Transportföretagen avstyrker remissen om förtida avveckling av Bromma flygplats

När utredningens direktiv presenterades kritiserade Transportföretagen det snäva perspektivet som regeringen gett utredaren. Att ta en viktig infrastruktur ur sitt sammanhang ger knappast de bästa möjligheterna att bedöma vilka konsekvenser en snabb avveckling skulle innebära. Samtidigt beklagade Transportföretagen tidpunkten för utredningen. Pandemin får inte användas som skäl till förhastade beslut om avskaffandet av väsentlig transportinfrastruktur.
I remissvaret avstyrker Transportföretagen Brommautredningens avvecklingsförslag i dess helhet. En förtida avveckling av Bromma baserad på denna rapport skulle ha negativa konsekvenser för tillgängligheten i hela landet och möjligheten att locka kompetent personal till nya klimatpositiva innovativa företag.
Utredningen visar inte på ett övertygande sätt hur Arlanda flygplats kapacitet skulle vara tillräcklig för att inte påverka trafiken negativt vid en nedläggning av Bromma i förtid. Regeringen sänder dessutom dubbla signaler om trängsel på Arlanda eftersom det samtidigt föreslagits trängselavgifter på flygplatsen. Antingen råder trängsel eller inte.
Avslutningsvis saknas svar om det samhällsviktiga flyget på Bromma. Någon ytterligare samhällsviktig helikoptertrafik finns det inte kapacitet för på Arlanda enligt Regeringskansliets promemoria. Här krävs åtgärder för att inte ett beslut om avveckling ska leda till sämre förutsättningar för polisiär verksamhet i Stockholm, något som rimmar illa med den politiska ambition som statsminister Magdalena Andersson lanserat att alla departement ska ”vända på varje sten” för att bekämpa just brottsligheten.
Promemorian konstaterar vidare för ambulansflyget att omlastning av patienter skulle ske under sämre förhållanden med risk för patienters hälsa ifall verksamheten flyttas från Bromma till Arlanda. Efter snart två år av hårt tryck på vården på grund av pandemin får det anses svårmotiverat att försämra patientsäkerheten genom ett sådant beslut.
”Rapporten utgör endast underlag för avveckling av drift och verksamhet av Bromma flygplats och vårt remissvar måste ses i ljuset av den avgränsningen. Självklart går det att avveckla en flygplats precis som det går att avveckla annan viktig transportinfrastruktur som till exempel E4:an mellan Stockholm och Uppsala eller Ölandsbron. Men det är först då vi väger in de fulla konsekvenserna av en avveckling och på ett tydligt, faktabaserat och tillförlitligt sätt hanterar dessa som det blir meningsfullt att besvara frågan om, hur och när den sagda infrastrukturen kan avvecklas. Transportföretagen finner inte att utredningen, som fått alldeles för kort tid till sitt förfogande och för snävt formulerat uppdrag enligt vår mening, har landat den uppgiften” kommenterar Fredrik Kämpfe, branschchef, Transportföretagen – Flyg
Nyckelord
Kontakter
Håkan FilipssonPressansvarigTransportföretagen
Tel:072-2022697hakan.filipsson@transportforetagen.seBilder

Om
Transportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.
Följ Transportföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen
Utlandsavtalet klart för åkerier som kör gränsöverskridande godstrafik25.4.2025 10:06:36 CEST | Pressmeddelande
Utlandsavtalet har tecknats mellan Biltrafikens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, och Svenska Transportarbetareförbundet. Det omfattar omkring 65 åkeriföretag och omkring 150 anställda som kör gränsöverskridande godstrafik utanför Norden. Avtalet följer det märke som industrins parter tecknat med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över 2 år.
Motorbranschavtalet har tecknats för verkstäder och fordonsåterförsäljare24.4.2025 14:08:12 CEST | Pressmeddelande
Motorbranschens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, har idag torsdagen den 24 april tecknat Motorbranschavtalet med IF Metall för omkring 1 200 företag och 23 600 anställda inom fordonsåterförsäljning och fordonsverkstäder. Motorbranschavtalet följer det märke som industrins parter tecknat med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över två år.
Action Plan 2025: Svenska flyget behöver politisk handlingskraft24.4.2025 13:18:53 CEST | Pressmeddelande
För att säkra svensk tillgänglighet, konkurrenskraft och uppfylla de uppsatta klimatmålen, krävs ett kraftfullare politiskt ansvarstagande för flygsektorn. Det är budskapet i flygbranschens Action Plan 2025.
Kollektivavtalen för manskap i sjöfarten är klara24.4.2025 11:09:33 CEST | Pressmeddelande
Sjöfartens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, har idag torsdagen den 24 april tecknat överenskommelser med Seko om kollektivavtalen för manskap i sjöfarten. Avtalen har ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över två år, vilket följer det märke som industrins parter har satt för svensk arbetsmarknad.
EU-förslag om förenklad hållbarhetsrapportering ett steg i rätt riktning18.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Transportföretagen har lämnat in sitt remissvar till regeringen angående EU-kommissionens så kallade Omnibus-förslag, som syftar till att förenkla regelverket kring företagens hållbarhetsrapportering. Kommissionens ambition välkomnas, samtidigt som det krävs ytterligare förändringar för att regelverken ska bli praktiskt tillämpbara för transportbranschens företag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum