Fyrdubbling av antalet utlandsresenärer under sportlovet

Det är sportlovstider och enligt en nyligen genomförd undersökning som If låtit genomföra reser uppemot 14 procent av alla svenskar utomlands i februari och mars. Det motsvarar ungefär en miljon människor. Samma period föregående år var siffran tre procent (225 000 svenskar).
– För oss som jobbar med reseförsäkring är det jättekul att se att optimismen nu övertrumfar rädslan, och att svenskarna är på god väg att skapa nya semesterminnen, säger Jenny Rudslätt, reseexpert på försäkringsbolaget If.
Jenny Rudslätt framhåller vikten av att sätta sig väl in i situationen och de regler och restriktioner som gäller för resmålet, samt att se till att man har en bra reseförsäkring, innan man ger sig iväg.
– Se över försäkringsskyddet. Reseförsäkringen kan täcka merkostnader du får för längre vistelser och nya hemresor till följd av sjukdom, isolering eller ålagd karantän. Men utgifter man känner till innan man reser, som PCR-tester vid gränsövergångar och liknande, ersätts inte av försäkringen, eftersom dessa inte är akuta och oväntade, säger hon.
Avbokning av resa kräver positivt PCR-test
Det är många som har hört av sig till If med frågor om de kommer att få ersättning för förlorad semester till följd av covid och tillhörande isolering. Försäkringen täcker vanligtvis detta om man med läkarintyg kan dokumentera att man ligger till sängs med en sjukdom, eller har varit inlagd på sjukhus.
– Under pandemin har vi sett många svenskar som behövt ställa in sina resor på grund av isolering eller statligt ålagd smittkarantän. Vi har valt att se på smittkarantänen på samma sätt som sjukdom. Det vill säga, vi ersätter om du är sjuk, är du i karantän för att annan är sjuk måste denna vara en del av ditt resesällskap för att avbokning ska ersättas. Är du på resmål och får en uppskjuten resa gäller försäkringen om den insjuknade personen ingår i ditt resesällskap, säger Jenny Rudslätt.
Hon betonar att PCR- eller antigentester måste vara personliga, det vill säga kopplade till personnummer. Det räcker inte med de hemtester som inte skickas till laboratorieanalys.
– Om du måste avboka en resa på grund av covid-sjukdom kan försäkringen täcka detta om du kan uppvisa ett positivt PCR- eller antigentest utfört av sjukvårdspersonal, eller ett läkarintyg. Även avbokningar på grund av ålagd karantän för närkontakter omfattas, säger Jenny Rudslätt.
Utöver PCR-test ska man komma ihåg att många ställen kräver att man ska kunna uppvisa vaccinintyg.
– Det behöver man känna till då exempelvis biljetter till teatrar och sportevenemang kan kosta en hel del, tillägger hon.
Ogiltig försäkring kan kosta miljoner
Försäkringen gäller inte för länder som UD avråder från att åka till.
– Om du reser till ett land som UD avråder från att resa till, är det inte säkert att du har en giltig försäkring för resan. Räkningen för sjukvård utomlands kan bli väldigt dyr, såväl som hemtransport till Sverige, som kan nå en miljon kronor. Det är inte något du vill betala själv, säger Jenny Rudslätt.
Var fjärde på sportlovsresa inom landet
Undersökningen visar också att var fjärde svensk åker på resa inom landet. Ifs reseexpert betonar vikten av att ha en bra reseförsäkring även här hemma.
– Reseförsäkring associeras oftast med semestrar utomlands, men den gäller faktiskt från den tid du lämnar din egen hemadress om resan kostar minst 1000 kronor eller om du är borta minst 48 timmar. Den kan täcka avbokning av resor inom landets gränser till följd av sjukdom, förseningar, stöld eller förlust av föremål och mycket mer, beroende på vilken omfattning man har, säger Jenny Rudslätt.
Checklista innan du reser:
- Kontrollera att alla i din familj är namngivna i försäkringsbrevet.
- Kontrollera hur länge passet gäller. Vissa länder kräver att passet är giltigt ytterligare 6 månader från det datum du reser hem och du kan nekas att gå ombord. I UDs app Resklar kan du se vilka regler som gäller för olika länder.
- Försenat bagage som kommer bort ingår oftast i grundskyddet, men för att få ersättning vid förseningar krävs oftast en mer omfattande hemförsäkring. Jämför reseskyddet i hemförsäkringarna och kontakta ditt försäkringsbolag om du behöver ändra din försäkring.
- Pandemin pågår fortfarande och den påverkar förutsättningarna för resor i hela världen. Här hittar du svar på vanliga frågor om hur reseskyddet gäller vid covid-19.
FRÅGA: Planerar du att göra något av följande på sportlovet, eller annan ledig tid i februari/mars? (Flera svar möjliga)
Resa inom Sverige 24,63%
Resa utomlands 13,56%
Ska endast stanna hemma 47,06%
Inget av ovanstående, är inte ledig 19,04%
Om undersökningen
Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1 003 respondenter från ett flertal onlinepaneler i 28-31 januari 2022. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort.
Nyckelord
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-410 023 03press@if.seBilder


Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum