Vänsterpartiet Skåne

V vill att Region Skåne tar ställning för Palestina liksom för Ukraina

Dela

Under veckans möte med regionstyrelsen kommer Vänsterpartiet att föreslå ett initiativ för att regionen ska stötta Palestina genom bojkott, desinvestering och sanktioner, en metod som bland annat använts i befrielsen av Sydafrika.

Det palestinska civilsamhället har sedan 2005 uppmanat individer, organisationer, fackföreningar, institutioner, kommuner, regioner och nationer om hjälp att på icke-militär väg förmå Israel att erkänna palestiniers rätt till frihet och jämlikhet. Det skulle innebära att regionen bojkottar israeliska varor och tjänster och avbryta kulturella och politiska utbyten med Israel.

- Regionen har självklart rätt att själva välja vilka institutioner, företag och andra aktörer vi vill samarbeta med och vilka vi vill ta avstånd ifrån. Vi har sett goda exempel innan: regionstyrelsen beslutade i juni 2023 att pausa inköp av varumärken från livsmedelsföretaget Mondelez efter att ukrainska myndigheter svartlistat det. I februari 2024 flaggade regionen för att märka tvåårsdagen av den ryska invasionen av Ukraina och på regionens hemsida finns en särskild flik tillägnad regionens eget arbete med anledning av kriget i Ukraina. Det är dags att ta ställning för Palestina, säger Alexandra Thomasson, regionråd för Vänsterpartiet.

Palestiniernas bön om hjälp intensifieras ständigt då situationen stadigt förvärras. Aldrig har så många palestinier varit på flykt eller dödats. Samtliga av Gazas 36 sjukhus har attackerats av israeliska trupper och mindre än 10 är nu i någon form av drift. Israel har dragits inför rätta vid Internationella brottsmålsdomstolen efter misstanke om folkmord.

I Skåne uttrycker människor vecka för vecka sin förfäran, sorg och ilska över det som sker på gator och torg, på internetforum och sociala medier, samt i insamlingsbössor och på biståndsorganisationers bankgirokonton. Vänsterpartiet menar att det är hög tid för även Region Skåne att agera, helt i enlighet med tidigare goda ställningstaganden för Ukraina.

- Regionen ska inte ersätta regeringen som utrikespolitisk aktör, men detta ligger helt inom ramen för vad vi kan – och bör – besluta om, avslutar Alexandra Thomasson.  

Kontakter

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden! Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye