Stockholms läns sjukvårdsområde

Unga vuxna kritiska till cannabisvården och samhällets information om drogen

Dela
Unga vuxna i Stockholms län efterfrågar cannabisinformation från trovärdiga avsändare och med nyanserade budskap. Dessutom upplever de stigma i kontakten med vården för cannabisbruk. Det visar en intervjustudie som presenteras i en ny rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES).
Foto: Mostphotos.com
Foto: Mostphotos.com

I en ny rapport har 32 unga stockholmare i åldrarna 18 till 29 år intervjuats om sin syn på cannabis och cannabisrelaterade ämnen såsom riskmedvetenhet, skäl till att använda respektive avstå cannabis samt samhällets information om drogen. Rapporten ges ut av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) och STAD vid Centrum för psykiatriforskning vid Region Stockholm.

Rapporten visar att flera av de unga studiedeltagarna ser sociala skäl som en anledning att bruka cannabis. Ett annat vanligt förekommande skäl var att cannabis fungerar som en hjälp för individuella behov, till exempel för att slappna av och kunna sova.

–  Det verkar som att den sociala miljön och sammanhanget är av betydelse eftersom flera av informanterna beskriver tillgänglighet som ett skäl till användningen – att cannabis i något sammanhang blivit tillgängligt och att de då har provat, säger Pia Kvillemo, rapportförfattare från Centrum för psykiatriforskning.

Skäl att avstå från cannabisbruk motiverades ofta av risken för negativa konsekvenser, inklusive påföljder för narkotikabrott, närståendes synpunkter, samt konkurrerande aktiviteter eller bristande intresse.

Efterfrågar information från trovärdig avsändare

Rapporten visar att riskmedvetenheten om cannabisbruk är ganska hög bland studiedeltagarna. Samtidigt saknar många detaljerade kunskaper i ämnet.

– Många av de vi intervjuat uppfattar att cannabis innebär någon form av hälsomässig eller social risk, men saknar grundläggande kunskaper om drogens negativa effekter, säger Johanna Gripenberg, rapportförfattare från Centrum för psykiatriforskning.

Vidare tycker ungdomarna att samhällets information om cannabis är bristfällig och efterlyser trovärdiga avsändare och nyanserade budskap.

Flera av studiedeltagarna som varit i kontakt med vårdgivare för problem med cannabisbruk, uttryckte sig negativt om denna erfarenhet och beskrev upplevelser av stigma och att ”bollas runt” mellan olika huvudmän.

– Sammantaget visar vår rapport att förebyggande av negativa folkhälsoeffekter av cannabisbruk bör inriktas mot parallella insatser på flera nivåer i samhället, säger Rosaria Galanti, projektledare för arbetet med rapporten, vid CES.

Exempel på sådana insatser som lyfts i rapporten, är ökad kunskap om cannabis bland unga och personer i deras omgivning som förmedlas sakligt och av trovärdiga avsändare, restriktiv lagstiftning och en tillgänglig vård med ett icke stigmatiserande bemötande av vårdsökande. Dessutom bör vården samordnas så att unga inte bollas mellan olika vårdgivare.

Fler rapporter om cannabisproblematiken

Rapporten är den tredje i en serie om cannabisproblematiken bland unga vuxna i Stockholms län. Rapportserien ges ut av CES i samarbete med STAD vid Region Stockholms Centrum för psykiatriforskning, Karolinska Institutet, Kungliga tekniska högskolan och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Nästa rapport publiceras i månadsskiftet april/maj och handlar om cannabis och vårdkonsumtion i Stockholms län.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Mostphotos.com
Foto: Mostphotos.com
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

Fyra av tio gravida får inte frågan om våldsutsatthet trots tydliga riktlinjer17.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Endast sex av tio gravida får frågan om våld i nära relation, trots nationella riktlinjer. Samtidigt söker var sjätte nybliven mamma akutvård inom en månad efter förlossningen– ofta för besvär som primärvården hade kunnat hantera. Det visar en avhandling av barnmorskan Ragnhild Eikemo vid Akademiskt primärvårdscentrum, som betonar barnmorskans nyckelroll i att upptäcka ohälsa och våldsutsatthet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye