Energimyndigheten ger 1,2 miljarder i stöd till Stegra (H2 Green Steel)
Järn- och stålindustrin är viktig för svensk ekonomi. Samtidigt är den utsläppsintensiv. Nu beviljar Energimyndigheten 1,2 miljarder kronor i stöd till Stegra, tidigare H2 Green Steel, som ska bygga världens första storskaliga produktionsanläggning för stål med låga koldioxidutsläpp.
Sverige ska vara fossilfritt 2045 för att därefter uppnå negativa utsläpp. Eftersom industrisektorn står för en tredjedel av Sveriges fossila utsläpp, är det avgörande att den ställer om sin verksamhet. Bakom den ansökan som Energimyndigheten nu beviljar står Stegra, som ska bygga världens första helt integrerade stålverk i Boden där järnframställningen sker med hjälp av fossilfri vätgas, som i sin tur produceras av vatten och fossilfri el. Stödet ges inom ramen för Industriklivet och är godkänt av EU-kommissionen.
-Svenska industriföretag har potential att bli världsledande och samtidigt bidra till hela samhällets omställning. Satsningarna som sker inom Industriklivet har stor betydelse för både klimatet och industrins konkurrenskraft, säger Energimyndighetens tillförordnade generaldirektör Caroline Asserup.
93 procent lägre koldioxidpåverkan
Stålverket i Boden ska producera 2,1 miljoner ton järnsvamp och 2,5 miljoner ton stål per år i första fasen. Anläggningen blir den första i sitt slag och är central för klivet till en fullskalig industriell produktion av stål med låg klimatpåverkan.
-De svenska stöden är nödvändiga för nyetableringen av storskalig industri i Sverige. Medlen från Industriklivet signalerar nu en nationell uppslutning bakom ett av Sveriges största industriprojekt. De bidrar också till viss utjämning av spelplanen i förhållande till stålbolag i Europa som har fått stora stödpaket. Det här skapar förutsättningarna för oss att bygga långsiktigt konkurrenskraftig industri i Sverige, säger Henrik Henriksson, Stegras vd.
Anläggningen väntas kunna tillverka stål med cirka 93 procent lägre koldioxidpåverkan än traditionell malmbaserad masugnstillverkning.
-Att det här projektet nu går upp i full skala är viktigt för en lyckad omställning av svensk stålindustri. För att nå Sveriges klimatmål krävs tekniksprång inom industrin. Det inkluderar innovativa och lovande tekniker, säger Klara Helstad, chef för enheten hållbar industri på Energimyndigheten.
Fakta Stegra-anläggningen
Anläggningen blir världens första helt integrerade stålverk med en elektrolysör på runt 700 MW, stränggjutning och valsningsteknik kombinerat med varmladdning för förbättrad energieffektivitet, samt vätgaslager. Fossilfri vätgas som produceras på plats ersätter behovet av kokskol i produktionsprocessen. Järnframställningen kommer att ske med hjälp av fossilfri vätgas som i sin tur har producerats av vatten och fossilfri el.
Fakta Industriklivet
Industriklivet ska stödja forskning, innovation och investeringar inom tre områden för att bidra till att klimatmålen nås:
- minska processindustrins utsläpp av växthusgaser
- negativa utsläpp
- strategiskt viktiga insatser inom industrin som kan bidra till att minska växthusgasutsläppen i övriga samhället.
År 2022 stod järn- och stålindustrin för drygt en tredjedel av industrins totala utsläpp. Av dessa var ungefär 81 procent processrelaterade.
Industriklivet ingår sedan 2021 i EU:s Facilitet för återhämtning och resiliens (The Recovery and Resilience Facility, RRF). RRF är ett inslag i Next Generation EU.
Kontakter
Energimyndighetens pressfunktion
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seLänkar
Följ Energimyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten
Hälften av bilägarna vill skaffa elbil – men priset är ett hinder13.11.2024 08:18:32 CET | Pressmeddelande
Utbyggd laddinfrastruktur längs större vägar och elbilar med tillräcklig räckvidd. Trots det tvekar många bilägare inför att byta till elbil. Det visar en stor EU-gemensam undersökning.
Din skolbyggnad kan öka kunskapen om energianvändningen i Sverige12.11.2024 08:24:57 CET | Pressmeddelande
För att bättre förstå hur energianvändningen i Sverige ser ut samlar Energimyndigheten in uppgifter om den i olika typer av lokaler runt om i landet. Skolbyggnader står näst på tur att inventeras.
775 miljoner till forskning och innovation inom framtidens elsystem8.10.2024 08:39:17 CEST | Pressmeddelande
Nu tillför Energimyndigheten 775 miljoner kronor till forsknings- och innovationsprogrammet Framtidens elsystem, med fokus på fossilfri elproduktion, elanvändning och framtidens elnät. Totalt avsätter Energimyndigheten 1 327 miljoner kronor i satsningen på framtidens elsystem.
Nu öppnar nya stödet för bio-CCS22.8.2024 15:07:35 CEST | Pressmeddelande
Idag öppnar den första utlysningen inom Energimyndighetens nya stödsystem för bio-CCS genom omvänd auktion. Totalt kan 36 miljarder kronor fördelas mellan 2026 och 2046.
Energimyndigheten lanserar ny webbplats för energi- och klimatrådgivning19.8.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Nu lanserar Energimyndigheten den nya webbplatsen energiochklimatradgivningen.se. Den är en samlad resurs för hela Sverige, som hjälper hushåll, företag och föreningar att spara energi och minska sin klimatpåverkan. Allt material på webbplatsen är opartiskt och kostnadsfritt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum