Ny rymddatatjänst visar hur Kiruna slits isär

Tidigare i veckan rapporterade SVT att Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna drabbats av sprickbildning på grund av LKAB:s gruvbrytning under staden. Markrörelser gör att byggnader skadas och i värsta fall behöver utrymmas. Hjalmar Lundbohmsskolan är en i raden av byggnader som drabbas. Tidigare i december 2021 visade en besiktning av Bolagsskolan att det förekom sprickor även där. Bolagsskolan slutade att användas som grundskola 2012, redan då visste man att gruvbrytningen skulle påverka byggnaden. Idag används skolan som kulturskola, idrottshall och mottagning av nyanlända elever. LKAB meddelade efter besiktningen att de vill att kommunen utrymmer byggnaden på grund av de nya sprickorna så snart som möjligt.
Det finns många sätt att mäta förflyttningar i marken, som är skälet till att dessa sprickor uppstår. Ett av dem är att med hjälp av satellit kontinuerligt läsa av millimeterskillnader i marknivån. Tack vare det europeiska jordobservationsprogrammet Copernicus satellitflotta, och i samarbete med bland andra den norska geologiska myndigheten, Norges geologiska undersökning och Chalmers tekniska högskola lanserade Rymdstyrelsen nyligen en datatjänst där hela Sverige finns kartlagt i miljarder datapunkter. Tekniken som används heter InSAR (Interferometrisk Syntetisk Apertur Radar). Instrumentet sitter på de europeiska satelliterna Sentinel-1.
InSAR Sverige lanserades i slutet av 2021 och ska utvecklas under 2022. Tillsammans med myndigheterna i Myndighetssamverkan Copernicus ska det även genomföras en bred nyttoanalys, där det även kommer ske informationsspridning till bland annat kommuner och näringsliv för att bredare kunna nå ut till intressenterna och kunna analysera deras behov och intresse för tjänsten.
Karttjänsten har en rad olika funktioner. Kartan kan visas i både 2D och 3D. Man kan välja olika bakgrundskartor i form av topografiska kartor (beskrivning av terrängförhållanden – som höjd, vegetation, hav, insjöar, älvar, bebyggelse, vägar med mera) eller ortofoto (foto från flyg eller satellit) från Lantmäteriet.
Genom en närmre titt på området där Hjalmar Lunbohmsskolan i Kiruna står kan man se att marken rört sig under en längre tid.
- Det finns i nuläget data mellan juni 2015 och oktober 2020. Dessa visar att marken rört sig ca 20 mm per år under den tiden. När rörelsen startade kan vi dock inte säga något om, säger Tobias Edman från Rymdstyrelsen.
Eftersom satelliterna inte läser av marken rakt uppifrån, utan från en lutning när den sveper över oss i sin omloppsbana, kan man se rörelser i marken som både sker vertikalt och horisontellt. Vid skolan kan man se att marken rört sig mot den så kallade deformationszonens centrum, där själva gruvbrytningen sker. Detta markeras med de röda punkterna i bilden.
Det dataset som nu finns i tjänsten täcker hela Sveriges fastland samt öar längs kusten. Data har registrerats under perioden oktober 2014 till oktober 2020. Datasetet uppdateras en gång om året under hösten, då data från sommarhalvåret har samlats in och bearbetats. I en framtida utgåva av datamängden kommer data från hela året att användas i stadsområden.
Lunchseminarium
På tisdag den 11/1 håller Rymdstyrelsen ett lunchseminarium om tjänsten. Mellan 12 och 12:45 ger Mehdi Darvishi från Chalmers en genomgång av hur teorin bakom InSAR fungerar följt av frågestund. Anslut till seminarierna på angiven tid via denna länk
Bilder

Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Rymdminister Johan Pehrson och astronaut Marcus Wandt gästar Rymddagen 3 april 20252.4.2025 11:49:09 CEST | Pressmeddelande
Rymdstyrelsen bjuder in till en heldag i Solna för de som arbetar med samhällsutveckling, miljö, innovation eller framtidens infrastruktur. Under dagen lyfter vi hur rymddata och rymdverksamhet kan bidra till konkret samhällsnytta, och visar hur Sverige kan dra nytta av rymdens möjligheter. Programmet innehåller inspirerande presentationer, paneldiskussioner med experter från myndigheter, akademi och näringsliv.
Cinemateket och Rymdstyrelsen siktar mot stjärnorna25.3.2025 10:49:24 CET | Pressmeddelande
Se film på rymdtema, träffa astronauten Marcus Wandt, ta del av aktuell forskning om det utomjordiska, avfyra dina egna raketer - allt detta under april månad i Filmhuset när Cinemateket och Rymdstyrelsen bjuder in till programmet ”Utomjordiskt - Rymdresor på film".
Rymdglädje, rymdnytta och stolthet när stafettpinnen lämnas vidare22.11.2024 13:10:56 CET | Nyheter
Efter sex år hos Rymdstyrelsen lämnar nu Anna Rathsman över stafettpinnen till en ny generaldirektör. Hon sammanfattar sin tid med stolthet och gott hopp om framtiden – och berättar om nya äventyr som väntar runt hörnet.
Nå rymden i Göteborg under årets Bokmässa3.9.2024 15:56:45 CEST | Pressmeddelande
Den 26 till 29 september slås portarna upp till årets upplaga av Bokmässan i Göteborg. Ett av mässans tema är i år Rymden där Rymdstyrelsen står som värd. Tillsammans med en mängd samarbetspartners arrangerar vi seminarier, scenframträdanden, pysselverkstad, live-podcasts och mycket annat.
Svenska satelliten Arctic Weather Satellite ska ge mer träffsäkra väderprognoser – och förbättra klimatforskningen17.8.2024 06:20:42 CEST | Pressmeddelande
Den 16 augusti kl. 20:56 sändes den svensktillverkade vädersatelliten Arctic Weather Satellite (AWS) upp i rymden. Genom att utforska fukt- och temperaturvariationer, samt mäta iskristaller inuti moln kommer AWS bidra med nya typer av väderdata i Arktis och Antarktis. Informationen ska hjälpa meteorologer att ställa mer träffsäkra prognoser – särskilt i norra Europa. AWS är ett uppdrag från Europeiska rymdorganisationen ESA.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum