VTI-rapport viktigt bidrag till EU:s mål för minskade utsläpp

Mikroplast från däck- och vägslitage är en av de allra största källorna till utsläpp av mikroplast globalt. Enbart däckslitaget bedöms utgöra mer än hälften av utsläppen av mikroplast i Sverige, eller drygt 11 000 ton. VTI har tagit fram den mest omfattande genomgången hittills av potentiella styrmedel och åtgärder mot mikroplast från däck- och vägslitage.
– Tre exempel på möjligheter att minska utsläppen av mikroplastpartiklar från vägtrafiken är att utveckla däck som slits mindre, att kontrollera att däcken har rätt lufttryck och att återkommande kontrollera hjulinställningen så att hjulen rullar parallellt med varandra. Vi har i andra studier sett att hur mycket däck slits kan variera mycket, förklarar Mikael Johannesson, forskningschef på VTI och en av författarna.
Den ständiga ock snabba ökningen av vägtrafiken ökar utsläppen av däck- och vägslitagepartiklar. En övergång till eldrift av vägfordon löser inte problemet med utsläppen av mikroplast.
– Genom att begränsa vägtrafiken med hjälp av till exempel skatter och avgifter, genom att tillämpa EcoDriving och bland annat undvika kraftiga accelerationer kan utsläppen av däck- och vägslitagepartiklar också minska. Det ger samtidigt också minskade utsläpp av luftföroreningar, minskat buller och minskad klimatpåverkan, fortsätter Mikael Johannesson.
Styrmedel och åtgärder
Syftet med forskningsrapporten är att identifiera potentiella styrmedel och åtgärder som kan minska belastningen av mikroplast från däck- och vägslitage på miljön, samt att bedöma vilka styrmedel och åtgärder som bör prioriteras för fördjupad utredning eller kunskapsuppbyggnad. Rapporten omfattar styrmedel och åtgärder som minskar utsläppen, spridningen och effekterna av mikroplastpartiklar från däck och vägmarkeringar i miljön samt de som bidrar till att öka kunskapen inom området.
Forskarna har beskrivit 58 potentiella styrmedel och åtgärder. För de flesta behövs mer kunskap innan konkreta förslag kan tas fram eller genomföras. Men 20 av dem har bedömts vara särskilt intressanta och har prioriterats för vidare studier.
Fokus i rapporten är på styrmedel och åtgärder som bidrar till att minska uppkomst och utsläpp av däckpartiklar, men till exempel slitage av vägmarkeringar ingår också i kartläggningen. Anledningen till att fokusera just på däck är att däckslitage utgör den allra största källan till mikroplast från vägtrafiken och att det generellt är mest effektivt att vidta en åtgärd vid källan.
– Vi kan alla genom vårt beteende minska belastningen av mikroplast men frivilliga åtgärder är knappast tillräckliga utan det behövs också styrmedel på olika nivåer, inte minst på EU-nivå, säger Mikael Johannesson.
Utsläpp av mikroplaster – åtgärder för att minska miljöpåverkan (europa.eu)
Påverkan på miljö
Bristen på kunskap gör att det inte går att bedöma hur stor risken är med mikroplast i miljön och därför går det inte heller att bedöma åtgärdsbehovets storlek. Därför handlar en stor andel av styrmedlen om att främja forskning som ökar kunskapen. Det är framför allt dessa styrmedel om föreslås i dagsläget, men forskarna ser även att det finns behov avörebyggande åtgärder och anger tre skäl. Utsläppen från däck- och vägslitage är stora och ökar. Det är sannolikt att partiklarna är svårnedbrytbara och ackumuleras i miljön. Partiklarna i sig och miljö- och hälsofarliga ämnen i dem kan påverka organismer negativt. Behoven av åtgärder mot mikroplast har bland annat förts fram av Europeiska kommissionens vetenskapliga råd. Det är också i linje med försiktighetsprincipen i miljöbalken.
Rapporten är framtagen inom ramen för ett flerårigt regeringsuppdrag om mikroplast från vägtrafiken.
Kontakter
Mikael JohannessonForskningschef
Tel:08-555 770 34mikael.johannesson@vti.seBilder

Om
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund.
Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Statliga subventioner och nationella biljettsystem för kollektivtrafik i Europa20.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
För att göra det enklare och billigare att resa kollektivt och för att minska transporters klimatbelastning har flera länder i Europa introducerat statliga subventioner och nationella biljettsystem. I Sverige ökar istället kostnaderna för att resa kollektivt i högre takt än för resor med bil och utredningen om ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik har inte lett fram till något konkret resultat.
Var femte singelolycka på cykel i mars orsakas av grus18.3.2025 15:13:29 CET | Pressmeddelande
Det som göms i snö... När våren kommer och snön smälter bort täcks många cykelbanor av ett tjockt lager grus. Inte nog med att stenarna är vassa och lätt orsakar punktering, dessutom har gruset motsatt effekt på den då torra asfalten, mot på snö och is. Det blir väldigt halt.
VTI rekryterar till nytt kontor i Skellefteå10.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
VTI:s Norrlandssatsning har tagit ett viktigt steg framåt. 3 mars tillträdde Pia Kristiansson tjänsten som utredare med ansvar för att bygga upp VTI:s verksamhet i de norra delarna av landet. Arbetet sker i samarbete med Arctic Center for Energy, ACE, och Skellefteå Science City.
Privat laddning viktigare än offentlig för elbilsköpare6.2.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Tillgången till privat laddningsmöjlighet är en starkt bidragande faktor för att köpa elbil. Samhället bör ompröva den kraftiga utbyggnaden av publik laddning och i stället satsa mer på att tillgodose behovet av privat laddning, i synnerhet vid flerbostadshus.
Goda möjligheter stärka framtidens skogsbilvägar3.2.2025 08:31:25 CET | Pressmeddelande
Sveriges skogsbilvägar är varken anpassade för tyngre fordon eller klimatförändringen. Det är den dåliga nyheten. Den goda nyheten att det finns flera kostnadseffektiva sätt att i framtiden förbättra och förstärka vägarna. Det visar ett stort forskningsprojekt som nyligen har avslutats.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum