Arla Ko® Eko får ny design – fokuserar på böndernas hållbarhetsarbete
Det är en utmanande tid för jordbruket, samtidigt som behovet av en lokal och hållbar livsmedelsproduktion är större än någonsin. När ekobönderna nu växlar upp sitt arbete ytterligare vill Arla ta ett nytt grepp som fokuserar på jorden och kossornas roll för biologisk mångfald.
I början av året uppdaterade Arla de ekologiska kriterierna och från och med denna vecka kommer nya förpackningar för Arla Ko® Eko att börja rullas ut.
”Mjölkböndernas arbete för att vi ska få mat på bordet och allt det som är naturens egna försvar mot klimatförändringarna måste värnas och stärkas samtidigt som vi minskar utsläppen. När de ekologiska Arlabönderna nu utvecklar sitt hållbarhetsarbete vill vi med vår nya förpackningsdesign uppmärksamma konsumenterna på hur allt hänger ihop i naturen”, säger Konrad von Otter, ansvarig för det ekologiska sortimentet, Arla Sverige.
Det nya utseendet på förpackningarna innebär att budskapet "Netto noll klimatavtryck" tas bort. Den klimatkompensation som legat till grund för att Arla Ko® Eko-sortimentet har netto noll klimatavtryck fasas ut, istället sätts klimat- och hållbarhetsarbetet på de svenska gårdarna i fokus.
”Vi arbetar hårt med att minska klimatavtrycket både på gård och i produktion och har i år skärpt våra klimatmål ytterligare. Klimatkompensationen har varit ett mervärde till eko-konsumenterna som komplement till vårt arbete för att minska utsläppen. Trots att vi velat göra den informationen så tydlig och lättförståelig som möjligt har begreppet ”netto noll klimatavtryck” väckt frågor och kritik. Även när vi förmedlar komplexa hållbarhetsfrågor är det givetvis viktigt att budskapet går fram. Vi väljer nu att fokusera mer på det som sker här, på svenska gårdar”, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef, Arla Sverige.
Arlas ekologiska sortiment utvecklas kontinuerligt
Redan i början av 90-talet lanserade Arla ekomjölken på den svenska marknaden och har sedan dess kommit att bli världens största producent av ekologiska mejeriprodukter. Både kriterierna för ekologiskt och marknadsföringen kring produkterna är i ständig förändring för att ligga i framkant, driva på utvecklingen och möta konsumenternas efterfrågan på mjölk som är så bra som möjligt för djur och miljö.
Några nedslag:
- 1991 introducerade Arla Färskvaror ekomjölk på Stockholmsmarknaden
- 1994 lanseras Ekomjölk i hela Arla med kampanjen ”Framtidens mjölk” och Arla inrättar en forskningsfond för ekologisk mjölkproduktion
- 1996 har det ekologiska mejerisortimentet breddats med bland annat Yoggi®, Vispgrädde, Herrgårdsost
- 2005 vissa produkter lanseras enbart som ekologiska
- 2010 lyftes ursprung fram på eko-förpackningarna
- 2014 gjordes förpackningarna om och var nu helt i förnybar råvara
- 2017 gjordes förpackningen ännu bättre genom att ta bort ett materialskikt och bli kartongfärgad
- 2019 påbörjades en stor klimatsatsning för att beräkna och minska mjölkens klimatavtryck och kompensera för de utsläpp som finns kvar
- 2022 nya ekokriterier och ny förpackning som lyfter fram jordhälsa och biologisk mångfald
Nyckelord
Kontakter
Sandra ErikssonTf Presschef Arla Sverige
070-88 44 290 (pressjour)
Bilder
Länkar
Om
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Arla gratulerar Årets Kock 202418.10.2024 11:21:44 CEST | Pressmeddelande
Årets Kock 2024 är Michael Andersson. – Stort grattis från hela Arla, säger Arlas Sverigechef Cecilia Kocken.
Sveriges största gräsrotsturnering i e-sport intar Botkyrka10.10.2024 13:21:08 CEST | Pressmeddelande
Svenska E-sportförbundet i samarbete med Arla arrangerar Yalla! Cup Botkyrka tillsammans med Botkyrka kommun – ett event för alla kommunens gamers, e-sportare och den som bara vill prova på e-sport och ha kul.
Arla höjer mjölkpriset till bönderna – igen30.9.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Mjölkpriset till Arlabönderna stiger för sjätte månaden i rad. Ersättningen höjs i morgon med cirka 27 öre per kilo både för konventionell och ekologisk mjölk.
Svinnsmart outlet räddar tusentals ton mat27.9.2024 09:19:22 CEST | Pressmeddelande
Sedan starten 2021 har Arla, tillsammans med butiker, restauranger och konsumenter, räddat cirka 4 500 ton mat från att bli svinn genom den digitala outleten Arla Deals. Det motsvarar ungefär lika mycket mejeriprodukter som 12 000 svenskar konsumerar på ett år.
Arla släpper rapport om mjölkens roll under årets beredskapsvecka23.9.2024 16:17:45 CEST | Pressmeddelande
Beredskapsveckan, som i år har temat ”Sätt i gång!”, ska sprida kunskap för att stärka samhällets motståndskraft. För att bidra till detta syfte presenterar Arla i dag en ny kunskapsrapport om mjölkens roll i det svenska livsmedelssystemet och vad det innebär för landets beredskap.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum