Ny nationell forskarskola inom hälsoinnovation

Forskarskolan kommer att spela en central roll för att etablera ett innovationsekosystem som sammanför många partners och konkretiserar idéer i form av doktorandprojekt. Forskarskolan blir en samverkande helhet där samtliga deltagande organisationer kommer att kunna dra nytta av den erfarenhet, kompetens och expertis som varje partner tillför. Den kommer också att leda till att partnerna tillsammans kan utveckla innovation och ny kunskap kring samhällsutmaningar som bör hanteras i samverkan mellan flera aktörer.
– Forskarskolan kommer att ta sig an intressanta, svåra och multidisciplinära frågeställningar av stort samhällsintresse som innebär en potentiellt stor nytta för den allmänna hälsovården. Här finns en bred samverkan med såväl näringsliv som offentlig sektor vilket bäddar för ett bra resultat, säger Eva Schelin, vd för KK-stiftelsen.
Forskarskolan är ett samverkansprojekt mellan Högskolan i Halmstad, Blekinge tekniska högskola, Jönköping University, Mittuniversitetet, Mälardalens högskola, Högskolan i Skövde, Högskolan Väst samt näringsliv, regioner och kommuner runt om i Sverige. Forskarskolan startar i mars år 2022 och doktoranderna kommer att antas under hösten samma år, med en andra antagningsomgång planerad till år 2024.
– Genom doktorandprojekten kommer forskarskolan att bidra med innovationer, ny kunskap och färdigheter kopplat till digital innovation inom hälso- och sjukvården. Dessutom kommer svenska företag och offentliga organisationer få tillgång till personer med spetskompetens som kan arbeta med innovationsprocessen utifrån exempelvis behovsorientering, teknisk design och utveckling, implementering och utvärdering utifrån olika perspektiv, säger Petra Svedberg, professor i omvårdnad vid Högskolan i Halmstad och forskningsledare för forskarskolan.
Arbetet med att utveckla nätverket mellan lärosätena och övriga partners samt att ta fram ansökan om finansiering för forskarskolan har skett under två år under ledning av Högskolan i Halmstads fokusområde hälsoinnovation.
– Det har varit spännande och otroligt lärorikt att arbeta med ansökningsprocessen. Vi är många som lagt ner mycket tid och engagemang för att ta det här i hamn. För det är jag mycket tacksam, speciellt med tanke på att arbetet till största delen skett under tiden som vi haft alla de begränsningar för samverkan som pandemin medfört. För Högskolan i Halmstad innebär forskarskolan att vi nu får en möjlighet till profilering av forskarutbildning i relation till den forskning och samverkan som sker inom vårt fokusområde Hälsoinnovation, säger Jens Nygren, professor i hälsoinnovation vid Högskolan i Halmstad och programchef för fokusområdet Hälsoinnovation.
Nyckelord
Kontakter
Petra SvedbergProfessor i omvårdnad
Tel:072-977 37 18petra.svedberg@hh.seJens NygrenProfessor i hälsoinnovation
Tel:070-229 73 70jens.nygren@hh.seBilder
Om

Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad
035-16 71 00https://www.hh.se/
Det innovationsdrivande lärosätet
Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.
Följ Högskolan i Halmstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad
Byggnader som batterier – så kan flerbostadshus avlasta elnätet19.3.2025 08:20:27 CET | Pressmeddelande
I takt med att energisystemet förändras och andelen förnybar energi ökar, blir behovet av att anpassa energianvändning efter tillgång allt större. En studie från Högskolan i Halmstad visar att stomvärme – där byggnadens stomme används som värmelager – kan vara en del av lösningen. – Ju mer av energin som kommer från sol och vind, desto viktigare blir det att kunna styra byggnadernas energianvändning efter tillgången. På så sätt kan vi ta vara på så mycket som möjligt av den förnybara energin, säger Johan Lind, doktorand vid Högskolan i Halmstad.
Knepigt när AI möter vardagen i primärvården6.3.2025 08:59:53 CET | Pressmeddelande
Många gör det, men det saknas kunskap om vilket sätt som är bäst. Det handlar om användningen av AI-verktyg i patientens första kontakt med primärvården. Verksamhetschefer och andra i ledande roller i primärvården vill inte missa AI-tåget. För att komma med använder de en mängd strategier för att överkomma hinder.
Genomtänkta val när gymnasieelever använder AI i skolarbetet27.2.2025 08:35:05 CET | Pressmeddelande
Många elever använder ChatGPT i sitt skolarbete. Ny forskning från Högskolan i Halmstad visar att natur- och teknikgymnasieelever har bra strategier i sin AI-användning. Detta trots att de överskattar sin kunskap och egentligen har väldigt liten förståelse för hur en sådan avancerad språkmodell egentligen arbetar.
Kunniga tränare hjälper unga att behålla idrottsglädjen26.2.2025 09:40:25 CET | Pressmeddelande
Hur kan man få fler barn och ungdomar att fortsätta att idrotta? Ett svar på den frågan är att förbättra hur vuxna bemöter de unga idrottarna. Tränarnas ledaregenskaper spelar en nyckelroll för barns och ungdomars motivation, glädje och självkänsla.
Högskolan i Halmstad bjuder in till öppet hus24.2.2025 11:47:34 CET | Pressmeddelande
Vad kan du plugga på Högskolan i Halmstad? Vilka ämnen läser du på de olika programmen? Hur är studentlivet? Vad kan du jobba med efter examen? Det är några av alla de frågor som besökarna kan få svar på när Högskolan i Halmstad bjuder in till öppet hus nu på torsdag, den 27 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum