Läkemedelsverket

Nya regeringsuppdrag ska förbättra möjligheten att förutse och avhjälpa rest- och bristsituationer

Dela
Läkemedelsverket har från regeringen fått två nya uppdrag för att dels bättre kunna förutse och hantera rest- och bristsituationer, dels hjälpa vård och andra aktörer att förbereda sig på sådana situationer. Uppdragen kommer att genomföras tillsammans med E-hälsomyndigheten och ett flertal andra nationella aktörer.

─ Det är mycket positivt att regeringen tagit de här initiativen. Vi har de senaste åren tyvärr blivit påminda om hur sårbara våra försörjningskedjor är, och att läget snabbt kan förändras. Det här är två mycket viktiga uppdrag som kommer att minska risken för att vi står utan kritiska läkemedel och medicintekniska produkter, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson.

Omvärldsbevakning

Regeringen ger dels Läkemedelsverket i uppdrag att vidareutveckla den löpande omvärldsbevakning som idag redan görs för humanläkemedel, dels utveckla omvärldsbevakningen för relevanta medicintekniska produkter. Detta i syfte att på kort och lång sikt kunna förebygga och hantera förändringar i tillgången på produkterna så att Sveriges försörjningsberedskap stärks. En stor del i detta uppdrag handlar om hur Läkemedelsverket ska/får vidareförmedla information. Läkemedelsverket är idag en tillsyns- och tillståndsmyndighet för läkemedel och tillsynsmyndighet för medicintekniska produkter.

Uppdraget (S2022/01264) ska slutredovisas till Regeringskansliet senast den 28 februari 2023.

Nationell lägesbild över tillgången

Regeringen ger också Läkemedelsverket och E-hälsomyndigheten i uppdrag att tillsammans genomföra en förstudie om att kunna sammanställa en nationell lägesbild över tillgång, lokalisering och förbrukning av humanläkemedel respektive relevanta medicintekniska produkter i Sverige. Sedan årsskiftet görs det arbetet på Läkemedelsverket under namnet TELMA (Tillgång och Efterfrågan, Läkemedels- och Medicintekniksanvändning).

En redovisning av förstudien om läkemedel ska lämnas senast den 28 februari 2023. En delredovisning av förstudien om medicintekniska produkter ska lämnas senaste den 31 mars 2023 och Uppdraget (S2022/01265) ska slutredovisas till Regeringskansliet senast den 31 oktober 2023.

Efterfrågade uppdrag

De båda uppdragen är bland annat ett resultat av de förslag och bedömningar i slutbetänkandet Utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap (SOU 2022:6) som regeringen tog emot den 23 februari 2022. Läkemedelsverket har även i tidigare rapporter efterfrågat uppdrag i linje med de som nu kommit.

─ Detta är två efterlängtade uppdrag. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans för att stärka de normala försörjningskanalerna, med tydlig ansvarsfördelning, som ger förutsättningar för en stabil försörjning även i kris och krig för såväl läkemedel som medicinteknik, säger Björn Eriksson.

Relaterad information


Regeringen: Hälso- och sjukvårdens tillgång till läkemedel vid kris ska förbättras

Läkemedelsverkets pågående regeringsuppdrag

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye