Vänsterpartiet Skåne

Tillskottet till sjukvården har landat – men regionstyret håller inne med pengarna

Dela

Mitt under pågående sjukvårdsstrejk landar Tidöregeringens tillskott för att undvika varsel av sjukvårdspersonal i Region Skåne. Trots tillskottet på 796 miljoner väljer regionstyret att inte låta pengarna gå till verksamheten som kämpar under nedskärningar och ett underskott på drygt 4,5 miljarder.

Det nationella tillskottet till vården låg på totalt 6 miljarder kronor – täckning för en fjärdedel av regionernas underskott för året. Skånes andel på knappt 800 miljoner hade trots sin ringa storlek kunnat göra direkt skillnad i den djupa kris den skånska vården befinner sig i. Regionstyret väljer dock att till allra största delen undanhålla pengarna från verksamheten och istället lägga dem i hälso- och sjukvårdsnämnden för att täcka ”ofinansierade kostnader” så som vaccinationskostnader inom hälsovalet och omställning till God och nära vård. Sammanräknat ligger de skånska sjukhusens besparingar på 2,5 miljarder.

- Vi tycker att det är väldigt underligt att de pengar som till och med är märkta till att gå till att undvika försämringar för sjukvårdspersonalen inte alls nyttjas till det här i Skåne. Styret verkar fortfarande låsta i en tro på att de satsar på personalen och sjukvården, men det borde räcka med ett ögonkast på sjukhusens underskott och nedskärningar för att se att det inte är sant. Personalen känner sig bokstavligen tvungna att gå i strejk för att bli hörda, men det syns inga tecken på att de blir lyssnade på, säger Alexandra Thomasson, regionråd för Vänsterpartiet i Skåne.

Regionstyret pekar gärna på att de inte har sagt upp någon personal: istället siktar de på att de 600 tjänster som ska sparas in på t.ex. SUS sker naturligt genom pensionsavgångar, frivilliga uppsägningar och genom att inte sätta in vikarier vid sjukskrivningar eller tjänstledigheter.

- Det gör det inte bara väldigt svårplanerat kompetensmässigt, det är också en klen tröst för alla de arbetsgrupper som kommer att sakna kollegor på jobbet. Det är oärligt att inte kalla en nedskärning för en nedskärning, och när Vårdförbundets medlemmar tvingats ut i stridsåtgärder för arbetsmiljön blir det väl kallt att inte – ens när medel faktiskt kommer! – låta pengarna gå till sjukhusen och vårdpersonalen, menar Alexandra Thomasson.

Utöver regeringspengarna går delar av Region Skånes egna verksamheter med plus. Kollektivtrafiknämnden beräknas gå med 196 miljoner i överskott. Även de pengarna föreslås av Socialdemokraterna att gå till vården, vilket Vänsterpartiet ställede sig bakom.

Regionfullmäktige valde att gå på styrets linje och avslå förslaget att låta pengarna användas av sjukvårdsstyrelserna. 

Nyckelord

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden! Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Fel att dra in stödet till Ibn Rushd södra Sverige20.6.2024 13:14:14 CEST | Pressmeddelande

Under gårdagens möte med kulturnämnden i Region Skåne beslutade man att dra in det regionala stödet till studieförbundet Ibn Rushd södra Sverige. Beslutet grundade sig på en revisionsrapport genomförd av Ernst & Young. ”Det finns ingen bevisning för att Ibn Rushd använt något material som strider mot regionens grundläggande villkor”, säger Ingrid Mattiasson Saarinen, Vänsterpartiets representant i nämnden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye