Vänsterpartiet Skåne

V föreslår krisåtgärd för Skåne: Sänk taxorna i kollektivtrafiken!

Dela
Under dagens möte i regionstyrelsen föreslog Vänsterpartiet regionen att sänka avgifterna i Skånetrafiken för att möta de höga drivmedelspriserna som stigit markant till följd av Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina.

- För att möta de höga drivmedelspriserna har vi idag lagt förslag på sänkta taxor i kollektivtrafiken, säger Sara Svensson, regionråd för Vänsterpartiet Skåne. Det är ekonomiskt kännbart för många som pendlar till jobb och utbildning med egen bil nu när priserna stiger kraftigt. Vi vill därför att regionen stöttar upp och tillfälligt sänker taxorna i kollektivtrafiken för att ge ett billigt resealternativ där det är möjligt, säger hon.

Skånetrafiken har fortfarande färre resanden än vad man hade innan pandemin. Att sänka priserna kan hjälpa fler att testa vardagspendling med kollektivtrafiken och hitta tillbaka till bussen eller tåget, eller att testa det för första gången. Att fler får möjlighet att resa med Skånetrafiken för pendling i vardagen vore bra för den enskilda, för klimatet och för samhället.

- På längre sikt behöver kollektivtrafiken byggas ut så att den kan användas av fler för resandet i vardagen, understryker Patrik Milton, representant för Vänsterpartiet i regionstyrelsen, men just nu behöver många stöttning på grund av de höga priserna för transporter. Att sänka priserna snabbt är något regionen kan hjälpa till med. Vi hoppas på snabb behandling av ärendet och en bred samsyn kring behovet av sänkta taxor för resenärerna så fort som möjligt, avslutar han.

Läs hela initiativet här.

Nyckelord

Kontakter

Patrik MiltonLedamot i Regionfullmäktige, ersättare i Regionstyrelsen

Tel:0706-392106

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Regionstyret riskerar att splittra vården för barn och unga med läs- och skrivsvårigheter28.9.2023 15:31:11 CEST | Pressmeddelande

Under dagens möte med hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne la styret fram ett tillfälligt vårdval för logopedi för barn och unga under 18 år. Anledningen är att köerna är långa och växande: idag kan man få vänta upp till 18 månader på att få hjälp och på många orter saknas det logopeder helt. "Vi skapar inte fler logopeder genom ett vårdval", säger Peter Ahlbom, Vänsterpartiets representant i nämnden.

Regionens miljöarbete pinsamt svagt26.9.2023 11:10:11 CEST | Pressmeddelande

Under dagens möte med regionfullmäktige i Region Skåne debatterades en redovisning av regionens miljöarbete under 2022. Oppositionens kritik var hård: och det har den varit vid varje steg mot ett antagande. I hållbarhetsberedningen konstaterades att redovisningen inte bara saknade en hel del information utan också innehöll direkta sakfel. Den skickades tillbaka för att kompletteras, men återkom med fortsatt stora brister i vad som redovisas. Efter dagens debatt är det enda som står helt klart att frågor som rör regionens miljöarbete definitivt inte prioriteras av styret.

V vill bespara sjukhusen att tävla om finansiering – får nej i regionstyrelsen7.9.2023 12:43:20 CEST | Pressmeddelande

I maj i år la Vänsterpartiet ett förslag om att avskaffa incitamentsmodellen för de skånska sjukhusen. Det grundades i att sjukvården redan drogs med ett prognosticerat underskott på 2,9 miljarder och knappast behövde ett hot om mindre betalt för att ”producera” fler operationer – eller tävla med varandra utifrån redan svårt underfinansierade budgetar. Idag ligger samma underskottsuppskattning på 3,5 miljarder och V ser fortsatt ingen anledning till att fortsätta pressa sjukhusen.

V vill stoppa vårdkrisen med arbetstidsförkortning4.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Minskat antal sjukskrivningar, mer nöjd personal som upplever mindre stress och fler sökande till tjänsterna. Det var några av effekterna, i tillägg till bättre resultat och ökad produktion, som syntes i den största undersökningen av förkortad arbetstid med bibehållen lön som genomförts. Med den personalkris som ger stora effekter för personal, patienter och vårdsystemet i Skåne är det dags att göra ett försök med att införa 30 timmars arbetsvecka, menar Vänsterpartiet i Region Skåne.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum