Ny viltskadekommission ska belysa viltskadornas påverkan på samhället; livsmedelsproduktion, skogsproduktion och trafik

- Det är komplicerade orsakssamband som ligger till grund för den viltskadesituation vi har i samhället idag och den är ett reellt hot mot målen i den nationella livsmedelsstrategin, de två målen i Skogsvårdslagen, avkastning och biologisk mångfald, samt nollvisionen om antalet döda och allvarligt skadade i trafiken. Det behövs därför ett helhetsgrepp och en beskrivning av systemet för att förstå och kunna påvisa på vad som är orsakerna till skadorna, säger Elisabeth Nilsson.
Mellan åren 2010-2018 var Elisabeth Nilsson landshövding i Östergötlands län och kommer närmast från regeringsuppdraget som utredare av gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Nu har hon uppdraget att leda viltskadekommissionen. Elisabeth Ahlinder är docent och universitetslektor i civilrätt med inriktning mot fastighetsrätt vid Stockholms universitet.
Dagens viltförvaltning präglas av målkonflikter och stora skillnader i värderingar. Samtidigt saknas fullgoda data om viltskadornas omfattning, framförallt i jordbruket.
Viltskadekommissionen ska analysera bakgrunden och orsakerna till skadornas omfattning inom jordbruket, skogsbruket och i trafiken.
Kommissionen ska även göra en jämförelse med andra länder i Europa som har liknande naturgeografiska och politiska förutsättningar som Sverige. Analysen ska mynna ut i förslag på konkreta åtgärder för att minska skadorna.
Den 23 maj ska utredaren Elisabeth Nilsson presentera sitt förslag.
- Vi är väldigt glada att våra organisationer gemensamt har beslutat om en viltskadekommission och att den erfarna utredaren Elisabeth Nilsson samt juristen Elisabeth Ahlinder har tackat ja till uppdraget, säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström.
- Viltolyckorna har ökat över tid och under 2021 skedde över 65 000 viltolyckor i Sverige. Dessa olyckor kan få allvarliga konsekvenser och i värsta fall orsaka att bilister skadas allvarligt eller omkommer. Vi behöver få veta mer om bakgrunden till utvecklingen och vad som kan göras för att minska viltolyckorna. Därför är vi med och startar Viltskadekommissionen, säger Caroline Drabe, vd för Riksförbundet M Sverige.
Fakta om viltkommissionen:
……………
Elisabeth Nilsson, utredare
Elisabeth Ahlinder, sekreterare
Uppdraget ska redovisas 23 maj 2022.
Nyckelord
Kontakter
För mera information, kontakta
Elisabeth Nilsson, nilsson.elisabeth1@outlook.com, 070-588 89 33
LRF pressavdelning 010-184 40 70
Bilder

Om
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 135 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 65 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
Grönt näringslivsindex: Samtliga delindex i jordbruket faller under fjärde kvartalet4.12.2023 09:38:04 CET | Pressmeddelande
Framtidsbilden är utmanande bland landets jordbrukare. Samtliga delindex faller i Lantbrukarnas Riksförbunds (LRFs) konjunkturbarometer för det fjärde kvartalet, även om entreprenadföretagen är kvar på en positiv nivå. Totalindex backar till 89,8 mot 92 föregående period. Rensat för skogsbruket sjunker indexet till rekordlåga 81,8. Bland växtodlare är tillbakagången dramatisk efter sommarens och höstens extremväder. Anna-Karin Hatt, vd och koncernchef för LRF, understryker situationens allvar: "2024 blir ett kritiskt år för återhämtning inom flera branscher."
Äntligen dags för en svensk bioekonomistrategi1.12.2023 12:21:04 CET | Pressmeddelande
Regeringens bioekonomiutredningen har idag presenterat sitt slutbetänkande. Hus, värme, drivmedel, papper, kemikalier. Allt och mycket mer är möjligt att skapa med förnybara resurser och det är det som bioekonomin syftar till. Bioekonomi är när vi skapar ekonomiskt värde av förnybara råvaror från jord, skog och vatten.
LRFs Lennart Nilsson får inflytelserik roll i Copa-Cogeca30.11.2023 15:44:00 CET | Pressmeddelande
Bryssel: Copa-Cogeca, EU:s största paraplyorganisation för lantbrukare och lantbrukskooperativ, har idag valt en ny ordförande till Cogeca, den kooperativa delen av organisationen. Ny ordförande är Lennart Nilsson, kött – och spannmålsboende från Halland samt ledamot i LRFs förbundsstyrelse sedan 2012. Han tillträder som ordförande för Cogeca vid årsskiftet.
En oförändrad ränta och lägre inflation – blir en bra kombination23.11.2023 10:12:21 CET | Pressmeddelande
Räntan har höjts rekordsnabbt det gångna året och en ytterligare höjning hade riskerat att bromsa upp den svenska ekonomin. Med tanke på den allt lägre inflationstakten bör utsikterna för kommande räntesänkningar nu förbättras. Detta sammantaget ökar möjligheterna för lantbruket att investera i framtiden.
Idag stärker Sverige den gröna omställningen och beredskapen25.10.2023 15:37:04 CEST | Pressmeddelande
Mark- och övermiljödomstolen har idag ändrat en tidigare dom och undanröjt hinder för tillverkning av mineralgödsel i Helsingborg. Nu finns det en möjlighet för produktion av mineralgödsel i Sverige. För Sveriges lantbruk kan det innebära tillgång på cirka 3 000 ton, svensk mineralgödselfosfor per år. Det motsvarar närmare en tredjedel av årsbehovet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum