Tillskottet till sjukvården har landat – men regionstyret håller inne med pengarna
Mitt under pågående sjukvårdsstrejk landar Tidöregeringens tillskott för att undvika varsel av sjukvårdspersonal i Region Skåne. Trots tillskottet på 796 miljoner väljer regionstyret att inte låta pengarna gå till verksamheten som kämpar under nedskärningar och ett underskott på drygt 4,5 miljarder.
Det nationella tillskottet till vården låg på totalt 6 miljarder kronor – täckning för en fjärdedel av regionernas underskott för året. Skånes andel på knappt 800 miljoner hade trots sin ringa storlek kunnat göra direkt skillnad i den djupa kris den skånska vården befinner sig i. Regionstyret väljer dock att till allra största delen undanhålla pengarna från verksamheten och istället lägga dem i hälso- och sjukvårdsnämnden för att täcka ”ofinansierade kostnader” så som vaccinationskostnader inom hälsovalet och omställning till God och nära vård. Sammanräknat ligger de skånska sjukhusens besparingar på 2,5 miljarder.
- Vi tycker att det är väldigt underligt att de pengar som till och med är märkta till att gå till att undvika försämringar för sjukvårdspersonalen inte alls nyttjas till det här i Skåne. Styret verkar fortfarande låsta i en tro på att de satsar på personalen och sjukvården, men det borde räcka med ett ögonkast på sjukhusens underskott och nedskärningar för att se att det inte är sant. Personalen känner sig bokstavligen tvungna att gå i strejk för att bli hörda, men det syns inga tecken på att de blir lyssnade på, säger Alexandra Thomasson, regionråd för Vänsterpartiet i Skåne.
Regionstyret pekar gärna på att de inte har sagt upp någon personal: istället siktar de på att de 600 tjänster som ska sparas in på t.ex. SUS sker naturligt genom pensionsavgångar, frivilliga uppsägningar och genom att inte sätta in vikarier vid sjukskrivningar eller tjänstledigheter.
- Det gör det inte bara väldigt svårplanerat kompetensmässigt, det är också en klen tröst för alla de arbetsgrupper som kommer att sakna kollegor på jobbet. Det är oärligt att inte kalla en nedskärning för en nedskärning, och när Vårdförbundets medlemmar tvingats ut i stridsåtgärder för arbetsmiljön blir det väl kallt att inte – ens när medel faktiskt kommer! – låta pengarna gå till sjukhusen och vårdpersonalen, menar Alexandra Thomasson.
Utöver regeringspengarna går delar av Region Skånes egna verksamheter med plus. Kollektivtrafiknämnden beräknas gå med 196 miljoner i överskott. Även de pengarna föreslås av Socialdemokraterna att gå till vården, vilket Vänsterpartiet ställede sig bakom.
Regionfullmäktige valde att gå på styrets linje och avslå förslaget att låta pengarna användas av sjukvårdsstyrelserna.
Nyckelord
Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden! Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.
Följ Vänsterpartiet Skåne
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne
Regionstyrelsen tar del av de samlade nedskärningarna: fler besparingar väntar19.3.2025 08:49:18 CET | Pressmeddelande
Under veckans möte med regionstyrelsens arbetsutskott behandlades de sammanlagda nedskärningarna inom Region Skåne. Värst ser det ut för sjukvården, och allra sämst för Skånes universitetssjukhus (SUS) i Malmö och Lund, där styret vill genomföra nedskärningar på personalen för 700 miljoner kronor under 2025.
Avvecklingen av Väs vårdcentral en risk för nedläggning18.3.2025 05:00:00 CET | Pressmeddelande
Efter primärvårdsnämndens oeniga beslut om flertalet nedläggningar och filialiseringar av skånska vårdcentraler har bland annat personalen i Vä reagerat. Där ska traktens välfungerande vårdcentral nu bli filial till Åhus, trots ett stort patientunderlag och kommande ökning tack vare kriminalvårdens inflytt. Vänsterpartiet var emot beslutet och är rädda att den offentliga vårdcentralen istället läggs ner, en rädsla som delas av listade patienter.
Styret eniga i oro för barnens tandhälsa: lägger ner Tandborsten ändå25.2.2025 16:13:40 CET | Pressmeddelande
Under dagens möte med regionfullmäktige i Region Skåne debatterades styrets hårt kritiserade nedläggning av Tandborstenklinikerna. En enad opposition kritiserade beslutet, och styret var i mycket eniga om de risker som föreligger . Trots det väljer man att lämna ekonomiskt utsatta barnfamiljer helt utan stöd.
Regionstyret självt kritiska mot regeringens försämring av högkostnadsskyddet14.2.2025 14:31:53 CET | Pressmeddelande
Under gårdagens möte med hälso- och sjukvårdsnämnden fattades beslut om svar på regeringens förslag om att sänka högkostnadsskyddet. Vänsterpartiet har varit starkt kritiska – men även regionstyret, som består av samma partier som regeringsblocket, är kritiska.
V vill ge tjänstledigt för att arbeta i krisdrabbade områden6.2.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Under dagens möte med regionstyrelsen lämnar Vänsterpartiet in ett initiativ om att regionen ska erbjuda utbildning och tjänstledighet till sjukvårdspersonal för att möjliggöra humanitärt arbete i krisdrabbade områden. ”Det finns stora medicinska behov på många platser, och en stark vilja att hjälpa”, säger Alexandra Thomasson, regionråd för Vänsterpartiet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum