775 miljoner till forskning och innovation inom framtidens elsystem
Nu tillför Energimyndigheten 775 miljoner kronor till forsknings- och innovationsprogrammet Framtidens elsystem, med fokus på fossilfri elproduktion, elanvändning och framtidens elnät. Totalt avsätter Energimyndigheten 1 327 miljoner kronor i satsningen på framtidens elsystem.
För att möta förväntningarna på elsystemet och nå uppsatta energi- och klimatpolitiska mål behövs en kombination av insatser. Det gäller ny teknik, nya metoder för byggande, underhåll och drift av elnäten och elproduktion, utveckling på elmarknaden, anpassning av regelverk, samt underlag för de vägval för systemets utveckling som behöver göras.
— Genom ett kraftfullt stöd till energiforskning och innovation skapar Sverige möjligheter för svenska aktörer att medverka i utvecklingen av den kunskap, kompetens och de lösningar som behövs för att klara energiomställningen, säger Peter Engdahl, avdelningschef forskning, innovation och affärsutveckling på Energimyndigheten.
När lösningar utformas är det av stor vikt att tillämpa ett systemperspektiv på hela energisystemet. Energimyndigheten avsätter därför ytterligare 775 miljoner kronor till forsknings- och innovationsprogrammet Framtidens elsystem samtidigt som programmet förlängs med två år till slutet av 2029.
— Forskning och innovation ger möjligheter att utveckla ett smartare elsystem med hög säkerhet. Vi har sedan programmet startades 2022 beviljat stöd till 95 olika forskningsprojekt motsvarande över 600 miljoner kronor, säger Fredrik Brändström, programansvarig på Energimyndigheten.
Om programmet Framtidens elsystem
- Forskningsprogrammet Framtidens elsystem är en av Energimyndighetens huvudsakliga satsningar på forskning och utveckling relaterad till elsystemet. Programmet finansierar forsknings- och innovationsprojekt som belyser utmaningar kopplat till elproduktion, elanvändning och framtidens elnät.
- Programmet ska främja omställningen mot ett hållbart energisystem genom att underlätta elektrifiering av andra sektorer, och samtidigt verka för ett elsystem karaktäriserat av försörjningstrygghet, konkurrenskraft samt ekologisk och social hållbarhet. Programmet pågår mellan 2022 och 2029 och Energimyndigheten har avsatt 1 327 miljoner kronor för hela programperioden.
Kontakter
Energimyndighetens pressfunktion
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seOla WestbergPresschef
Tel:016-544 20 36ola.westberg@energimyndigheten.seBilder
Länkar
Följ Energimyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten
Elektrifieringen avgörande för Sveriges konkurrenskraft – men kompetensbrist står i vägen2.12.2024 13:05:01 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten har slutrapporterat sitt regeringsuppdrag att samordna en nationell kraftsamling för kompetensförsörjning inom elektrifieringen. Bland annat behövs en djupare analys av kärnkraftsområdets kompetensbehov, utökad samverkan mellan bransch och myndigheter, samt en ökad tillgång till studie- och yrkesvägledare.
Vätgasen har nyckelroll i omställningen – men flera hinder bromsar utvecklingen2.12.2024 09:30:27 CET | Pressmeddelande
Den gröna omställningen är en förutsättning för att stärka Sveriges konkurrenskraft. I den omställningen spelar vätgasen en avgörande roll. För att främja utvecklingen krävs flera åtgärder.
Hälften av bilägarna vill skaffa elbil – men priset är ett hinder13.11.2024 08:18:32 CET | Pressmeddelande
Utbyggd laddinfrastruktur längs större vägar och elbilar med tillräcklig räckvidd. Trots det tvekar många bilägare inför att byta till elbil. Det visar en stor EU-gemensam undersökning.
Din skolbyggnad kan öka kunskapen om energianvändningen i Sverige12.11.2024 08:24:57 CET | Pressmeddelande
För att bättre förstå hur energianvändningen i Sverige ser ut samlar Energimyndigheten in uppgifter om den i olika typer av lokaler runt om i landet. Skolbyggnader står näst på tur att inventeras.
Energimyndigheten ger 1,2 miljarder i stöd till Stegra (H2 Green Steel)19.9.2024 08:05:58 CEST | Pressmeddelande
Järn- och stålindustrin är viktig för svensk ekonomi. Samtidigt är den utsläppsintensiv. Nu beviljar Energimyndigheten 1,2 miljarder kronor i stöd till Stegra, tidigare H2 Green Steel, som ska bygga världens första storskaliga produktionsanläggning för stål med låga koldioxidutsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum