Energimyndigheten

Energimyndigheten ger 1,2 miljarder i stöd till Stegra (H2 Green Steel)

Dela

Järn- och stålindustrin är viktig för svensk ekonomi. Samtidigt är den utsläppsintensiv. Nu beviljar Energimyndigheten 1,2 miljarder kronor i stöd till Stegra, tidigare H2 Green Steel, som ska bygga världens första storskaliga produktionsanläggning för stål med låga koldioxidutsläpp.

Sverige ska vara fossilfritt 2045 för att därefter uppnå negativa utsläpp. Eftersom industrisektorn står för en tredjedel av Sveriges fossila utsläpp, är det avgörande att den ställer om sin verksamhet. Bakom den ansökan som Energimyndigheten nu beviljar står Stegra, som ska bygga världens första helt integrerade stålverk i Boden där järnframställningen sker med hjälp av fossilfri vätgas, som i sin tur produceras av vatten och fossilfri el. Stödet ges inom ramen för Industriklivet och är godkänt av EU-kommissionen.

-Svenska industriföretag har potential att bli världsledande och samtidigt bidra till hela samhällets omställning. Satsningarna som sker inom Industriklivet har stor betydelse för både klimatet och industrins konkurrenskraft, säger Energimyndighetens tillförordnade generaldirektör Caroline Asserup.

93 procent lägre koldioxidpåverkan

Stålverket i Boden ska producera 2,1 miljoner ton järnsvamp och 2,5 miljoner ton stål per år i första fasen. Anläggningen blir den första i sitt slag och är central för klivet till en fullsk­­alig industriell produktion av stål med låg klimatpåverkan.

-De svenska stöden är nödvändiga för nyetableringen av storskalig industri i Sverige. Medlen från Industriklivet signalerar nu en nationell uppslutning bakom ett av Sveriges största industriprojekt. De bidrar också till viss utjämning av spelplanen i förhållande till stålbolag i Europa som har fått stora stödpaket. Det här skapar förutsättningarna för oss att bygga långsiktigt konkurrenskraftig industri i Sverige, säger Henrik Henriksson, Stegras vd.

Anläggningen väntas kunna tillverka stål med cirka 93 procent lägre koldioxidpåverkan än traditionell malmbaserad masugnstillverkning.

-Att det här projektet nu går upp i full skala är viktigt för en lyckad omställning av svensk stålindustri. För att nå Sveriges klimatmål krävs tekniksprång inom industrin. Det inkluderar innovativa och lovande tekniker, säger Klara Helstad, chef för enheten hållbar industri på Energimyndigheten.

Fakta Stegra-anläggningen

Anläggningen blir världens första helt integrerade stålverk med en elektrolysör på runt 700 MW, stränggjutning och valsningsteknik kombinerat med varmladdning för förbättrad energieffektivitet, samt vätgaslager. Fossilfri vätgas som produceras på plats ersätter behovet av kokskol i produktionsprocessen. Järnframställningen kommer att ske med hjälp av fossilfri vätgas som i sin tur har producerats av vatten och fossilfri el.

Fakta Industriklivet

Industriklivet ska stödja forskning, innovation och investeringar inom tre områden för att bidra till att klimatmålen nås:

  • minska processindustrins utsläpp av växthusgaser
  • negativa utsläpp
  • strategiskt viktiga insatser inom industrin som kan bidra till att minska växthusgasutsläppen i övriga samhället.

År 2022 stod järn- och stålindustrin för drygt en tredjedel av industrins totala utsläpp. Av dessa var ungefär 81 procent processrelaterade.
Industriklivet ingår sedan 2021 i EU:s Facilitet för återhämtning och resiliens (The Recovery and Resilience Facility, RRF). RRF är ett inslag i Next Generation EU.

Kontakter

Länkar

Följ Energimyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye