Din skolbyggnad kan öka kunskapen om energianvändningen i Sverige
För att bättre förstå hur energianvändningen i Sverige ser ut samlar Energimyndigheten in uppgifter om den i olika typer av lokaler runt om i landet. Skolbyggnader står näst på tur att inventeras.
Energianvändningen i byggnader står för en stor del av hela Sveriges energianvändning. Men hur ser användningen ut i olika typer av lokaler? Vad är det som drar mest energi och varför?
– För att ta tillvara den energieffektiviseringspotential som finns i bebyggelsen behöver vi en tydligare bild av hur användningen av värme, kyla, fastighetsel och verksamhetsel ser ut i landet, säger Lovisa Blomqvist, projektledare på Energimyndigheten.
Energimyndigheten samlar in uppgifter om energianvändningen i drygt 1 000 lokaler av olika typer runt om i landet. Målet är att kunna utveckla statistiken över energianvändningen i Sverige.
Inventeringen startade i kontorslokaler under 2023, och nu har turen kommit till skolbyggnader. 150 skolbyggnader har valts ut i ett statistiskt säkrat urval. De skolor som har valts ut får erbjudande om att delta via e-post till rektor.
De skolor som väljer att delta bidrar inte bara till ökad kunskap om energianvändningen i Sverige. De får också en genomgång av sin byggnads energiprestanda och inomhusmiljö.
– Resultatet sammanfattas i ett protokoll som gör det möjligt att jämföra med liknande byggnader från inventeringen. Protokollet är ett bra underlag för en energideklaration, som i sin tur kan hjälp till att identifiera kostnadseffektiva åtgärder för att minska energianvändningen och sänka elkostnaderna, säger Lovisa Blomqvist.
Inventeringen kommer att ske genom platsbesök och intervjuer under 2025.
Bakgrund
Energimyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att samla in ny och utveckla befintlig energistatistik som kan användas i syfte att minska energianvändningen. EU-direktivet om byggnaders energiprestanda kommer framöver kräva energieffektivisering i lokaler och bostadsbyggnader. Underlaget från denna studie kan användas för att utvärdera befintliga styrmedel samt utveckla nya styrmedel och riktade insatser.
De byggnadstyper som planeras ingå i inventeringen är:
- kontorslokaler
- skolor och förskolor
- vårdlokaler
- idrottsanläggningar
- handelslokaler, butikslokaler
- hotell, restauranger och samlingslokaler
- logistikbyggnader
- serverhallar, datorhallar.
Energimyndigheten har genomfört statistikinhämtningar på likartat sätt tidigare. Den förra undersökningen gjordes mellan 2005–2010.
Kontakter
Energimyndighetens pressfunktion
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seOla WestbergPresschef
Tel:016-544 20 36ola.westberg@energimyndigheten.seLänkar
Följ Energimyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten
Hälften av bilägarna vill skaffa elbil – men priset är ett hinder13.11.2024 08:18:32 CET | Pressmeddelande
Utbyggd laddinfrastruktur längs större vägar och elbilar med tillräcklig räckvidd. Trots det tvekar många bilägare inför att byta till elbil. Det visar en stor EU-gemensam undersökning.
775 miljoner till forskning och innovation inom framtidens elsystem8.10.2024 08:39:17 CEST | Pressmeddelande
Nu tillför Energimyndigheten 775 miljoner kronor till forsknings- och innovationsprogrammet Framtidens elsystem, med fokus på fossilfri elproduktion, elanvändning och framtidens elnät. Totalt avsätter Energimyndigheten 1 327 miljoner kronor i satsningen på framtidens elsystem.
Energimyndigheten ger 1,2 miljarder i stöd till Stegra (H2 Green Steel)19.9.2024 08:05:58 CEST | Pressmeddelande
Järn- och stålindustrin är viktig för svensk ekonomi. Samtidigt är den utsläppsintensiv. Nu beviljar Energimyndigheten 1,2 miljarder kronor i stöd till Stegra, tidigare H2 Green Steel, som ska bygga världens första storskaliga produktionsanläggning för stål med låga koldioxidutsläpp.
Nu öppnar nya stödet för bio-CCS22.8.2024 15:07:35 CEST | Pressmeddelande
Idag öppnar den första utlysningen inom Energimyndighetens nya stödsystem för bio-CCS genom omvänd auktion. Totalt kan 36 miljarder kronor fördelas mellan 2026 och 2046.
Energimyndigheten lanserar ny webbplats för energi- och klimatrådgivning19.8.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Nu lanserar Energimyndigheten den nya webbplatsen energiochklimatradgivningen.se. Den är en samlad resurs för hela Sverige, som hjälper hushåll, företag och föreningar att spara energi och minska sin klimatpåverkan. Allt material på webbplatsen är opartiskt och kostnadsfritt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum