Energimyndigheten

Energimyndigheten stöttar investering i klimatsmart batteriåtervinning

Dela
Energimyndigheten har beviljat Stena Recycling AB 70,7 miljoner kronor i stöd för att investera i en batteriåtervinningsanläggning. Anläggningen, med lokalisering i Halmstad, ska bidra till klimateffektiv återvinning av uttjänta litiumjonbatterier.

I takt med en ökad elektrifiering och utvecklingen av ett förnybart energisystem, ökar behovet av batterier. Batteriproduktion är även en förutsättning för att minska utsläppen i transportsektorn. För att minska batteriproduktionens klimat- och miljöpåverkan krävs en hållbar återvinning av uttjänta batterier, vars kapacitet behöver öka i takt med att morgondagens batterier blir uttjänta.

Ny teknik återvinner batterier

Idag finns ett fåtal återvinningsanläggningar för litiumjonbatterier från hybrider och elbilar i Europa. Vid dessa anläggningar tillämpas så kallade pyrolösningar (smältugnar) med stora utsläpp av koldioxid till följd. I den här satsningen ska Stena Recycling starta en ny verksamhet i anslutning till sitt battericenter i Halmstad med syfte att i högre grad kunna återvinna litiumjonbatterier med ny teknik. Projektet bidrar till att minska batteriåtervinningens direkta klimatpåverkan genom effektivare återvinning.

– Elektrifieringen är en avgörande pusselbit i arbetet för ett fossilfritt samhälle där batterier kommer att vara en central del i det framtida energisystemet. Detta viktiga projekt innebär att vi kan skapa en batterivärdekedja som är hållbar och cirkulär från miljö- och klimatsmart produktion till återvinning så vi inte bara flyttar utsläppen från en verksamhet till en annan, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

Värdefulla metaller tas tillvara

I korthet bygger tekniken på att batterier mals ner i en syrefri miljö. Därefter följer en avancerad process för att separera de olika fraktionerna i syfte att återvinna värdefulla metaller. Ur den så kallade blackmassen som är en av fraktionerna från batterier utvinns i nästa steg bland annat nickel, kobolt och litium. Potentialen till minskade koldioxidutsläpp med införandet av denna nya teknik uppskattas vara minst 25 000 ton per år.

–- Vi är väldigt glada över att Energimyndigheten har beviljat vår ansökan och ser det som viktigt och naturligt att vara med och bidra till att sluta kretsloppet för värdefulla material som finns i batterierna. Vi introducerar en avancerad teknik och det är spännande att vi nu bryter ny mark och sätter standarden inom batteriåtervinning. Målet är att vi ska ha anläggningen i drift under första kvartalet 2023, säger Fredrik Pettersson, VD för Stena Recycling Sverige.

Projektet genomförs inom ramen för Industriklivet och området strategiskt viktiga insatser. Industriklivet utökades med området strategiskt viktiga insatser och har därmed öppnat upp för stöd till fler typer av projekt, t.ex. återvinning. Det här projektet är det första rena återvinningsprojektet som beviljas stöd från Industriklivet.

Om Industriklivet
Industriklivet syftar till att stödja industrin att minska sina utsläpp av växthusgaser, bidra till att uppnå negativa utsläpp samt ge stöd till tillämpning av ny teknik eller andra innovativa lösningar inom industrin som kan bidra till ett fossilfritt samhälle. Industriklivet omfattar totalt ca 750 miljoner kronor 2021 och kan finansiera projekt som pågår till och med 2028.

Om Stena Recycling
Stena Recycling ingår i Stena Metallkoncernen. Varje år återvinner och förädlar Stena Metall sex miljoner ton avfall och uttjänta produkter samt förser kunder med nödvändiga råvaror, stålprodukter och marina bränslen. Genom forskning och utveckling arbetar Stena för att möta framtidens utmaningar med nya, hållbara lösningar.

Kontaktpersoner
Mikael Lindqvist, Energimyndigheten, telefon 016-544 24 43
Martina Montesino Malmberg, Energimyndigheten, telefon 016-544 20 15
Jesper Waltersson, Kommunikationschef Stena Metall, 0705-11 26 70

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén
Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén
Ladda ned bild

Länkar

Om

Energimyndigheten
Energimyndigheten
Gredbyvägen 10
632 21 Eskilstuna

016-544 20 00http://www.energimyndigheten.se/

Ett hållbart energisystem gynnar samhället!

Energimyndigheten arbetar för ett hållbart energisystem, som förenar ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet.

Vi utvecklar och förmedlar kunskap om effektivare energianvändning och andra energifrågor till hushåll, företag och myndigheter.

Förnybara energikällor får utvecklingsstöd, liksom smarta elnät och framtidens fordon och bränslen. Svenskt näringsliv får möjligheter till tillväxt genom att förverkliga sina innovationer och nya affärsidéer.

Vi deltar i internationella samarbeten för att nå klimatmålen, och hanterar olika styrmedel som elcertifikatsystemet och handeln med utsläppsrätter. Vi tar dessutom fram nationella analyser och prognoser, samt Sveriges officiella statistik på energiområdet.

 

Följ Energimyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten

Elektrifiering är en nyckel till omställning och konkurrenskraft16.12.2024 13:05:04 CET | Pressmeddelande

För att elsystemet ska kunna utvecklas i takt med elbehoven krävs reinvesteringar och utbyggnad av elproduktion och elöverföring. Förutsättningar kopplade till styrning, tillståndsprocesser, kompetensförsörjning och en effektiv och flexibel användning behöver också utvecklas. Det är några slutsatser som fyra myndigheter drar i en gemensam uppföljning av samhällets elektrifiering.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye