Välkommet men inte tillräckligt stöd till flyget

– Flyget befinner sig i en mycket svår situation just nu på grund av pandemin som under snart två år slagit undan marknaden för flygresandet. Sverige behöver flyget som en del av vårt transportsystem. Dagens besked från regeringen om utökade stöd för regionala flygplatser och utökad låneram för leverantörer av flygtrafikledningstjänster är därför välkommet men inte tillräckligt, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.
Transportföretagen har vid upprepade tillfällen påtalat behovet av olika former av stödåtgärder för att både säkerställa samhällsviktig flygkapacitet i Sverige och möjliggöra en återstart när pandemin klingar av.
– Vi skickar idag in en förfrågan om ett möte med infrastrukturministern för att diskutera flygets situation i Sverige, vi ser ett stort behov av åtgärder för att säkerställa svenska flygets konkurrenskraft på sikt, säger Marcus Dahlsten.
Infrastrukturministern tog på presskonferensen även upp jämförelsen med stöd till flyget i andra länder. Som Transportföretagen tidigare påtalat ligger Sverige långt efter till exempel Norge, som bland annat tog bort flygskatt och andra infrastrukturavgifter så fort pandemin startade.
– Det är självklart välkommet att regeringen genom stödet till viss del tar ansvar för den akuta krisen för flygets infrastruktur. Det är ett helt nödvändigt stöd för att Sverige inte plötsligt ska stå utan flyginfrastruktur. Men krisen för flyget är djup och vi måste därför säkerställa goda villkor även på längre sikt, säger Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen Flyg.
Han fortsätter:
– Dessutom får inte regeringen glömma bort andra aktörer inom flyget. Vad avser regeringen göra för att säkerställa den totala tillgängligheten? Det måste ju finnas flyg som kan flyga till de regionala flygplatserna. Vi efterlyser nu ett helhetstänk kring förutsättningarna för flyget i Sverige.
Samtidigt, menar han, att pandemins effekter blir kvardröjande över tid:
– Vi vet med säkerhet att flyget går mot en stor kostnadssmäll på grund av ackumulerade pandemiunderskott i flygets infrastruktur. Precis som infrastrukturministern sa vid presskonferensen har flyget hållit öppet under pandemin för att säkerställa kapaciteten för samhällsviktigt flyg. Med mycket små passagerarströmmar har även intäkterna varit små, därför har miljardunderskott bildats. Dessa pandemiunderskott kommer behöva betalas tillbaka av framtida flygpassagerare genom avgiftshöjningar när de ska balanseras, om inte regeringen agerar, säger Fredrik Kämpfe.
– Transportstyrelsen har i rapporter redovisat vilka negativa effekter stora avgiftshöjningar får för flygets återstart och Sveriges tillgänglighet. Transportföretagen har påtalat detta för regeringen och vi behöver nu tillsammans se till att de förslag som finns för att underlätta situationen kan bli verklighet, säger Fredrik Kämpfe som välkomnar en fortsatt dialog med regeringen.
Nyckelord
Kontakter
Håkan FilipssonPressansvarigTransportföretagen
Tel:072-2022697hakan.filipsson@transportforetagen.seBilder



Om
Transportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.
Följ Transportföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen
Utlandsavtalet klart för åkerier som kör gränsöverskridande godstrafik25.4.2025 10:06:36 CEST | Pressmeddelande
Utlandsavtalet har tecknats mellan Biltrafikens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, och Svenska Transportarbetareförbundet. Det omfattar omkring 65 åkeriföretag och omkring 150 anställda som kör gränsöverskridande godstrafik utanför Norden. Avtalet följer det märke som industrins parter tecknat med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över 2 år.
Motorbranschavtalet har tecknats för verkstäder och fordonsåterförsäljare24.4.2025 14:08:12 CEST | Pressmeddelande
Motorbranschens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, har idag torsdagen den 24 april tecknat Motorbranschavtalet med IF Metall för omkring 1 200 företag och 23 600 anställda inom fordonsåterförsäljning och fordonsverkstäder. Motorbranschavtalet följer det märke som industrins parter tecknat med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över två år.
Action Plan 2025: Svenska flyget behöver politisk handlingskraft24.4.2025 13:18:53 CEST | Pressmeddelande
För att säkra svensk tillgänglighet, konkurrenskraft och uppfylla de uppsatta klimatmålen, krävs ett kraftfullare politiskt ansvarstagande för flygsektorn. Det är budskapet i flygbranschens Action Plan 2025.
Kollektivavtalen för manskap i sjöfarten är klara24.4.2025 11:09:33 CEST | Pressmeddelande
Sjöfartens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, har idag torsdagen den 24 april tecknat överenskommelser med Seko om kollektivavtalen för manskap i sjöfarten. Avtalen har ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över två år, vilket följer det märke som industrins parter har satt för svensk arbetsmarknad.
EU-förslag om förenklad hållbarhetsrapportering ett steg i rätt riktning18.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Transportföretagen har lämnat in sitt remissvar till regeringen angående EU-kommissionens så kallade Omnibus-förslag, som syftar till att förenkla regelverket kring företagens hållbarhetsrapportering. Kommissionens ambition välkomnas, samtidigt som det krävs ytterligare förändringar för att regelverken ska bli praktiskt tillämpbara för transportbranschens företag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum