Transportavtalet klart – kostnadsökningar inom märket
Biltrafikens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, har idag tecknat Transportavtalet med Svenska Transportarbetareförbundet. Avtalet följer det märke som industrins parter tecknat med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över 2 år. Transportavtalet omfattar omkring 4 500 företag och omkring 55 300 anställda inom åkeri, bärgning, terminal och lager.

– Transportavtalet följer märket, vilket innebär att transportföretagen är med och tar ansvar för den svenska lönemodellen, säger Marcus Dahlsten, vd, Biltrafikens Arbetsgivareförbund och vd Transportföretagen.
Överenskommelsen innebär bland annat att ett system för deltidspension införs. Syftet är att underlätta för arbetstagare att fortsätta vara yrkesverksamma i högre ålder. Till systemet för deltidspension avsätts 0,1 % av lönesumman från och med den 1 april 2026. Denna kostnad avräknas från löneökningsutrymmet så att den totala kostnaden för arbetsgivaren ryms inom märket.
– I en allt osäkrare omvärld behöver transportföretagen hantera ständigt förändrade förutsättningar. Det visar inte minst den senaste veckans händelser, där nya tullar gör handeln krångligare, dyrare och mer osäker. Att vi nu har ett avtal skapar stabilitet, säger Marcus Dahlsten.
Parterna är även överens om att lastbilsförare får rätt till kvalificerat OB-tillägg på fredagkvällar och att arbetsgivaren ska bekosta läkarintyg vart femte år för de förare som behöver förlänga tung behörighet hos Transportstyrelsen. Även dessa villkorsändringar har räknats mot värdet för löneavtalet av så att de ingår i märkets kostnadsram.
– Vår motpart har haft som yrkande att de vill ha mer än märket och har ställt sig utanför LOs samordning. Vi har löst den knuten genom att gemensamt förändra avtalets lönetrappa, detta inom ramen för märket. Vår överenskommelse innebär att de som arbetat länge får lite större löneökningar och de som arbetat kortare lite lägre löneökningar, allt detta inom märkets ramar. De som fått högst löneökning är de som jobbat länge på terminal. De har genom omfördelningen fått totalt 6,7 procent över två år. De som har fått lägst lön är förare som är nya i yrket som chaufförer. Dessa har fått cirka 5 procent på två år. I övriga grupper har alla utom de sista stegen fått mindre än märket, säger Annika Nordin, förhandlingschef, Biltrafikens Arbetsgivareförbund.
– Vi hade gärna avstått från att göra differentiering denna gång, men det var mycket viktigt för Transport. För att hitta en konstruktiv väg framåt har vi tillsatt en arbetsgrupp som ska se om vi kan nå samsyn om hur vi ska arbeta med utvecklingen av lönestrukturen i kommande avtalsrörelser, säger Annika Nordin.
Märket 2025
Industrins parter har 2025 tecknat avtal med en löneökningstakt på 6,4 % över 2 år. Avtalsvärdet är 3,4 procent det första året och 3,0 procent år två. Detta ”märke” är kostnadsramen för alla kollektivavtal på arbetsmarknaden och utgör därmed en grundförutsättning för alla avtal som Transportföretagen förhandlar i år. Du kan läsa mer om märket och industriavtalet på Transportföretagens webbplats.
Kontakter
Seth ÖrbrinkPressansvarig, Transportföretagen
Tel:072-3266020seth.orbrink@transportforetagen.seTransportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.
Följ Transportföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen
Utlandsavtalet klart för åkerier som kör gränsöverskridande godstrafik25.4.2025 10:06:36 CEST | Pressmeddelande
Utlandsavtalet har tecknats mellan Biltrafikens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, och Svenska Transportarbetareförbundet. Det omfattar omkring 65 åkeriföretag och omkring 150 anställda som kör gränsöverskridande godstrafik utanför Norden. Avtalet följer det märke som industrins parter tecknat med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över 2 år.
Motorbranschavtalet har tecknats för verkstäder och fordonsåterförsäljare24.4.2025 14:08:12 CEST | Pressmeddelande
Motorbranschens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, har idag torsdagen den 24 april tecknat Motorbranschavtalet med IF Metall för omkring 1 200 företag och 23 600 anställda inom fordonsåterförsäljning och fordonsverkstäder. Motorbranschavtalet följer det märke som industrins parter tecknat med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över två år.
Action Plan 2025: Svenska flyget behöver politisk handlingskraft24.4.2025 13:18:53 CEST | Pressmeddelande
För att säkra svensk tillgänglighet, konkurrenskraft och uppfylla de uppsatta klimatmålen, krävs ett kraftfullare politiskt ansvarstagande för flygsektorn. Det är budskapet i flygbranschens Action Plan 2025.
Kollektivavtalen för manskap i sjöfarten är klara24.4.2025 11:09:33 CEST | Pressmeddelande
Sjöfartens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, har idag torsdagen den 24 april tecknat överenskommelser med Seko om kollektivavtalen för manskap i sjöfarten. Avtalen har ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över två år, vilket följer det märke som industrins parter har satt för svensk arbetsmarknad.
EU-förslag om förenklad hållbarhetsrapportering ett steg i rätt riktning18.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Transportföretagen har lämnat in sitt remissvar till regeringen angående EU-kommissionens så kallade Omnibus-förslag, som syftar till att förenkla regelverket kring företagens hållbarhetsrapportering. Kommissionens ambition välkomnas, samtidigt som det krävs ytterligare förändringar för att regelverken ska bli praktiskt tillämpbara för transportbranschens företag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum