Arbetslösheten cementeras om inte matchningen fixas

- Rekryteringsbehovet är stort inom flera delar av transportsektorn. Svenskt Näringslivs enkät visar på en oroväckande trend där hela tre av tio rekryteringsförsök misslyckades 2021, vilket är 50 procent fler än för två år sedan. I genomsnitt svarar sju av tio företag att de har rekryteringssvårigheter. Alla enkäter som gjorts det senaste året visar att kompetensbristen måste tas på allvar, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning Transportföretagen.
Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät pekar på flera orsaker som bidragit till det negativa läget, mest framträdande är brister i lagstiftning och förutsättningar för matchning av arbetssökande, något som även Transportföretagen noterat.
Hälften av företagen i Svenskt Näringslivs enkät efterfrågade kompetenser som motsvarar gymnasieskolans yrkesprogram. Gymnasial yrkeskompetens ligger också till grund för flera efterfrågade och viktiga utvecklingsområden för klimatomställning och energiförsörjning. Den som har en praktisk yrkesutbildning med sig från gymnasieskolan och dessutom har några års yrkeslivserfarenhet är mycket eftertraktad på arbetsmarknaden.
– Det som våra företag inom transportsektorn behöver är relevant kompetens. Det positiva är att ca 70% av studenterna på yrkesprogrammen som leder till anställning i transportsektorn har en etablerad ställning på arbetsmarknaden ett år efter avslutade gymnasiestudier. Det är den högsta siffran bland alla gymnasieprogram och visar att det lönar sig att få fler att söka dessa utbildningar, säger Caj Luoma.
– Företagen vill uppenbart anställa men har svårt att hitta rätt kompetens. Rekryteringsproblemen gör att arbetslösheten förväntas förbli hög under lång tid framöver, därför kommer frågan om matchning bli allt viktigare framöver, säger Caj Luoma.
Problemen på arbetsmarknaden och den förhållandevis höga arbetslösheten ska ses i ljuset av Sveriges stora utanförskap och att det finns 1,3 miljoner människor i yrkesverksam ålder som inte är självförsörjande.
Svenskt Näringslivs nya enkät hittar du här
Transportföretagens förslag på åtgärder för att få fler i arbete
- Öka ungas intresse för fordons- och transportprogrammet. Det behövs långsiktiga och offentliga satsningar som bidrar till att förändra bilden av yrkesutbildningar.
- Utbildningskvaliteten behöver stärkas. Genom att initiera och stärka samverkan mellan gymnasieskolor och företag höjs utbildningskvaliteten.
- Antalet platser inom vuxenutbildningen måste öka. Därför är en fortsatt – och långsiktig – utbyggnad av yrkesvux och yrkeshögskolan nödvändig. Därutöver är en fortsatt satsning på arbetsmarknadsutbildningar också av stor betydelse för transportnäringen.
- Fortsatt offentlig stöttning, utveckling och implementering av valideringssystem och yrkesprov.
- Integrerad körkortsutbildning för elever i gymnasieskolan – körkort utökar anställningsbarheten för ungdomarna.
- En dimensionering av utbildningssystemet måste anpassas till de faktiska rekryteringsbehoven i transportnäringen.
- Inkludera automatisk högskolebehörighet i gymnasieskolans yrkesutbildningar.
Nyckelord
Kontakter
Håkan FilipssonPressansvarigTransportföretagen
Tel:072-2022697hakan.filipsson@transportforetagen.seBilder

Om
Transportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.
Följ Transportföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen
Bara var femte transportföretag vet vad som förväntas av dem i kris11.4.2025 10:22:50 CEST | Pressmeddelande
Endast 19 procent av transportföretagen uppger sig veta vilka förväntningar som ligger på dem i händelse av kris eller krig, enligt en mätning från Transportföretagen. Samtidigt ökar beredskapskraven i samband med Sveriges roll som transitland i Nato.
Enklare för idrottsföreningar att välja bussen10.4.2025 12:10:15 CEST | Pressmeddelande
Idrottsrörelsen med 18 000 föreningar har i många år varit en av den svenska bussbranschens största kunder och samarbetspartners. Sveriges Bussföretag lanserar nu checklistor med enkla och bra tips till idrottsrörelsen för att boka och resa med buss, med målet att bidra till ett tryggare resande.
Miljöarbetareavtalet är klart9.4.2025 15:11:42 CEST | Pressmeddelande
Biltrafikens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, har idag tecknat Miljöarbetareavtalet med Svenska Transportarbetareförbundet. Avtalet följer det märke som industrins parter tecknat med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över 2 år. Miljöarbetareavtalet omfattar omkring 190 företag och omkring 6 000 anställda inom renhållning och återvinning.
Transportavtalet klart – kostnadsökningar inom märket3.4.2025 23:34:23 CEST | Pressmeddelande
Biltrafikens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, har idag tecknat Transportavtalet med Svenska Transportarbetareförbundet. Avtalet följer det märke som industrins parter tecknat med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över 2 år. Transportavtalet omfattar omkring 4 500 företag och omkring 55 300 anställda inom åkeri, bärgning, terminal och lager.
Märket klart – tuff nivå för ansträngd transportbransch1.4.2025 08:46:43 CEST | Pressmeddelande
Industrins parter har tecknat avtal som bestämmer lönekostnadsökningarna de kommande åren enligt ”märket”, som är på 6,4 procent under två år. Det är den kostnadsram som transportbranschen har att förhålla sig till när branschens kollektivavtal nu ska förhandlas.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum