Fler kvinnor än män vill fortsatt arbeta hemifrån

– Vi måste se till att det inte blir en kvinnofälla. Jag ser också stora möjligheter med ett flexibelt arbetsliv då det blir lättare att kombinera jobb och familjeliv. Men vi måste vara uppmärksamma så att det inte innebär att kvinnor arbetar mindre och får mindre möjligheter till kompetensutveckling, säger Eva Nordmark (S), arbetsmarknads- och jämställdhetsminister.
Akavia har genomfört en medlemsundersökning och tittat på fördelningen mellan män och kvinnor i förhållande till inställning och vilja att arbeta hemifrån eller på jobbet. I undersökningen uppger 63 procent av kvinnorna och 58 procent av männen att de önskar arbeta hemifrån 2–3 dagar per vecka. Vidare anser fler kvinnor än män att de har blivit mer effektiva.
– Det är väldigt tydligt i forskningen att det finns risker med det flexibla, som att det kan leda till ett A- och ett B-lag, där de som jobbar på distans inte syns. Det behöver vi hantera och diskutera och särskilt i relation till jämställdhetsfrågan. Varje arbetsplats behöver prata om det men det handlar också om chefers inställning och att det måste bli mätbart vad man presterar, oavsett om man jobbar hemma eller på kontoret, säger Lotta Stern, vd på Ratio, näringslivets forskningsinstitut.
– Det allra viktigaste just nu är att jämställdheten diskuteras på arbetsplatserna, så att ett mer flexibelt arbetssätt blir bra för alla. Om det visar sig att det skulle behövas reformer och lagändringar är jag självklart redo att titta på det, säger Eva Nordmark.
Se hela Studio Akavia Möter här och länk till undersökningen finns här.
Fakta:
Siffror från undersökningen:
- 38 % av kvinnorna uppger att de utför mest hushållsarbete.
- 57 % av kvinnor och 46 % av männen tycker att de har blivit mer effektiva.
- Hushållsarbetet verkar öka för kvinnorna när de arbetar mer hemifrån: 22 % av kvinnorna som arbetar mer hemifrån än sin partner uppger att hushållsarbetet har blivit mindre lika fördelat.
- Chefer som är män förväntar sig att medarbetarna ska arbete mer från kontoret: 28 % av chefer som är kvinnor och 39 % av män som är chefer vill att medarbetarna ska arbeta mest från kontoret efter pandemin.
Undersökningen grundar sig på två enkäter, den första skickades ut i juni 2021 och den andra i september 2021. Enkäten från juni: 4 299 personer besvarade enkäten vilket innebär en svarsfrekvens på 42 procent. Enkäten från september: 3 692 personer besvarade denna enkät vilket innebär en svarsfrekvens på 38 procent.
Kontakter
Caroline CederquistPressansvarig
Tel:070-665 29 55caroline.cederquist@akavia.seBilder

Länkar
Om
Akavia är fack- och professionsförbundet för dig som vill mer, som tror på din kompetens och förmåga att få saker att hända. För dig som kunnigt och tryggt driver utvecklingen framåt, för en upplyst framtid. Förbundet bildades av Civilekonomerna och Jusek 2020 och samlar i dag 144 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia är partipolitiskt obundet och det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Akavias lönestatistik visar: Nyutexaminerade kvinnor tjänar 1 000 kr mindre än män vid första jobbet16.4.2025 09:19:03 CEST | Pressmeddelande
Ny lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia visar att nyutexaminerade it-akademiker hade högst medianingångslön bland akademikerna under 2024 följt av jurister och ekonomer. Statistiken visar också att nyutexaminerade kvinnliga akademiker får 1 000 kr mindre i medianingångslön än manliga akademiker.
Akavia om vårbudgeten: Hög beredskapsförmåga kräver resurser15.4.2025 08:27:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia välkomnar specifika satsningar för att öka det civila försvaret, bland annat till MSB, men betonar vikten av långsiktig tydlighet kring resurstilldelningen av sådana till myndigheterna. Höjd beredskapsförmåga får inte ske på bekostnad av kärnverksamhet och övriga tilldelade uppdrag.
Akavias lönestatistik: Ekonomer i lönetoppen medan it-akademikerna ökar mest7.4.2025 09:05:36 CEST | Pressmeddelande
Medianlönen för de akademiker som fack- och professionsförbundet Akavia samlar ökade med 4,1% under 2024 jämfört med året innan och ekonomerna är fortsatt högst upp i lönetoppen. Högst löneutveckling av samtliga professioner hade it-akademikerna. Det visar ny lönestatistik från Akavia.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för telekomsektorn4.4.2025 09:15:12 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom telekomsektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och flexiblare förutsättningar för nattarbete.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för anställda i IT-sektorn3.4.2025 09:01:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom IT-sektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och ändring gällande arbete på mertid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum