Arla

Arla höjer mjölkpriset till bönderna – igen

Dela

Mjölkpriset till Arlabönderna stiger för sjätte månaden i rad. Ersättningen höjs i morgon med cirka 27 öre per kilo både för konventionell och ekologisk mjölk. 

Just nu finns det inte tillräckligt med mjölk i världen för att möta efterfrågan. Det har pressat upp priserna på de internationella mejerimarknaderna. Foto: Arla
Just nu finns det inte tillräckligt med mjölk i världen för att möta efterfrågan. Det har pressat upp priserna på de internationella mejerimarknaderna. Foto: Arla

Från och med i morgon får bönderna inom Arla mer betalt för sin mjölk. Kilopriset på både konventionell och ekologisk mjölkråvara går i oktober upp med cirka 27 öre. Efter höjningen blir det så kallade a contopriset för konventionell mjölk 572,9 öre per kilo och 650,9 öre per kilo för ekologisk.

– Jag är glad över att vi kan göra ytterligare en höjning av priset till våra ägare, Arlabönderna. Det behövs för att de ska kunna fortsätta driva sina gårdar och göra de viktiga investeringar som krävs för att stärka svenskt lantbruk och skapa en ännu mer hållbar mjölkproduktion. Genom att välja bondeägt i butiken kan du också bidra till att bönderna får bättre betalt och hjälpa till att framtidssäkra svensk mat, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige.

Detta påverkar mjölkprisets utveckling

  • De globala mjölkvolymerna är stabila.
  • Försäljningen till dagligvaruhandeln fortsätter att vara stark. 
  • Priserna på industrimarknaderna fortsätter att stiga, drivet av produkter med hög fetthalt, framför allt smör. Detta beror i sin tur på stark efterfrågan, den säsongsrelaterat låga mjölkinvägningen samt begränsad tillgång på fett inom EU.
  • Eko: Marknaderna är stabila. 

Marknadsöversikt

Invägd mjölkråvara: De globala mjölkvolymerna är stabila. I EU och Storbritannien ökade den komponentjusterade produktionen med 1 procent i juni, jämfört med samma månad i fjol. i USA gick juliproduktionen upp med 1,4 procent. Nya Zeeland överträffade prognosen och siffrorna kom in på plus 9,2 procent. Men eftersom det är lågsäsong påverkar inte ökningen den totala mjölkmängden i världen särskilt mycket. 

Ost: Priserna på ost har ökat snabbt i Europa de senaste veckorna. Priserna för europeisk mozzarella är fortfarande relativt höga, både jämfört med andra ostar och smör- och skummjölkspriser.

Mjölkpulver: Priserna på mjölkpulver har stärkts de senaste veckorna, särskilt EU:s helmjölkspulver. På samma sätt har skummjölkspulver ökat i pris vid de senaste GDT-auktionerna och på terminsbörserna. Eftersom mjölkinvägningen är pressad i Europa och USA kommer pulverproduktionen att begränsas de kommande månaderna. Även om Nya Zeelands ökande invägning kompenserar för en del av mjölkbristen har det inte kunnat förhindra en global prisstegring.

Smör: EU:s marknader för fett har varit mycket volatila, och nu stiger priserna smör och grädde igen. I Europa ökar efterfrågan på ost, vilket innebär att mer mjölk går till ostproduktionen. Det innebär att det finns mindre fett kvar att göra smör på och det driver upp smörpriserna. Dessutom är efterfrågan hög eftersom många producenter vill vara säkra på att de har tillräckligt för jultoppen.

Fakta om Arlas mjölkpris  

Arlas 8 000 mjölkbönder, varav 2 000 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju nordeuropeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det justeras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna. 

För att premiera åtgärder som bidrar till att minska klimatutsläppen på gårdarna betalas sedan augusti 2023 en hållbarhetsersättning ut till den enskilda bonden tillsammans med det månatliga a contopriset. Målet är att minska gårdarnas klimatutsläpp med 30 procent till 2030.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

Ölands klassiska Skördefestost lanseras i hela landet11.9.2024 09:51:03 CEST | Pressmeddelande

Skördefestost har länge varit en självklar del under Skördefesten på Öland, där man i slutet på september varje år firar säsongens skörd och grödor inför hösten. För första gången görs osten nu tillgänglig i hela landet när Arla Ko Skördefestost lanseras i begränsad upplaga. Osten har lagrats i 12 månader och är krämig med en rund smak och lätt att skiva eller servera i bitar. Håll utkik i matbutikernas ostkylar från vecka 37.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye