Nationell kampanj för att stoppa våld i ungas relationer

De flesta har någon gång känt sig svartsjuka på sin partner. Det är mänskligt. Men när svartsjukan tar över och kanaliseras i form av kontroll och våld handlar det ofta om brottsliga handlingar. Kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt riktar sig till tonåringar och unga vuxna, och genomförs under våren för sjätte året i rad.
– Det är oerhört viktigt att barn och unga får kunskap om vad som är våld och vad en schysst relation innebär. Ofta romantiserar dessutom populärkulturen och även omgivningen svartsjuka bland unga, säger Lisa Lindström, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Våld kan till exempel vara fysiskt, psykiskt, sexuellt eller digitalt. Det är vanligt att olika former av våld utövas samtidigt.
I en studie från Stockholms universitet 2021 svarade nästan 60 procent av de tillfrågade 15–19-åringarna ja på frågan om de är eller har varit utsatta för våld i en kärleksrelation. Både flickor och pojkar utsätts. En könsskillnad som noteras i studien är att flickor rapporterar en högre andel upprepad utsatthet för våld, medan pojkar oftare angav att de varit utsatta vid enstaka tillfällen. Flickor rapporterar också en betydligt högre grad av utsatthet för sexuellt våld jämfört med pojkar.
– Killars våld mot tjejer handlar bland annat om just sexuellt våld och det är oerhört viktigt att vi både förebygger, upptäcker och sätter in insatser tidigt, säger Zandra Kanakaris, generalsekreterare på stiftelsen 1000 Möjligheter.
I kampanjen, som pågår årligen under februari och mars, ingår tryckt och digitalt material i form av affischer, videos och stödmaterial. Materialet kan beställas kostnadsfritt från webbplatsen svartsjukaarinteromantiskt.se för alla yrkesverksamma som möter målgruppen unga.
– Föräldrar och yrkesverksamma som möter unga har ett stort ansvar att reagera och agera när de ser våld i ungas partnerrelationer. Därför vill vi även bredda kunskapen på området hos vuxna, säger Sabina Carlsson, Länsstyrelsen Uppsala län.
Svartsjuka är inte romantiskt drivs av Jämställdhetsmyndigheten, länsstyrelserna och stiftelsen 1000 Möjligheter, som står bakom den nationella stöd- och kunskapsplattformen ungarelationer.se.
Nyckelord
Kontakter
Lisa Lindström, Jämställdhetsmyndigheten
Tel: 031-392 90 28
Epost: lisa.lindstrom@jamstalldhetsmyndigheten.se
Zandra Kanakaris, 1000 Möjligheter
Tel: 070-143 42 47
Epost: zandra@1000mojligheter.se
Sabina Carlsson, Länsstyrelsen Uppsala Län
Tel: 010-22 33 269
Epost: sabina.carlsson@lansstyrelsen.se
Bilder
Länkar
Om
Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Följ Jämställdhetsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten
Långsam utveckling för jämställdheten23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Inom flera områden går jämställdheten bakåt eller står stilla, visar Jämställdhetsmyndighetens årliga rapport. När politiker beslutar om konkreta åtgärder går utvecklingen framåt, men utvecklingen i samhället får konsekvenser även för jämställdheten.
Fler utsatta för prostitution och människohandel blir upptäckta14.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet utsatta i prostitution och människohandel som myndigheterna känner till ökade under 2024 för tredje året i rad. Totalt identifierades 430 personer.
Skärpt kontroll av statsbidrag ledde till fler återkrav4.4.2025 10:58:38 CEST | Pressmeddelande
Jämställdhetsmyndigheten har genomfört omfattande förändringar i sin statsbidragshantering för att stärka kontrollen och säkerställa att bidrag går till rätt aktörer.
Stöd vid våld i nära relationer når sällan hbtqi-personer1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hbtqi-personer som utsätts för våld i nära relationer söker sig i låg grad till socialtjänsten, skyddade boenden eller andra sorters formellt stöd. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att samhällets insatser ofta vänder sig till heterosexuella kvinnor i första hand.
Våld vanligt i ungas partnerrelationer31.3.2025 12:03:03 CEST | Pressmeddelande
Flickor utsätts för våld i nära relation i större utsträckning än pojkar. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att sexuellt våld är fyra gånger så vanligt bland flickor och icke-binära personer jämfört med pojkar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum