltelefonen är laddad men använd den aldrig när du kör.
 • Ta med en ficklampa med fungerande batterier.
 • Ha med extra varma kläder eller varma filtar, något att äta och dricka. Ta också med ett par värmeljus. Ett värmeljus håller värmen i flera timmar om det blir ett långt stopp på vägen.
 • Använd reflexväst om du lämnar bilen vid ett stopp.
 • Undvik att ha en sluttid när ni ska vara framme.

Vägar med tät trafik under julhelgen

E4, Malmö–Sundsvall

E6, Malmö–Helsingborg

E14, Sundsvall–Åre

E16, Gävle–Torsby

E18, Stockholm–Enköping

E22, Malmö–Lund

E22, Kalmar–Norrköping

E45, Karlstad–Östersund

rv 26, Kristinehamn–Mora

rv 40, Jönköping–Göteborg

rv 50, Ludvika–Borlänge

rv 66, Vansbro–Sälen

rv 69, Falun–Mora

rv 70, Enköping–Idre

rv 84, Sveg–norska gränsen

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 26
112 40 Stockholm

08-690 38 00https://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 90 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye