DO föreslår lagändringar för att motverka diskriminering på bostadsmarknaden
Bostadsmarknaden är komplex och vem som får en hyresbostad är beroende av flera, ofta samverkande, faktorer. Hur hyresvärdar fördelar bostäder och vilka krav och villkor som ställs på bostadssökande är av stor betydelse. I DO:s nya rapport redogör DO för kunskapsläget vad gäller olika aspekter av diskriminering på hyresbostadsmarknaden, med fokus på hur utformningen och tillämpningen av bostadsförmedlingssystem och uthyrningskriterier kan bidra till diskriminering. DO har analyserat och sammanställt anmälningar, rättsfall, olika studier, undersökningar och rapporter samt det som framkommit i dialogen mellan DO och företrädare för det civila samhället.
I rapporten konstaterar DO bland annat att det förekommer uthyrningspolicyer och uthyrningskriterier som kan vara diskriminerande. Bland annat kan höga inkomstkrav i relation till hyran utgöra risk för diskriminering, liksom att vissa bidrag och andra ersättningar inte godtas av hyresvärden som inkomst och att det ställs krav på svenskt medborgarskap, permanent uppehållstillstånd eller svenskt personnummer.
- Vi kan också se att hyresbostadsmarknadens aktörer ibland saknar tillräcklig kunskap om vad som kan utgöra diskriminering vid tillhandahållande av hyresbostäder. Bland annat förekommer det att hyresvärdar ─ för att motverka boendesegregation ─ vidtar åtgärder som kan riskera att leda till diskriminering, säger Anna Ericsson, utredare på DO.
I samband med publiceringen av rapporten lämnar DO i dag följande förslag till lagändringar till regeringen.
- Inför en direkt hänvisning till diskrimineringslagen i hyreslagen, vilket skulle kunna bidra till att öka kunskapen om att det finns ett förbud mot diskriminering på bostadsområdet och tydliggöra ansvaret hos hyresbostadsmarknadens parter
- Ställ krav på hyresvärdar att dokumentera urvalsprocessen för att öka transparensen och förutsägbarheten vid förmedling av hyresbostäder
- Inkludera diskrimineringsformen bristande tillgänglighet inom samhällsområdet bostad så att personer med funktionsnedsättning får tillgång till sina mänskliga rättigheter och möjlighet till upprättelse när rättigheter kränks.
- Stärk skyddet mot diskriminering i de fall det inte finns en enskild skadelidande person, det vill säga vid överträdelser mot diskrimineringsförbudet i diskrimineringslagen som inte specifikt avser en viss person.
I rapporten ges dessutom ytterligare förslag på konkreta åtgärder, bland annat förslag på uppdrag till relevanta myndigheter för att fylla kunskapsglappet och höja kunskapen om diskriminering.
Nyckelord
Kontakter
Clas LundstedtPressansvarig
Foto: Hans Alm
Länkar
Om
Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Följ Diskrimineringsombudsmannen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen
DO överklagar dom om en läkare som sa åt en patient att ta av sjal vid vårdtillfälle25.3.2025 09:07:00 CET | Pressmeddelande
DO överklagar Uppsala tingsrätts dom i ärendet om en händelse där en läkare försökte förmå en patient, som sökte vård för besvär med hemorrojder, att ta av sin sjal inför undersökningen. DO ser flera skäl att överklaga domen, bland annat för att tingsrätten har gjort en felaktig rättslig bedömning av vad som utgör ett missgynnande enligt diskrimineringslagen.
Diskriminering när person som använder elrullstol nekades komma ombord på bussen27.1.2025 09:07:00 CET | Pressmeddelande
En person som använder elrullstol diskriminerades i samband med en bussresa i Stockholm. Föraren ville inte låta personen komma ombord på bussen men efter ingripande av en medpassagerare fällde föraren till slut ut rampen till bussen och personen kunde åka med. DO begär nu att Region Stockholm betalar diskrimineringsersättning till kvinnan.
Flygbolag ersätter kvinna för diskriminering19.12.2024 08:57:00 CET | Pressmeddelande
Ett flygbolag har medgett att de diskriminerade en kvinna genom att neka henne fortsatt anställning med hänvisning till att hon inte var beredd att arbeta utan slöja. Flygbolaget kommer nu att betala ersättning till kvinnan.
Lärares ifrågasättande av en elevs klädsel var diskriminering18.12.2024 09:07:00 CET | Pressmeddelande
En lärare på en skola i Göteborg utsatte en elev för trakasserier när hen kritiserade elevens traditionella religiösa klädsel och tvingade eleven att byta om. DO bedömer att eleven har utsatts för trakasserier som har samband med religion, och dessutom att skolan inte har uppfyllt sin skyldighet att utreda situationen och genomföra åtgärder.
Tingsrättens dom: Försvarsmakten diskriminerade person med funktionsnedsättning19.11.2024 14:52:30 CET | Pressmeddelande
Att automatiskt utesluta en person med en autismspektrumdiagnos från möjligheten att prövas för värnplikt är diskriminering. Det framkommer av en dom från Stockholms tingsrätt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum