AI Sweden

​​Europeiska rymdorganisationen och AI Sweden öppnar rymdlabb i Göteborg

Dela
AI Sweden och Europeiska Rymdorganisationen, ESA, ska öppna ett labb för avancerad teknikutveckling för AI i nya rymdapplikationer och användningsområden för jordobservation. Φ-lab@Sweden, som labbet heter, är först ut som ett spjutspetslabb inom ett stort europeiskt samarbete om rymdinnovation och kommer invigas under våren.

I labbet samlas industrin, investerare och forskare för att stärka den europeiska rymdforsknings- och rymdindustrisektorn inom jordobservation och AI. Detta arbete kompletteras av arbetet som sker i det svenska rymddatalabbet, där Rymdstyrelsen, Luleå Tekniska Universitet, RISE och AI Sweden ingår.

Det som lockat ESA till Sverige är AI Swedens och partners arbete med en AI-teknik som kallas för edge learning. Tekniken skapar möjlighet att träna AI-modeller direkt i t.ex. satelliter. Detta sparar pengar och resurser eftersom man slipper skicka den massiva mängd data som satelliterna samlar in ner till jorden.

  • Det är otroligt glädjande att vi får en så stor satsning på rymd och AI till Sverige. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med ESA för att stärka Europas och Sveriges innovationskraft inom rymdsektorn, säger Martin Svensson, Co-Director AI Sweden

AI kan med hjälp av satellitdata till exempel identifiera översvämningar, illegalt fiske, avskogning, algblomning och miljökatastrofer.

  • Vi är väldigt glada över att få igång den första kontaktpunkten för ESA@Φ-labNET, och jag ser partnerskapet som en utmärkt möjlighet att samarbeta mycket nära. AI Sweden kommer att ge våra forskare tillgång till deras resurser, och vi delar med oss av ESA@Φ-labs kunskap och erfarenhet. Avtalet är inte bara ömsesidigt fördelaktigt för ESA och AI Sweden, utan kommer också att bidra till att hålla europeisk transformativ innovation i framkanten av AI i rymden, säger Géraldine Naja, Director of Commercialisation, Industry and Procurement.

AI Sweden och ESA kommer samverka gällande forskningsresurser, finansiering och infrastruktur. Labbet är det första som etableras inom ett större nätverk av Φ-lab som ESA planerar. Labben bygger på arbetet inom ESAs forskningscenter för jordobservation, ESRIN, och syftar till att utveckla innovativ teknik och tillgängliggöra den för marknaden.

Om AI Sweden
AI Sweden är Sveriges nationella center för tillämpning av artificiell intelligens. Centret stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela landet. Kärnan i arbetet är att accelerera användningen av AI i Sverige med målet att stärka det svenska samhället, konkurrenskraften och öka livskvaliteten för alla människor som lever i Sverige.

Om ESAs arbete med Φ-lab
Som en del av prioriteringen Boost Green and Digital Commercialization i sin Agenda 2025-strategi, och med utgångspunkt i erfarenheterna från det befintliga Φ-lab@ESRIN med sitt fokus på att leverera transformativa innovationer som ska kunna tillgängliggöras för marknaden, skapar ESA ett dynamiskt nätverk av Φ-labs över hela ESA och Europa. Φ-lab@Sweden är det första som etablerats inom detta större nätverk. Läs mer på https://philab.phi.esa.int/ 

 

Nyckelord

Kontakter

Om

Om AI Sweden

AI Sweden är Sveriges nationella center för artificiell intelligens. AI Sweden stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela Sverige. Målet med arbetet är att accelerera användningen av AI för att stärka Sveriges välfärd och konkurrenskraft, och att förbättra livet för alla människor som lever i Sverige.

Följ AI Sweden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AI Sweden

Studenter skapar kraftfulla AI-lösningar för civilsamhället10.10.2024 09:17:06 CEST | Pressmeddelande

Genom projektet AI for Impact stärks förmågan att använda AI hos svenska sociala entreprenörer och icke vinstdrivande organisationer som verkar för social hållbarhet. – En räddningsbåt som ligger still kan inte rädda liv och då kan vi inte göra vårt uppdrag, säger Jonas Carlsson på Sjöräddningssällskapet. Under sommaren fick fem verksamheter stöd från universitetsstudenter att utveckla sina första AI-lösningar – och i början av september hade Civilsamhällets forum för ansvarsfull användning av AI sitt första möte.

Nu tränas en AI-assistent för svensk offentlig sektor20.5.2024 13:01:00 CEST | Pressmeddelande

Medarbetare i tre kommuner är nu igång med träningen av en AI-driven assistent för offentlig sektor. Projektet leds av AI Sweden, Sveriges nationella center för tillämpad artificiell intelligens. – Vi har ett par hundra rutiner och riktlinjer som personalen ska förhålla sig till, dokument som ligger i olika samarbetsrum och i olika mappar. De kommer inte åt dokumenten via telefonen idag. Vi metodutvecklare tar dagligen emot samtal med frågor om vad det är som gäller eller var de hittar olika dokument. Det ska vara lätt att göra rätt och det är det inte som det är idag. Här kommer den digitala assistenten göra en stor skillnad för medarbetarna, säger Gina Johannisson, metodutvecklare i Kungsbacka kommun.

AI Sweden och tyska Fraunhofer IAIS ska utveckla språkmodeller för hela Europa16.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

AI Sweden har, tillsammans med tyska Fraunhofer IAIS, fått tillgång till en av de mest kraftfulla superdatorerna i Europa för att träna språkmodeller för EU:s samtliga språk. – Det här är en unik möjlighet för AI Sweden att vara med och bidra till att stärka europeisk och svensk konkurrenskraft och digital suveränitet genom utvecklandet av en kraftfull och öppen europeisk språkmodell, säger Magnus Sahlgren, Head of Research, NLU, på AI Sweden. Projektet EuroLingua-GPT är det tredje stora EU-samarbetet kring språkmodeller där AI Sweden just nu deltar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye